Venera – Boginja ljubavi

Venera, vladarica 2018. godine, inače Boginja ljubavi, obećava nam harmoniju u međuljudskim odnosima, mnogo ljubavi, ali i snažnu samoiscjeliteljsku moć. Kad Venera vlada, priroda je prepuna životne radosti, ili kako je to svojedobno kazala slavna francuska modna kreatorica Coco Chanel: “Starost ne štiti od ljubavi, ali ljubav štiti od starenja!” I doista, utjecaj planeta ljubavi – Venere – nije presudan samo u djelovanju ljubavnih eliksira, kako se to vjerovalo od najstarijih vremena, već je prema astrološkim kriterijima, važan čimbenik i za naše zdravlje.

“Eros je izraz želje smrtnika da postanu besmrtni!”, mislio je poznati grčki filozof Sokrat nekih 400 godina prije Krista, a njegov učenik Platon, jednako slavan kao i učitelj, zabilježio je: “Oči se ne mogu izliječiti, a da ne bude liječena glava. Glava ne može biti liječena bez tijela, a tijelo ne može biti liječeno, a da ne bude liječena duša!”

Ipak, mnogi prije i poslije njih su iskusili na vlastitoj koži izreku koja kaže: “Ljubav nas čini slijepim!” S takvim bi se mišljenjem složio i jedan od najvećih ljubavnika svih vremena, Giacomo Casanova. On je, naime, kazao: “Amor (Bog ljubavi) je najveći lukavac među bogovima, a proturječje zdravom razumu je njegovo glavno oružje.”

Ljubav je doista neobična i čudesna igra, međutim, ona je, isto tako, barem prema Mariu Simmelu, “tek jedna riječ”. Gotovo da nema teme koja ljudski rod toliko zanima kao ova “tek jedna riječ” Maria Simmela, odnosno ljubav. Film, televizija, priče, romani, reklame, sve bi to bez ljubavi bilo poput proljeća bez cvijeća. Svi vjeruju da će i oni jednom doći na red kad se radi o ljubavi, a brojke opet govore da je broj razvoda brakova svakim danom sve veći i veći.

Godine 2018. svi bismo trebali biti zadovoljni, barem kad je riječ o ljubavi, jer kako kaže stara poslovica “Ljubav i kašalj ne mogu se prikriti!”

A što se zdravlja tiće, ono je, kako bi rekao “otac” grčke pa i zapadne medicine Hipokrat, “tek pitanje vremena, ali i pitanje mogućnosti”. Međutim, nema godine u kojoj bi se “vrijeme” i “mogućnosti” bolje slagali od godine kojom vlada Venera.

Tko je odnosno što je ta zvijezda koja i “magarce navodi na ples”? I zašto njene zrake, kad prolaze kroz naše tijelo i dušu, mogu širiti veselje i zdravlje?

Venera i ljubav

Venera - Boginja ljubavi
Venera je Boginja ljubavi. Mala sreća – nazivaju je astrolozi. Svojim miljenicima poklanja najbolje u pravom trenutku, baš kad to i treba. Donosi blagostanje i zadovoljstvo. Kao Boginja ljubavi i ljepote, Venera ljude čini dopadljivim. No, ona se manje rukovodi razumom, a više osjećajima. I tu leži prava opasnost. Previše zadovoljstava otupljuje osjetila i pridonosi nastanku nezadovoljstva!
Kad je Saturn svrgnuo s vlasti svog oca Urana, vladar kaosa je bijesan bacio genitalije svog oca u more. No, kojeg li čuda? Spolni organi Urana, tada su obavili svoje posljednje djelo! Iz morske pjene, koja se stvorila oko otkinutog penisa, izašla je predivna kćer neba. Rimljani su joj nadjenuli ime Venera, a Grci – Afrodita, rođena iz pjene. Stojeći na školjki, okružena golubovima i vrapcima, gola se uzdiže iz mora. Bogovi su joj namijenili jednu jedinu zadaću: Ona treba širiti ljubav. I Venera je doslovno shvatila svoju ulogu. Postala je Boginja ljubavi, koju neprekidno prate ljubavne afere. Veze s Marsom, Dyionisom, Neptunom, Merkurom i Adonisom zasladile su njen život, a rezultat toga bila je gomila djece.

Da bi konačno uveo malko reda i mira među bogove, Zeus, vrhovni bog, dao je Veneru za ženu morskom bogu vatre i kovačkog umijeća Hefestu. Međutim, to nije priječilo Veneru da nastavi život u skladu s obvezom koju je dobila pri rođenju. “Rođena iz pjene” iznjedrila je platonsku ljubav i smjestila se u znaku Vage. Njeno “drugo ja”, Afrodita Pandemos, brinula se više oko zemaljskih užitaka, pa se nastanila u znaku Bika.

