Meditacija od 5 minuta dr. Oza čini čuda za um i telo! Evo kako:

Male stvari čine veliku razliku za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja, podsjeća nas dr. Mehmet Oz. Samo pet minuta, ili čak manje, koje tijekom dana izdvojite za opuštanje, šetnju ili neku drugu aktivnost kojom ćete iskoračiti iz svakidašnjeg vrtloga, može biti presudno za održavanje i poboljšanje zdravlja, ali i za to da se bolje osjećate u svojoj koži. Jedan od načina je unutarnje pročišćenje od loših misli koje se nakupe tijekom dana, i to meditacijom.

Samo pet minuta meditiranja na dan može vas osloboditi nakupljena stresa i nemira.

Smjestite se udobno, zatvorite oči i pokušajte ne misliti ni na što.

Tad se usredotočite na disanje i nakon samo pet minuta osjetit ćete se smirenije za nastavak dana.

Kad se sljedeći put osjetite ispijeno i umorno ili pod stresom u važnom trenutku, zauzmite “moćan stav” i ostanite u tom položaju dvije minute da se napunite energijom.

Da biste napravili ovaj stav, karakterističan za stipovsku junakinju Wonder Woman, uspravite se, stanite u lagani raskorak i dlanove položite na bokove.

Za dvije minute osjećat ćete se snažnije i sposobni pokoriti svijet.

Iako se može činiti neozbiljnim odrasle ljude poput djece u vrtiću podsjećati da češće peru ruke, korist od pranja ruku čini to podsjećanje vrlo ozbiljnim. To je, naime, najbolja metoda od svih poznatih za sprečavanje širenja infekcija. Ako pažljivo i temeljito perete ruke tijekom dana, svaki put sperete bakterije i klice prije nego što vas stignu zaraziti i prije nego što ih prenesete nekom drugom. Tako prekidate lanac zaraze.

Za zdravlje mozga i održavanje dobrog pamćenja važno je igrati igre koje stimuliraju pamćenje. Tako pet minuta na dan igranja igara s riječima, rješavanja križaljki ili igranja društvenih igrica s prijateljima koje uključuju riječi, poput Scrablea, održava vam pamćenje na mladenačkim razinama. Neka su nedavna istraživanja pokazala da igranje igara koje uključuju 3D grafiku može nevjerojatno potaknuti pamćenje, pa se sad preporučuju i računalne igre za održavanje i poboljšavanje pamćenja.

Može vam se činiti neobičnim savjet da je za zdravlje važno redovito podrezivati nokte, i to tako da ne ostane mnogo prostora pod njima. Tako je, napominje dr. Oz, lakše pri pranju ruku ukloniti i bacile koji zapinju ispod noktiju, a mogu se tijekom dana proširiti po rukama i postati potencijalni izvor bolesti.

A da je unutarnje zadovoljstvo važno za zdravlje i dug život, potvrdio je niz istraživanja dugovječnosti. Jedan od životnih stavova koji se pokazao kao vrlo blagotvoran za ljude koje krasi jest zahvalnost.

Uživanje i zahvalnost za jednostavne i male stvari osjetno pridonosi osjećaju sreće.

Sve što je potrebno jest pet minuta ili manje promišljanja o tome što je dobro u vašem životu kako biste se usredotočili na dobro, a manje se uzrujavali zbog lošijeg.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, svaki dan osmislite jelovnik tako da se na njemu nađu voće, povrće i cjelovite žitarice, koji su nužni za vaše zdravlje. Ako se hranite raznoliko i uravnoteženo, dobivate sve potrebne minerale i vitamine. No ako ste zabrinuti unosite li dovoljno važnih nutrijenta, razgovarajte s liječnikom o tome treba li vam neki dodatak prehrani.

I nasmijte se jer smijeh ima iscjeljujući učinak i povezuje ljude.

Petominutna meditacija dr. Oza

Sjednite uspravno ali ne ukočeno, u položaj koji vam je najudobniji, ne morate prekrižiti noge, možete ih ispružiti.

Kad se udobno smjestite na odabrano mjesto ili u omiljeni stolac, opustite se i oslobodite um od svih misli.

Budite svjesni! Zatvorite oči i pokušajte ne misliti ni na što, misli prekinite čim se jave kako bi vam um bio prazan.

Budite otvoreni! I svjesni samo onoga što vas u tom trenutku okružuje. Obratite pozornost na svoje disanje.

Neka vaše disanje bude uzemljenje. Osjetite udahe i izdahe, promatrajte ih, ali ne mijenjajte ritam disanja.

Predah je bitan

Stanke tijekom umnog rada jednako su potrebne kao i one tijekom vježbanja. Iako nam se čini da koncentrirano možemo nekoliko sati raditi intelektualni posao, naš mozak ne radi tako. Mnogo bolje radi ako mu svakih desetak minuta date minutu do dvije predaha. Bit će produktivniji.

Joga i kod kuće

Vježbanje joge ne znači samo da možete izvesti mnoge neobične poze, poput kobre, nego i da se naučite biti prisutni u sadašnjosti, ovdje i sad. Vježbanje joge u kući ili grupno u dvoranama za vježbanje barem jednom na tjedan poboljšava opće zdravlje, gipkost i koncentraciju.

Presudno za zdravlje

Ravnotežu tijela, ali i onu u organizmu, treba održavati svaki dan vježbama i unosom kvalitetnih obroka. Mozgu treba hrana da bi dobro funkcionirao, a vježbanje izravno utječe na oštrinu i zdravlje uma i misli. Jedite dobro svaki dan i vježbajte nekoliko puta na tjedan te spavajte barem sedam sati svake noći da bi se održale optimalne moždane funkcije.

Meditacija će povisiti energiju

Meditacija nas čini svjesnijima sadašnjosti. U meditaciji nazvanoj “unutrašnja vatra” uz duboko i polagano disanje vizualizira se plamen u središtu tijela i povisuje se temperatura. Znanstvenici su mjerili aktivnosti mozga pri meditaciji i ustanovili da se moždani valovi mijenjaju i povisuju razine energije te funkcije mozga.

Mozak nije predodređen za multitasking

Pozorno slušajte razgovore koji se vode oko vas i koncentrirajte se na ono što čujete i što vam ruke rade. Iako se misli kako je naš mozak čudesan i sposoban za obavljanje više usporednih radnji, zapravo ne voli multitasking i mnogo bolje radi kad obavljate posao po posao. Tad je učinkovitiji. Zbog toga je najbolje prihvatiti prirodne mehanizme mozga.

Izvor: Atma.hr