Redovita tjelovježba je bitna za zdravlje čovjeka

Redovita tjelovježba je bitna za zdravlje čovjeka
Zdravlje čovjeka

Da bi redovita tjelovježba postala navika, potrebno je više od puke želje i početnog zanosa, potreban je pametan i mudar pristup. Poznato je da postoje brojni razlozi za tjelovježbu – od poboljšanja energije, raspoloženja, sna i zdravlja do smanjenja nesigurnosti, stresa, depresije.

Redovita tjelovježba – svaki početak je težak

Zapitajte se što vas do sada čini nesigurnim da počnete s tjelovježbom? Niste jedini, mnogi od nas bore se sa voljom, čak i uz najbolje namjere nikako da se odlučimo za aktivniji život. Najveća je prepreka ona u našim glavama. Možda je riječ o nedostatku samopouzdanja za svaki novi korak, ili nam je motivacija labilna i slaba, ili se lako obeshrabrimo i odustajemo i prije nego smo počeli.

Svi smo bili na toj točki puno puta u životu. Evo kako probiti vlastite mentalne barijere i prepreke: kao prvo, odbacite stav sve ili ništa. Ne morate provesti nekoliko sati u teretani ili siliti sebe na bolne aktivnosti koje mrzite. Malo vježbanja bolje je od ništa vježbanja.

Budite uvijek dobri prema sebi. Ne borite se sa vlastitim tijelom, svojom trenutačnom razinom energije, svojom razinom kondicije, svojim nedostatkom volje. Sve to će vas još više demotivirati. Umjesto toga, pogledajte u svoje prošle pogreške i nezdrave navike i mogućnosti učenja i rasta.

Očekivanja

Provjerite svoja očekivanja. Niste izašli iz kondicije preko noći, pa transformacija unatrag također nije moguća. Prevelika očekivanja vode prije ili kasnije do frustracije. Neka vas ne obeshrabri što ne možete ovo ili ono, umjesto koncentracije na rezultate, fokusirajte se na kontinuitet. Iako se popravak raspoloženja i energetske razine može dogoditi vrlo brzo, fizički izgled mijenja se puno sporije.

Odbacite uobičajene isprike za nevježbanje. Nedostatak vremena, nedostatak energije, strah od teretane? Možda i vi u sebi mislite “mrzim vježbanje”? Odmah da vam kažemo: mnogi od nas osjećali su baš to.

Ukoliko znojenje u teretani nije vaš film, pokušajte otkriti neku aktivnost koju volite – ples na primjer, šetnju, planinarenje, bicikl, slušanje omiljene glazbe.

Jer, čak i najzaposleniji mogu naći određeno vrijeme za vježbanje. 5, 10 ili 15 minuta dnevno mogu vas preporoditi.

Fizička aktivnost ne boli

Fizička aktivnost odmara, vjerovali ili ne. Podiže razinu energije, ali tek kad vježba postaje redovita.

“Predebeo sam, prestar, slabog sam zdravlja.” Nikada nije prekasno za početak stvaranja novog fizičkog i psihičkog zdravlja, bez obzira koliko ste stari ili koliko imate kilograma. Iako postoje tegobe koje isključuju vježbanje, posavjetujte se s liječnikom.

Vjerojatno ćete dobiti punu podršku. Ukoliko vam se tjelovježba čini kompliciranom ili teškom, sjetite se kako sve ima svoju cijenu. Tjelovježba ne boli, no kasnije bi mogli imati bolove u mišićima. Shvatite ih kao znak da tjelovježba djeluje.

Kada redovita tjelovježba i koliko

Za većinu odraslih osoba preporuka je 150 minuta tjedno. Do tog vremena dolazite po pola sata pet puta tjedno. Nije istina da dnevno ne možete odvojiti pola sata – to je doista moguće. Čak i dva puta po petnaest minuta itekako djeluje na vaš organizam i kondiciju.

Imate problema sa zdravljem? Posavjetujte se s liječnikom. Zagrijavajte se i hladite. Svaka tjelovježba mora ići ritmički postupno, a ne naglo. Pijte puno tekućine, najbolje vode, jer tijelo najbolje funkcionira kada je dovoljno hidrirano.

Osluškujte svoje tijelo. Ukoliko osjetite bol ili neugodu, stanite. Ne pokušavajte pobijediti bol. Ovo nije igra izdržljivosti nego pokušaj da usvojite korisnu naviku.

Neka vježba na početku bude skromna

Cilj da vježbate 30 minuta dnevno, pet puta tjedno, zvuči sjajno ali koliko je vjerojatno da ćete se držati tog zacrtanog pravila? Što je cilj ambiciozniji, to je vjerojatnije da nećete uspjeti. Bolje je početi skromnije. Na primjer, 15 minuta… pa postupno produžavati.

Odredite si u koliko je sati redovita tjelovježba

Ne idete na važne sastanke bez rasporeda, stoga odredite i tjelovježbu. Neka bude jednostavno, onda kada ste najbolje raspoloženi i dovoljno energetski sposobni. Ukoliko ste jutarnji tip, neka to bude prije posla. Ne ustručavajte se. Planirajte i pripremite potrebno, od odjeće do osiguranog prostora, bilo da idete u teretanu ili vježbate kod kuće.

Oslanjajte se na sebe. Ukoliko imate nekog tko vježba s vama, izvrsno, no ukoliko je on spriječen, tjelovježba se mora održati i bez njega. Ukoliko teretana nije rješenje, ili niste spremni na neku tjelovježbu kod kuće, počnite sa vanjskim aktivnostima: jahanje konja, rolanje, ples, Zumba, planinarenje…

Motivacija

Osim aplikacija na smart phonu, motivirajte se glazbom. Ona je sjajan kompanjon za vježbanje. Ukoliko vozite sobni bicikl, gledajte tv, ili ukoliko planinarite, snimajte foto aparatom, ukoliko plešete, obavljajte neka manja pospremanja usput.

S druge strane, volite li društvo, otkrijte klubove za tjelovježbu i iznenaditi ćete se koliko tamo ima ljudi poput vas. Družite se! Ako je potrebno, uključite i članove svoje obitelji.

Nabavite psa. Udomljavanje pasa svakako mijenja stil života – točnije, aktivira ga. Igra sa psom, šetnje, trčanje – sve to ima istu vrijednost kao i tjelovježba. K tome, ona pomaže i vama i psu!

U svakom slučaju, čak i najuporniji nekada izgube želju ili volju, dovoljno je da npr. dobijete gripu i već ste izvan kolosjeka. Prilagodite se, a kada ozdravite krenite postupno i uskoro će sve biti kao i prije. Čak i ako se osjetite nespremniji ili nemate tako puno energije kao prije razbolijevanja, polako – sve u svoje vrijeme.

Vježbate li vi i koliko tjedno?

IZVOR: zabavninet.info