Elementi plesa koji bi vam mogli biti zanimljivi

U ovoj objavi možete pročitati nešto kada su u pitanju neki elementi plesa. To su sljedeći elementi: Ples sa zrakom/metalom, ples sa vodom, ples s drvetom, ples s vatrom i ples sa zemljom. Nadamo se da će vas ova objava zabaviti.

Elementi plesa koji bi vam mogli biti zanimljivi
Neobični plesovi

Elementi plesa: Zrak/metal

Element zraka označava našu mogućnost otpuštanja starih iskustava koja su prošla i koja nam više ne trebaju, te sposobnost da udahnemo nova iskustva. Dok to ne učinimo, kročit ćemo kroz život s teretom prošlosti, i ništa novo (ili nitko novi) nam neće ući u život.

Kad je ovaj element u neravnoteži, u životu dominira tuga. U tijelu se ovaj element vezuje uz pluća i debelo crijevo, a neravnoteža se može odraziti kroz bolesti u tim organima. Kroz ples za element zraka se otvaraju meridijani pluća i debelog crijeva, i polako se slažu svi segmenti života koji se vezuju uz ovaj element.

Ples sa zrakom/metalom

Budući da zrak simbolizira slobodu i lakoću postojanja, u prvom dijelu plesa zamišljamo da smo ptica koja slobodno i nesputano leti nebom. U drugoj sekvenci plesa zamišljamo da smo drvo koje ujesen otpušta staro uvenulo lišće kako bi se u proljeće moglo zaodjenuti u novo, odnosno kako otpuštamo stara iskustva i prošlost, otvarajući se prema budućnosti i životu. U plesu je fokus na specifičnim pokretima ruku budući da meridijani zraka/metala (pluća i debelo crijevo) prolaze rukama. U ples su uključeni i elementi Makko Ho istezanja, posebnih vježbi za rad na elementima.

Voda

Element vode upravlja seksualnom energijom, koja je naša glavna pokretačka snaga u životu. No budući da tu energiju nasljeđujemo začećem od roditelja, kroz nju od svojih roditelja i predaka nasljeđujemo i puno uvjeta, koje nas na razne načine mogu kočiti u životu. Stimulirajući meridijane bubrega i bubrežnog mjehura (koji se vezuju uz element vode), kroz ples Wu Tao, ova se energija pročišćuje, čime se polako rješavamo i naslijeđenih uvjetovanosti, te postajemo sposobni samostalno kreirati svoj život.

Ples sa vodom

Ples vode izvodimo na podu, uz minimalni trošak energije (voda se vezuje uz zimu, kada bismo trebali čuvati svoju energiju). Zamišljamo da smo sjeme na dnu mora koje voda lagano ljulja, ili embrij u plodnoj vodi maternice majke, koja nam daje osjećaj potpune zaštićenosti, sigurnosti i ljubavi. Pri tome izvodimo pokrete ljuljanja, slično kao tehnika “rockinga” u shiatsu tretmanima. Meridijan mokraćnog mjehura prolazi duž kralježnice, sve do trtice, pa zato taj ples izvodimo na podu ležeći na leđima. Također radimo i specifične pokrete nogama kojim stimuliramo posebne točke meridijana bubrega.

PROČITAJ OVO  Molitva svetom Valentinu zaštitniku je lijepa molitva

Elementi plesa: Drvo

Element drveta se vezuje uz razdoblje rasta i razvoja naše osobnosti. Glavna tema ovog elementa je naša sposobnost izražavanja – verbalno, svojih mišljenja i stavova, ali i svoje jedinstvenosti kroz kreativno izražavanje. Element drveta nas uči kako se izboriti za sebe, potiče nas da osvijestimo svoje talente i da se kroz njih i realiziramo. U neravnoteži donosi glavobolje, nesanice i stalnu napetost, te probleme s jetrom i žuči. Tijekom plesa stimulira se otvaranje meridijana jetre i žučnog mjehura, čime se element drveta uravnotežuje, a samim time se i segmenti života koje ovaj element pokriva ostvaruju s lakoćom.

