Prekomjerna upotreba šećera je uzročnik mnogih bolesti

Prekomjerna upotreba šećera je uzročnik mnogih bolesti
Prestanite s pretjeranom upotrebom šećera u prehrani, uzimajte prirodnu hranu koja sadrži sve vitamine iz skupine B.

 

 

 

 

 

 

 

Zbog sve većeg porasta bolesti koje nastaju sve obilnijom upotrebom šećera dobivenog od šećerne trske ili repe, ljude bi trebalo upoznati s prednostima i korisnošću prirodnog šećera i prirodnih poslastica. Šećer i veoma zaslađene poslastice mogu vrlo ozbiljno ugroziti zdravlje našeg organizma.

Opasnost od nedostatka vitamina postaje mnogo izrazitija kad se naviknemo na uzimanje prekomjernih količina šećera i raznih poslastica. To nastaje zato što šećer ima osobinu da zamjenjuje drugu hranu koja sadrži vitamine. Zasićeni šećerom, ne osjećamo potrebu za uzimanjem druge hrane, odnosno, ta potreba znatno se smanjuje. Stručnjaci za prehranu ističu činjenice i razloge koji govore protiv uzimanja velikih količina šećera i veoma zaslađene hrane. Oni tvrde da šećer ne samo što utječe na povećanje tjelesne težine i kvari zube, već da je i uzročnik mnogih bolesti, od kojih npr. danas pati veliki broj ljudi.

Količina šećera koja se troši u ljudskoj prehrani veoma je velika. Zbog tolike količine šećera, ljudi manje upotrebljavaju onu hranu koja gradi i obnavlja organizam. To su proteini, masnoće, ugljikohidrati, razni minerali i vitamini. Prekomjerna upotreba šećera ograničuje upotrebu one hrane koja je neophodno potrebna ljudskom organizmu. Zapravo, samo 10 posto od svih kalorija, koje dnevno dobije jedan čovjek, trebale bi potjecati od šećera. Liječnici su ustanovili, da je upotreba šećera najčešći uzrok nedostatka vitamina, i to posebno onih iz skupine B. Za sagorijevanje šećera organizmu je potrebna veća količina svih vitamina iz skupine B od one koju organizam inače primi. Pošto šećer ne sadrži vitamine iz skupine B tijelo ga posuđuje iz vlastitih rezervi. Pretjeranom upotrebom šećera rezerva vitamina B potroši se vrlo brzo i tako dolazi do njegovog nedostatka u organizmu. U takvom stanju čovjek osjeća umor, slabost i potpuni gubitak snage.

PROČITAJ OVO  Uzemljenje – Evo šta se dogadja sa našim telom kada dotaknemo zemlju bosim nogama!

Prestanite s pretjeranom upotrebom šećera u prehrani, uzimajte prirodnu hranu koja sadrži sve vitamine iz skupine B, pa ćete osjetiti veliko poboljšanje u svom zdravstvenom stanju. Učinite kao što kažu stručnjaci za prehranu – izostavite šećer, osim količine koja vam je potrebna u pripremanju hrane, a to je otprilike oko 10 posto od one količine koju ste dosada uzimali.

Pročišćeni i koncentrirani šećeri u velikim količinama štete ljudskom zdravlju, jer brzo iscrpljuju zalihe vitamina i minerala iz organizma u procesu sagorijevanja u tijelu. Međutim, prirodni šećeri su veoma korisni, jer ne pokreću takve procese.

Zato ako volite slatku hranu, tada se opredijelite za prirodne poslastice, koje sadrže željezo, kalcij i obilje vitamina i drugih korisnih sastojaka. Konzumirajte datulje, sušene smokve, kajsije (koje su bogate vitaminom A kao i drugim vitaminima i mineralima), zatim breskve, jer ljeti i u jesen sve svježe voće sadrži prirodni šećer i ostale sastojke potrebne našem organizmu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *