Zanimljivosti o psima i 10 najpametnijih pasa

Zanimljivosti o psima i 10 najpametnijih pasa
Zanimljivosti o životinjama – Psi

Ispod možete pročitati neke zanimljivosti o psima, vrstama pasa, odnosno koji su to najpametniji psi. Psi su porodica unutar natporodice psolikih životinja. U tu porodicu pripadaju lisice, razne vrste poznate pod imenom “šakali”, kojoti, vukovi, ali i domaći psi.

10 zanimljivosti o psima

Border Koli

Border Koli je inteligentan, uravnotežen, marljiv, pažljiv i lako se odgaja. On je otporan ovčarski pas, pokretan i neumoran. Neki tvrde da pogledom može da hipnotizira goveda. Nije pogodan za život u gradu. Ne voli samoću.
Poput mnogih inteligentnih rasa pasa, Border Koliju je potreban posao koji će obavljati.

Zanimljivosti o psima – Pudla

Pudlice su jako intelignetni psi i jedna od najlakših vrsta za trenirati. Sposobna da se prilagodi velikom broju situacija i laka za obuku, pudla može čak i spasiti život svom vlasniku. Vole biti u blizini ljudi. Neke pudlice su dobri psi čuvari, dok se druge mogu trenirati za potrebe lova. Pudlice su osjetljivi, razumni i sretni psi.

Njemački ovčar

Njemački ovčari su izuzetno inteligentni, hrabri i imaju snažni zaštitnički instinkt. Siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da posjeduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan kao pratitelj, stražar i čuvar. Mogu biti izvrsni porodični psi, posebno sa djecom. Njihova inteligencija u kombinaciji s njihovom hrabrom prirodom čini njemačke ovčare izvrsnim policijskim psima i spasiocima.

Zanimljivosti o psima – Zlatni retriver

Zlatni retriver je odan, pun ljubavi, strpljiv i izvrstan s djecom. Zbog jako dobrog njuha neki od njihovih talenata su lov, traganje, donošenje lovine, detektiranje narkotika, a zbog velikog strpljenja i poslušnosti koriste se kao psi vodiči slijepih osoba.

Doberman

Dobermani spadaju među top 10 čuvarskih rasa pasa. Iako su poznati kao dominantni, dobermani imaju jako puno varijacija što se temperamenta tiče. Neki mogu biti prilično mirni i izvrsni porodični psi, ako ih se propisno obučava odmalena. Možete računati na to da će doberman agresivno zaštititi svoga gospodara.

Zanimljivosti o psima – Šetlandski ovčar

Ovi psi su izvorno uzgajani za vođenje stotina ovaca, što je zahtijevalo veliku koncentraciju i inteligenciju. Mogu biti pomalo nepovjerljivi prema strancima i djeci, ali su unutar svoje porodice vrlo odani i privrženi.

Labrador retriver

Prepun ljubavi, privržen i strpljiv, labrador retriver je jedna od najpopularnijih rasa pasa na svijetu. Potrebno mu je puno vježbe jer se u suprotnom može ugojiti. Zbog svoje dobre ćudi i ljubavi prema djeci i drugim psima, spada među vrlo popularne porodične pse.

Zanimljivosti o psima – Papillon

Ponekad opisivani kao ćudljivi i agresivni, psi-leptiri su jednostavno posesivni i čuvaju svoj teritorij. Ujedno su i privrženi svojim vlasnicima i lako ih je trenirati. Neke bi moglo iznenaditi da se Papilloni smatraju jednom od najprivrženijih pasmina. To je jedan vrlo inteligentan pas, kojeg je jako lako dresirati.

Rotvajler

Rotvajler je treći po redu najpopularniji pas u Europi. On je ne samo inteligentan, već i hrabar i pouzdan. Izuzetno je posesivan, i spreman je da ljude koje prihvati kao svoje vlasnike brani i životom. Rotvajler je pas koga se mnogi plaše. Međutim, agresivnost nije sastavni dio karaktera pasa ove rase. Rotvajler je blag, hrabar i samouvjeren pas, koji se lako trenira i koji je jako posvećen svojoj porodici.

Zanimljivosti o psima – Australijski stočarski pas

Australijski stočarski pas je vrlo inteligentan, poslušan, aktivan, hrabar, uravnotežen. Potrebna mu je redovna vježba. Malo laje. Vrlo je inteligentan, brzo i rado uči. Lako ga je odgajati. Dobro se slaže s drugim psima i djecom. Budući da su uzgajani za čuvanje stoke u Australiji, ponašaju se vrlo zaštitnički prema svome vlasništvu, uključujući i ljude!

IZVOR: mivolimozivotinje1234567.blogspot.com