Ples s drvetom

Drvo je energičan, jang element, stoga je i ples vrlo dinamičan. Prvi dio plesa je slobodna koreografija, svatko pleše na svoj način, budući da smo svi drugačiji i jedinstveni. No pri tome zamišljamo da smo drvo koje pušta korijenje duboko u zemlju, hraneći se njezinom energijom stabilnosti i sigurnosti. Kako razvijamo snažno deblo (jaku osobnost i individualnost), te postajemo otporni na vremenske neprilike i životne izazove, razvijamo bogatu krošnju (živimo bogat i ispunjen život), te rastemo prema nebu, uživajući u podršci božanske energije. U plesu izvodimo i energične pokrete rukama, kako bismo istegli meridijan zućnog mjehura na boku, te spuštamo zdjelicu uz savijanje u nogama, čime stimuliramo meridijan jetre.

Vatra

Element vatre omogućuje da živimo svoju istinsku prirodu, odnosno da dozvolimo da nas srce vodi kroz život. To bi značilo sve raditi sa strašću, svemu se radovati poput malog djeteta, širiti svuda oko sebe smijeh i optimizam, te svojim osmijehom i vatrom u srcu iscjeljivati i inspirirati druge. No kada je vatra u neravnoteži, tada je život bljutav i bez okusa, a nerijetko i depresivan. U fizičkom smislu mogući su problemi sa srcem, ali i hladnoćom u tijelu. Kad plešemo element vatre, radimo na otvaranju meridijana srca, ali i ostalih meridijana vezanih uz ovaj element (primjerice tankog crijeva). Pri izvođenju plesa spontano se javlja osmijeh na licu, što je pokazatelj da smo unutar sebe “zapalili” vatru.

PROČITAJ OVO  Eckhart Tolle - Kraj patnje

Ples s vatrom

Vatra je također energičan, jang element, pa je takav i ples vatre. U plesu radimo na meridijanima srca, tankog crijeva i osrčja, koji prolaze rukama. Stoga u plesu i izvodimo specifične pokrete rukama kojima se stimuliraju upravo ti meridijani. Vatra je element koji se širi, što u plesu i simuliramo kroz širenje u prostoru, odnosno ples izvodimo u cijelom prostoru. Vatra u život unosi strast, ljubav i radost. Dok plešemo ovaj ples, spontano se na licima ljudi pojavljuje osmijeh, te se javlja osjećaj povezanosti i jedinstva. Ovaj ples podiže raspoloženje.

Elementi plesa: Zemlja

Element zemlje vezuje se uz hranu, te pokazuje kako se hranimo – u fizičkom, emocionalnom i duhovnom smislu. Ovaj element pokazuje i jesmo li u stanju od života primiti njegove darove (stoga se stanje u elementu zemlje odražava i kroz naše financijsko stanje), no i kako probavljamo životna iskustva, učimo li iz njih. Neravnoteža se može odraziti kroz probleme sa želucem, probavom, zadahom, slezenom. Plešući element zemlje, radimo na meridijanima slezene i želuca. Otvaranjem ovih meridijana slažu se svi aspekti života kojima ovaj element upravlja.

Ples sa zemljom

Zemlja je element zahvalnosti. Kroz ples joj se simbolički zahvaljujemo na svim darovima i plodovima (materijalno blagostanje) i životnim blagoslovima koje nam pruža. Ovaj nas element i ples uče da moramo biti zahvalni i na takvim iskustvima, jer bez njih ne bismo mogli spoznati ljepotu i vrijednost života. Zato je zahvalnost najljepša molitva. Kad smo u stanju zahvalnosti, dobivamo od života sve što je potrebno. Sam ples i podsjeća na neku vrstu molitve, a takva je i glazba koja prati ovaj ples. Kroz posebne pokrete radi se na meridijanima slezene i želuca, koji se vezuju uz element zemlje.

VAŽNA NAPOMENA: Što se tiče vašeg zdravlja, ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

IZVOR: zabavninet.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *