Pet putova do sreće

Pet putova do sreće
Za čitatelje pripremili smo posve nove i jednostavne vježbe koje možete izvoditi svugdje i u svako vrijeme, bez nekog značajnijeg napora. S opisanim vježbama meditacije trebat će vam samo nekoliko dana da biste u temelju izmijenili vaše ponašanje i da biste stekli pozitivan stav prema životu.

 Zlatna svjetlost

Najbolje vrijeme za ovu vježbu jest rano jutro, odmah nakon buđenja, dok razum još nije posve preuzeo komandu nad osjećajima i mislima.

Meditacija zvana Zlatna svjetlost je djelotvorna metoda koja omogućuje usmjeravanje naših energija prema pozitivnim i višim ciljevima. Najbolje vrijeme za njeno izvođenje je rano jutro, odmah nakon buđenja, dok još razum nije zauzeo komandni položaj s kojeg kontrolira i usmjerava naše ponašanje i osjećaje. Tijekom meditacije, Zlatna svjetlost prodire, kao kroz ključanicu, do našeg srca, do najdubljih slojeva psihe. Evo kako se izvodi:

Nakon što ste se probudili, ostanite ležati na leđima zatvorenih očiju. Pri udisaju zamislite kako vas obasjava Sunce, a njegova zlatna svjetlost ulazi u vaše tijelo. Ona će ući kroz čelo, točnije kroz takozvano treće oko i teći će čitavim tijelom. Sve dublje i dublje dok ne dosegne nožne prste i kroz njih izađe iz tijela.

Zlatna svjetlost simbolizira mušku energiju u ljudskom tijelu. Ona pročišćava tijelo i ispunjava ga od glave do pete stvaralačkom energijom koja će vas nositi tijekom cijeloga dana.

Pri izdisaju, stvorite u svojoj mašti posve suprotnu viziju. Predočite si kako kroz vaše nožne prste ulazi tama u vaše tijelo, poput velike rijeke. Ona se pomalo diže dok ne dosegne glavu, da bi se kroz tjeme vratila u okolni prostor.

Tema je ženska energija. Ona nas čini nježnim i osjetljivim, pročišćava tijelo i oslobađa nas napetosti. Pri svemu je važno da dišete duboko i polagano kako biste imali dovoljno vremena da si vjerno predočite prolaz svjetlosti i tame kroz vaše tijelo. Vježba bi svako jutro trebala trajati 20 minuta.

DA – umjesto NE

Ako se prema životu odnosite pozitivno, NE će imati sve manje mjesta u vašim mislima i u vašem djelovanju. Na taj će se način osloboditi pozitivna energija i vi ćete postići uspjehe i rezultate za koje danas mislite da su vam nedostupni.

U traganju za duševnim mirom, zadovoljstvom i srećom, mnogi rade s lošim partnerom, a koji se zove – NE! Neprekidno odbijanje stvara neugodne i teško podnošljive situacije i zbog toga biste, ako je to i s vama slučaj, trebali promijeniti “partnera”.

Onaj tko se prečesto ne opire, koji je spreman na suradnju i na razumijevanje, taj lakše dolazi do vlastitog duhovnog središta, do svog mira, sreće i zadovoljstva. Uz stalno odbijanje, te je vrijednosti nemoguće doseći. DA znači prihvaćanje, razumijevanje, pomoć, povjerenje. NE znači odbijanje, sumnju, blokade koje dovode do mirovanja, ili što je još lošije, do negativnog razvoja događaja.

Pokušajte se mjesec dana veći dio vremena družiti sa DA, pa će se kvaliteta vašeg života bitno promijeniti. Tehnika je vrlo jednostavna. Kad osjetite da ćete zakimati glavom i reći NE, bilo privatno, bilo u obitelji, razmislite! Možda ipak treba prihvatiti misao, sugestiju, prijedlog, aktivnost. Odustati uvijek možete. Osim toga, ako unaprijed imate negativan odnos prema stvarima, problemima i osobama, one će postati – prije ili kasnije – takvima u odnosu prema vama, bez obzira na njihov inače pozitivan značaj. S takvim vježbama i pozitivnim odnosom prema okolini raste i povjerenje. Kako u sebe, tako i u okolinu, stiče se sigurnost. Tijekom vremena, NE će se povući u pozadinu, a energija vaših misli i vašeg tijela će se osloboditi. Postići ćete uspjehe i rezultate za koje sada mislite da su za vas nedostižni.

PROČITAJ OVO  Motivacija, Misao I Recept Za Srećan Život

Sve promatrajte sa – srcem!

Naviknuli smo na vlastite sudove i predrasude. Postali smo njihovi robovi, kao da su to najprirodnije stvari na svijetu. Mnoge osobe i situacije promatramo isključivo kroz koprenu nepovjerenja, pa i straha. Metoda promatranja sa srcem oslobađa vas tih tegoba.

