Duhovna obnova ili duhovne vježbe i koje je značenje

Duhovna obnova ili duhovne vježbe i koje je značenje
Vjera i religija

Duhovna obnova ili duhovne vježbe su posebno vrijeme kada ostavljamo zbrku svakodnevice i bacamo pogled unatrag na prošla događanja, analiziramo sadašnje stanje s namjerom da u budućnosti učinimo promjene na bolje. Bog uvijek djeluje u nama nježno nas potičući, obraća nam se i traži kontakt, a naša zadaća je da mu osiguramo vrijeme u kojem ćemo primiti njegovu “poruku”, ma kakva god ona bila! Molitva je jednostavno “živjeti stvarnost s Bogom” i dopustiti Bogu da “uđe” u našu, često zbrkanu stvarnost.

Osluškivanje čežnji našeg srca (a Bog je naša najdublja čežnja), znači da ja u sebi moram utihnuti, vratiti se korak unatrag dopuštajući da stvari isplivaju na površinu, i slušati “unutrašnji glas”. To je poput vode u bazenu, koju, ako uzburkaš i uzmutiš, nećeš ništa vidjeti. A kada se voda umiri, moguće je pogledati u njenu dubinu. Postoji stoga potreba za tišinom i duhovnom obnovom, odnosno vremenom kada ću se nakratko odvojiti od svakodnevnog života.

Duhovna obnova i plan za duhovne vježbe

Isplaniraj si dan za duhovnu obnovu, povezujući slobodu vlastite kreativnosti s bitnim elementima koji će ti omogućiti da susretneš Boga, da mu se otvoriš. Najvažnija je tvoja želja: otvorenost i spremnost da dozvoliš Bogu da djeluje u tebi, i da u to uložiš svoje vrijeme i snagu. Nije uvijek lako povući se jednostavno iz svijeta, ponekad je dosadno i ne vidimo svrhu toga; no, ako ustraješ u tome, nagrada je neizmjerna! Cilj je živjeti život u punini, uključiti se aktivno u život i pronaći sreću koja dolazi iz poslušnosti prema Božjoj volji.

Sloboda

Možda bi trebao malo eksperimentirati s ovim kako bi pronašao način molitve koji ti najbolje odgovara: dan proveden šetajući po brdima, sjedeći sam u sobi, klečeći u crkvi ili kapelici, promatrajući more ili nebo… Iskoristi sve što ti pomaže u molitvi, razmišljaj o tome i polako pronađi mir u svojoj nutrini.

Prostor

Važno je osigurati si prostor u kojem ćeš biti odvojen od svakodnevnog posla, obitelji i raznih drugih obaveza. Mojsije je pronašao sveto tlo na obroncima planine. Nađi mjesto gdje ćeš biti s Bogom i Bog s tobom, i gdje te nitko drugi neće moći ometati ili uznemiriti.

Samoća

Učini svjesnu odluku da nećeš biti dostupan i da ti nitko neće smetati: isključi mobitel, radio i TV, kako bi stvorio ugođaj samoće i sabranosti. Ostavi po strani svoj javni život i skini “masku” koju nosiš u društvenom životu. Danas se suočavaš s Gospodinom, gol i ranjiv; Bog vidi što je u tvom srcu i voli te onakvog kakav jesi. “Bog nam je bliži nego što smo mi samima sebi” – naša zadaća je stvoriti unutrašnji mir i sabranost kako bi bili sposobni slušati. Namjerno si stvori novi, lagani ritam.

Razlog samoći jest razvijanje odnosa s Bogom; kao i za svaki drugi odnos potrebni su vrijeme i napor. Često smo prezauzeti s nepotrebnim detaljima a propuštamo daleko važnije stvari: U kojem smjeru ide moj život? Je li to uistinu što želim u životu? Živim li život u punini? Koja su to područja u mome životu koja nisu u redu, koja me iscrpljuju i uništavaju? Što bih mogao promjeniti? Što bih savjetovao drugima?

Ovaj dan nije za nešto “učiniti” nego za “biti”: nemoj trošiti vrijeme na sređivanje nekih stvari, odrađivanje nečega posve trećega. Iskoristi vrijeme ove duhovne obnove kreativno. Nisi sam. Svaki osjećaj jest Božji dodir, svakim dahom govoriš svoje “Da” Bogu.

Izvor: duhovna-obnova.blogspot.com