Život u selu i prirodi je lijek mnogim životnim tegobama

Život u selu i prirodi je lijek mnogim životnim tegobama
Život u selu i prirodi sasvim je drugačiji – mnogo jednostavniji.

 

 

 

 

 

 

 

Mnogi između nas ne umiju sići sa zategnutog užeta na kome posrću u borbi da opet pod nogama osjete čvrsto, mirno tlo. Svaki čovjek čezne za utočištem od briga koje nam opterećuju mozak, i zato bi svatko želio jedno mirno mjesto ili kutak!

Vikendi su za današnjeg čovjeka postali to utočište. Iscrpljeni napetošću koja se pojavljuje u poslu, pokušavamo prospavati veći dio tog odmora (pod uvjetom da to zbog djece možemo sebi dopustiti). U podnevnim satima odvodimo obitelj na izlet, probijajući se prenatrpanim cestama da bismo se u ponedjeljak opet vratili na posao. Sve to činili smo u želji za odmorom i razonodom.

Duboko u srcu svakog gradskog stanovnika postoji želja da pobjegne iz svakidašnjice, iz vreve i zbrke suvremenog života, da se nađe u nekakvoj “luci mira”, da pobjegne u samoću. Ta čežnja za mirom, opuštanjem, okrepljenjem i odmorom odraz je velike potrebe današnjeg čovjeka, a ona se može ostvariti odlaskom u mirnu prirodu.

Zato izađite iduće nedjelje iz te svakidašnje gradske kolotečine! Ako vas poslovi vezuju za ured ili tvornicu, omogućite sebi odlazak na vikend nekamo u prirodu. Ako se osjećate umornima, a liječnik vas je uvjerio da se ne radi ni o čemu opasnom, pođite u prirodu koja će vas osvježiti i ojačati. Tamo ćete naći lijek mnogim životnim tegobama.

Nemojte se kolebati i odlagati odlazak u prirodu, pješačenje kroz šumu, uživanje u mirisu pokošenih livada ili svježe uzoranih njiva. Ne propuštajte mogućnosti koje vam se ukazuju da odete iz grada, i nađete se u sredini u kojoj je sve prirodno, smireno i ujednačeno. Uklonite se iz bučne, ulične vreve, zadimljenih vlakova i tvornica, plinova motornih vozila, zvonjave mobitela i svega što remeti vaš mir. Povremeni odlazak iz takve sredine, korisno djeluje na živce.

Današnji život u gradu traži da mu plaćamo danak. Mnoge od tzv. stres – bolesti kao što su nervni poremećaji, čirevi u želucu, visoki krvni tlak, infarkt i druge srčane bolesti, neposredna su posljedica suvremenog, vrtoglavog načina našeg života. Grad, sa svim svojim udobnostima pun je raznih prepreka i zamršenosti.

Život u selu i prirodi sasvim je drugačiji – mnogo jednostavniji. Tu ima obilne i zdrave hrane, kuće su svijetle, ima zelenih livada, visokog drveća, divnih polja i šumaraka.

Zamislite stanovnika sela koji se navečer vratio iz polja kući, gladan i umoran od dnevnih poslova. Kad je došlo vrijeme večeri, on se nije užurbano latio večere, iako je bio gladan, već je laganim pokretima uzimao svoje zalogaje, uživajući u hrani koju je sam proizveo. Kad je večerao, lagano je obišao svoje dvorište, a onda krenuo na počinak. Ubrzo poslije toga spavao je čvrstim i zdravim snom.

Stanovnici velikih i zahuktalih gradova trebaju iskoristiti sve prednosti koje im pruža vikend izvan grada. Tamo vlada umjereni ritam života, koji ljekovito djeluje na prenapregnute živce. Tamo stanovnici grada mogu obnoviti snagu, osvježiti duh i osloboditi se stješnjenosti koju nameće život u gradu. Zato ovog vikenda svakako pođite u prirodu u kojoj ćete naći lijeka gradskim bolestima i zaštititi se od buke i meteža.