Cijeli smo dan izloženi kritičkim pogledima i sudovima okoline. U njima nalazimo malo ljubavi, prijateljstva i razumijevanja. Na isti način i mi promatramo, ili počinjemo promatrati druge. Tako nastaje svojevrstan ping-pong u kojem izmjenjujemo više ili manje kritičke i (ili) zlobne misli i primjedbe s osobama iz radne, obiteljske i prijateljske sredine. Naviknuti na takvo ponašanje, nismo u stanju realno promatrati okolnosti i ljude i sve gledamo kroz koprenu nepovjerenja, pa i straha. Tehnika koju vam nudimo, oslobodit će vas ovog opterećenja:

“Gledanje bez riječi”, odnosno “promatranje srcem” je tehnika koju koriste Tibetanci. Pri tome nastoje vidjeti stvari, okolnosti i ljude, a da pri tome istovremeno isključe mišljenje. Evo jednog primjera. Promatrajte cvijet i ne govorite mu, čak ni u srcu, kako je lijep ili ružan. Samo ga gledajte i svoj vizuelni doživljaj ne pokušavajte opisati riječima. U glavi ćete osjetiti određeni otpor, jer razum bi vrlo rado komentirao doživljaj. Stišajte ga sugestijom: “Budi miran. Želim samo promatrati”.

Ovu vježbu najbolje je započeti s nekom neutralnom stvari, a ne s mužem, odnosno ženom ili djecom. Promatrati bez riječi osobe ili predmete za koje smo emocionalno vezani, vrlo je teško. To uspijeva tek nakon poduže vježbe. Započnite zato s nekim cvijetom, kamenom ili stablom, a pticom u letu ili Suncem, a tek potom s osobama, pa predmetima i situacijama u koje ste emocionalno upleteni.

Meditacija STOP

U glavi neprekidno vlada svojevrstan nered. Opsjednuti smo mislima, željama, sjećanjima, osjećajima. Nikada mira, a to postaje zamorno. S tehnikom “meditacije STOP”, može se doseći stišavanje tih aktivnosti, odnosno mir.

Bez obzira radi li se o poslu, emocionalnim odnosima, novcu ili zdravlju, glava je prepuna misli i osjećaja. Ponekad je u njoj takva “prometna gužva” da se čovjek naprosto izgubi, jer nikako da postigne unutarnji mir.

Posljedice su nesanica, premorenost, bolest. Stalno se, naime, suočavamo s brigama, strahovima, s nesigurnošću. Stalno se moramo pripremati za iskušenja sljedećeg dana, nikad nismo posve sigurni što će nas zadesiti. U takvim okolnostima jednostavno nemamo vremena za meditaciju. Jednostavno ne stižemo se posvetiti svom duhu i svom tijelu. Meditacija je stanje koje posjeduje suprotne značajke.

PROČITAJ OVO  Ljubav prema sebi je ključ stvaranja stvarnosti kakvu želimo!

Vrhunac meditacije postiže onaj tko može uspostaviti mir u svojoj glavi i u svom srcu, koji je u stanju ugasiti mišljenje, isključiti osjećaje i lišiti se želja. Istina, prosječnom je čovjeku to gotovo nemoguće postići, no postoji tehnika kako nadmudriti vlastiti razum. Kako ga umiriti barem na trenutak i iz tog stanja crpiti snagu. Najmanje šest puta dnevno izdajte mu zapovjed – STOP! U tim trenucima biste trebali prekinuti i sa svakom tjelesnom i umnom aktivnošću. Trebali biste se, slikovito rečeno, “zalediti” barem na pola minute. Ideja je u tome da ta komanda uslijedi doista iznenadno, bez razmišljanja. “Film”, što se u tom trenutku vrti u glavi, puca, a mozak jednostavno nije u stanju odmah ga “zalijepiti”, ili pak lansirati novu misao. Takva nas situacija vraća našem istinskom biću i mi počinjemo učiti gledati stvari jasno i bez predrasuda.

Opuštanje

Pri lijeganju u krevet, ne skidamo samo odjeću. Oslobađamo se svojih psihičkih ograda, duboko udišemo i pomalo se prepuštamo snu.

Dan pomalo završava, vrijeme je za opuštanje. Nažalost, čovjek se ne može opustiti na zapovjed. Mnogo od onog što je proživio tijekom dana ne dozvoljava mu da mirno zaspe. Da bi aktiviranu energiju opet usmjerio u “mirne vode”, čovjek mora naučiti kako će se opustiti. Pri tome mu mogu pomoći tri jednostavne vježbe.

Prije nego legnete u krevet, uključite glazbu. Pri tome njihajte tijelo u divljem ritmu pet minuta, a tada, uz istu glazbu, pet minuta lagano plešite. Pri gibanju glave počnite najprije laganim, pa sve snažnijim pokretima. Drmanje glave se prenosi na ramena i na ruke, a potom na cijelo tijelo. Potom slijedi ples, koji ne treba biti pretjerano temperamentan. Neka tijelo čini što ga je volja, a vi se potpuno prepustite čarima pokreta. Osjetit ćete, ako se pokreti i ples odvijaju spontano, kako iz vašeg tijela izlazi umor, a mozak vam se oslobađa napetosti. Ako su pokreti prisilni, sve će se pretvoriti u – gimnastiku. Istina, na prvi pogled sve je isto, no čitav se doživljaj zadržava na površini i ne prodire u dubinu vašeg tijela i vaše psihe. U tom ćete slučaju ostati tvrdi u vašoj psihi poput kamena i nećete postići učinak opuštanja.

Nakon svega, prije lijeganja u krevet, slikovito si predočite kako se skidanjem odjeće oslobađate vaših obrambenih mehanizama koji su vas trebali štititi – ili su vas doista štitili – od neugodnih iznenađenja tijekom dana. Potom duboko udahnite i izdahnite i legnite spavati. Bez da razmišljate o problemima proteklog dana, ili o situacijama koje vas sutra očekuju.

Pročitajte još jednom gornje podnaslove i tekstove i dobro razmislite što je bolje, sreća ili nesreća!