Pravilno disanje – dug život

Pravilno disanje - dug život
U Tao-u postoji “svjesno pravilno disanje”, disanje donjim dijelom trbuha, disanje površinom kože, obrnuto disanje, ying-yang disanje i “Ko Hung disanje”.

Pravilno disanje garantira dug život! Onaj, tko ne diše pravilno, ne može živjeti ni zdravo ni sretno. U klasičnom Tao-u zdravlja, jednom od najznačajnijih temelja kineske tradicionalne medicine, navodi se da se pluća protežu čak i u noge. Ono sadrži opis nerazorive snage pravilnog disanja, što što obuhvaća i djeluje na cijelo ljudsko tijelo. Ako čovjek ne uspijeva pobijediti svog “ljutog zmaja”, kaže se u starim kineskim medicinskim zapisima, neće mu u životu biti dodijeljena nikakva velika sreća. Kineska tradicionalna medicina, očito, ne uči uzalud, da se pravilnim i dijelom svjesnim disanjem tijelu mogu dovoditi, uvijek iznova, velika snaga i energija.

Razne tehnike za pravilno disanje

Svatko je to već jednom doživio: iznenadan strah, nagli pokret, iznenadan susret s bliskom nezgodom i čovjeku već ponestaje zraka. Nakon što počinje dublje disati, osjeća se bolje. Zahvaljujući dubokom, svjesnom disanju, mogu se ublažiti, ili čak neutralizirati, tuga, utučenost, iscrpljenost i brojne druge tjelesne tegobe.

Kinesko Tao-disanje posjeduje brojne recepte koji pomažu zdravlju i njegovom održavanju. U Tao-u postoji “svjesno disanje”, disanje donjim dijelom trbuha, disanje površinom kože, obrnuto disanje, ying-yang disanje i “Ko Hung disanje”.

Pretpostavka svih tih tehnika za pravilno disanje jest spremnost na otvaranje samog sebe. To znači da se prihvaća ono što se nauči, da se izvodi ono što je propisano i da se vlastiti dah predaje s punim povjerenjem vježbama koje čovjek izvodi. Tko sumnja u ono što radi, dakle tko sumnja u vježbe pravilnog disanja, brani se od njihovih učinaka. On diše posve jednostavno, samo u vlastitom ritmu.

Svjesno pravilno disanje

Duboko i polagano udišite i izdišite zrak kroz nosnice. Pri tome zatvorite najprije jednu nosnicu, pa dišite kroz drugu. Zatim zatvorite onu kroz koju ste disali, pa dišite onom, koja je prije toga bila zatvorena. Osjetit ćete kako u vaše tijelo struji beskonačna sila, koja vas sve ispunja, tako da je osjećate i u stopalima. Već nakon kratkog vremena, osjetit ćete kako vam je tijelo ispunjeno vibrirajućom energijom, pa ćete se osjećati bolje, snažnije i ugodnije.

Pravilno disanje donjim dijelom trbuha

Ta tehnika disanja stvara unutarnju harmoniju, umiruje živce i regulira krvotok. Tom vježbom jačate Tan Tiuen – vitalno središte čovjeka. Ona povećava životnu snagu, poboljšava probavu, olakšava rad srca i oslobađa unutarnjih napetosti.

Pravilno disanje površinom kože

Jača tijelo i dušu, umiruje živce, bistri moć rasuđivanja. Ovom jednostavnom, a opet vrlo učinkovitom metodom možete na svakom mirnom mjestu prikupljati novu snagu. Da biste to postigli, usredotočite se isključivo na vlastiti ošit. Na početku vježbe, najprije skratite vaš udisaj i izdisaj. Pri svakom izdisaju zamislite kako iz vašeg tijela izlazi ono što vas smeta i opterećuje. Ovu biste vježbu trebali raditi dva puta dnevno: ujutro, nakon ustajanja i navečer, prije odlaska na spavanje. Neće dugo potrajati i osjećat ćete se kao preporođeni.

Obrnuto pravilno disanje

Pri ovoj vježbi dišite lagano, naizmjence kroz svaku nosnicu, pri čemu uvucite trbuh. Ona jača vašu energiju CHI i potiče rad probavnih organa. Ako patite od nestašice zraka, ako ste plašljivi ili pak osjećate veliki pritisak u grudima, svakako dišite ovom tehnikom. Ona će vam olakšati stanje, a možda će vas i osloboditi vaših tegoba.

Ying-Yang pravilno disanje

Dok duboko udišete i izdišete, napunite trbuh zrakom i nastojte osjetiti kako energija, dobivena disanjem, struji u područje pupka – Tan Tien. Potom dozvolite zraku što ste ga udahnuli, da struji kroz čitavo vaše tijelo i da se nakon svega vrati u trbuh. Ova vježba jača životnu silu CHI, umiruje i ublažava bijes “ljutog zmaja” u vama, a jača i probavni trakt.

Pravilno disanje Ko Hung

Duboko udahnite i zadržite zrak u plućima u trajanju od dva udarca srca. Dišite lagano kroz usta, a potom kroz nos. Tu bi vježbu trebali svakodnevno izvoditi u trajanju od četiri minute. Malo pomalo, možete zadržavati zrak u sebi u vremenu sve većeg i većeg broja otkucaja srca. Budete li radili ovu vježbu redovito, tijekom vremena osjećat ćete se vitalnije, snažnije i mlađe.

Pravilno disanje – snižava i tlak

Tekst “Pravilno disanje – dug život” pokazuje s koliko lakoće i s koliko malim utroškom vremena možete učiniti za svoje zdravlje i za svoju sreću doista mnogo. Budete li pravilno disali u skladu s pravilima disanja Tao, najznačajnijim temeljem tradicionalne kineske medicine, i budete li to radili svakodnevno, ubrzo ćete osjetiti kako postajete zdravije, veselije, jednom riječju drugo biće. Na početku neće biti jednostavno, budući da će stare navike, u kojima prevladava nebriga o vlastitom disanju, biti uporne. Međutim, ako uistinu želite postići ono što opisane vježbe disanja donose, te će vježbe ubrzo postati za vas dio svakodnevice i posve uobičajene. Usmjerenim, smišljenim disanjem je moguće i smanjenje krvnog tlaka, a to je tek jedna od prednosti što ih nude opisane tehnike disanja.

Sile Yin i Yang

Simbol yina i yanga, prikazan na slici, opisuje promjenjivu ravnotežu kako u cijelom svemiru, tako i u ljudskom tijelu. On je u Kini omiljeni talisman, koji štiti onog koji ga nosi od lošeg vremena, daje snagu u izmjeni godišnjih doba, olakšava odabir hrane koja najbolje odgovara tijelu i pridonosi boljem osjećanju. Ying-Yang simbol ublažava uzbuđenja, slabi agresivnost i uspostavlja unutarnju harmoniju, odnosno uspostavlja nesmetan tijek energije CHI. On pomaže u svakoj životnoj situaciji. Možete ga fotokopirati, ili isjeći i provjeriti njegovo pozitivno djelovanje.