Čisti zrak i duboko disanje su uvjeti za dobro zdravlje

Čisti zrak i duboko disanje su uvjeti za dobro zdravlje
Razlog što većina od nas ne osjeća potrebu za dubokim disanjem nalazi se u tome, što se i ne trudimo da to uvježbamo.

 

 

 

 

 

 

 

Ima nekoliko bitnih elemenata bez kojih se ljudski organizam ne bi mogao održati u životu. Između ostalih to su hrana, voda i zrak. Čovjek može tjednima živjeti bez hrane, malo dana bez vode, ali samo nekoliko minuta bez zraka, odnosno kisika koji se u njemu nalazi. Čisti zrak je ono, što nam je svakog trenutka potrebno da bismo se mogli održati u životu.

Zrak koji udišemo, baš kao i voda koju pijemo, mora biti čist. Mi zahtijevamo da voda za piće bude kristalno bistra, oslobođena svih nečistoća. Morali bismo se toga pridržavati kada je u pitanju i zrak koji udišemo.

Na žalost, mnogi od gradskih stanovnika miri se s tim da dnevno mora udahnuti određenu količinu dima, čađe, ugljičnog monoksida iz automobilskih ispušnih cijevi i ostalih plinova iz industrijskih uređaja, pa tako plati za sve pogodnosti koje mu pruža grad. Mnogi gradovi u svijetu već su učinili značajne korake i poduzeli mjere u tom nastojanju. Neki veliki gradovi bave se uklanjanjem velikih količina smoga.

Međutim, dok su neki stanovnici gradova prisiljeni da žive u takvim uvjetima i udišu loši zrak, mnogi drugi svojevoljno lišavaju svoje tijelo mogućnosti da prima dovoljnu količinu kisika. Tako npr. službenici, koji veći dio dana provode sjedeći u zatvorenom prostoru, pa i tvornički radnici također imaju malo prilika, a i ne trude se da ih pronađu, da duboko udahnu čisti zrak. Oni dnevno udahnu samo toliko zraka koliko im je potrebno da održe život. Takvim disanjem pluća nisu provjetrena, a još manje zaštićena od plućnih bolesti.

Premda ona stara izreka “deset dubokih udisaja danomice, i tada se ne boj sušice” ne mora biti u potpunosti točna, ali ipak je dobro i korisno da je prihvatimo. Osoba koja duboko udiše čisti zrak, puneći njime pluća nekoliko puta u toku dana, osvježava svoju krv dodatnom količinom kisika i čisti mnoga mjesta u plućima na kojima se možda prikrivaju, čekajući pogodan trenutak, mnogi uzročnici bolesti.

PROČITAJ OVO  Dr. Maner - Dovoljne količine ovog VITAMINA u organizmu sprečavaju nastanak RAKA:

Razlog što većina od nas ne osjeća potrebu za to jako bitno duboko disanje nalazi se u tome, što se i ne trudimo da to uvježbamo. Preko cijelog dana sjedi se u uredu, a to ubija želju za dubokim disanjem. Ali, ako potrčite koliko vas noge nose oko jednog bloka kuća, neće vas nitko morati nagovarati da duboko dišete. Za to će se pobrinuti vaš organizam. Dakle, umjesto da se prisiljavate i mehanički desetak puta duboko udahnete, radije izađite u dvorište i prihvatite se kakvog težeg posla, pođite nekamo brzim hodom, otiđite na plivanje, odigrajte partiju tenisa, ili, još bolje, radite nešto u vrtu sve dok vas ne probije znoj. Takva motivacija održat će vas svježim, pluća će vam primiti obilnu količinu svježeg zraka i kisika, toliko potrebnog vašem krvotoku.

Svakoj stanici našeg tijela potreban je kisik, jer samo tada može pravilno izvršiti svoju funkciju. Razlog naše tromosti, umora i duševne iscrpljenosti leži u tome, što ne dišemo duboko i svoj mozak ne snabdijevamo dovoljnim količinama kisika. Ostavite to što upravo sad radite i udahnite nekoliko puta duboko. Vidjet ćete kako ćete postati bodriji i vedriji. Čisti zrak unio je preko pluća u vaš krvotok, pomoću crvenih krvnih tjelešca dodatnu količinu kisika potrebnog vašem mozgu. Zašto biste sebe lišili najvećeg bogatstva u životu – dobrog zdravlja – ne dajući svome tijelu onaj najjeftiniji i veoma potrebni elemenat – besplatan čisti zrak?

Čisti zrak i duboko disanje su uvjeti za dobro zdravlje zato – dišite duboko!