Venera i njen utjecaj

Veneri se pripisuje pozitivno djelovanje na oporavak, emocionalnost, erotiku, estetiku i na umjetnost. Njeno nas djelovanje čini zdravim, omiljenim, privlačnim i lijepim. Ona nas poučava harmoniji i dobrom ukusu, no, isto tako, donosi nam lijenost, ali i sklonost ljubavnim avanturama i nevjeri.

Boje Venere su zelena, roza i sve šareno. Njena svojstva prenosi drago kamenje, a osobito smaragd, rozenkranc i tirkiz. Venerin metal je bakar, a njen broj je sedam. Dan Boginje ljubavi je petak, kad najjače osjećamo njen utjecaj. “Rođena iz pjene” najradije se pojavljuje u liku mačke, delfina, pauna, ali i drugih pernatih životinja. Kad se javlja kao pčela, pojavljuje se u pratnji svog ljubavnika Marsa.

PROČITAJ OVO  "Da biste pronašli pravu osobu, najpre morate biti prava osoba!"

Boginja ljubavi, ljepote i još koječega, najbolji oporavak pruža u nježnom, brdovitom krajoliku i u šumama ariša. Njeno cvijeće su ruže, tratinčica ili pak jorgovan, da spomenemo samo ovo. Ono “liječi” ljubavne patnje i nesporazume, da bi ponovno uspostavilo harmoniju u odnosima zaljubljenih. Njeno ljekovito bilje čini otrovne tvari podnošljivim. Veneri se pripisuju plodovi voća, te slatkiši, koji prenose njenu sklonost prema čulnim istraživanjima.

Venerine patnje

Venerine patnje su često rezultat kriza osjećaja. Bez ponovnog uspostavljanja harmonije duše, liječenje je gotovo nemoguće. Bolesti se, koje joj se pripisuju, obično razvijaju polagano. One su, obično, kronične, a vrlo rijetko akutne. Najradije se javljaju na vratu, na bubrezima i na ženskim organima, namijenjenim razmnožavanju. Pod Venerine skute potpadaju, također osjećaji i dobar ukus, kao i poremećaji apetita u kombinaciji s nedovoljnim kretanjem.

Dobar pijetao, kaže poslovica, nije lijen. A prema pjesniku Seumeu iz 18. stoljeća: “Lijenost je glupost tijela, a glupost je lijenost duha!” Tijelo kažnjava ove gluposti s grčevima, naslagama sala, bolestima želuca, lošim radom žlijezda i krvotoka. Ali, ni onaj tko živi u skladu sa zahtjevima Afrodite Pandemos, ne živi bez opasnosti. U svojim seksualnim avanturama, trebao bi obvezno koristiti zaštitna sredstva. Ako biste željeli djecu, vaše ćete želje lakše ostvariti, obratite li se Boginji ljubavi. Međutim, u njenom okrilju čekaju osim radosti i nevolje u obliku impotencije, frigidnosti ili pak spolnih bolesti.

Jedna slavna francuska glumica je, vjerojatno iz iskustva, jednom ustvrdila: “Muškarcima su na pameti samo dvije stvari. Druga je novac!” Međutim, Robert Lembke, vjerojatno opet iz vlastitog iskustva, odgovara: “Muškarac najlakše pročerda svoj novac, upozna li anđela!” Onaj tko će ove godine trčati samo za novcem, vjerojatno neće susretati anđela, pa će se morati suočiti s razočaravajućom konstatacijom slavnog francuskog filozofa Voltairea, koja glasi: “U prvoj polovici našeg života žrtvujemo zdravlje da bismo stekli novac, a u drugoj, žrtvujemo novac da bismo se ponovno dokopali zdravlja!” A kad se radi o podjeli novca između liječnika i đavla, očito nema problema. Jer, kako piše Eugen Roth: “Bolesnik vjeruje protiv svoje volje liječniku koji će ga izliječiti bezbolno i jeftino. No ne zaboravi staru mudrost koja kaže: “Liječenje je bolno i skupo.”

Sredstva kojima se služi Venera

Sredstva Venere su eliksiri života. Posredstvom tih eliksira, ona šalje tijelu, kroz dušu, iscjeliteljske zrake. A one nam, opet, omogućuju da pijemo s izvora vječne mladosti. No, pri tome bismo ipak trebali imati na umu riječi Alberta Schweitzera: “Godine stvaraju bore na koži, a odricanje poleta i sposobnosti oduševljenja, upropaštava dušu!”

Venera se brine da nam kosa raste i u starosti, a njeni poklonici se klone bora na koži i na duši. A ako su znakovi života ipak vidljivi, Venera se brine svojim ljekovotim sredstvima da ih barem ublaži, ako ih već ne može ukloniti. Daruje nam osobit smješak, blag pogled i osobitu privlačnost. Venera je planet regeneracije i dugovječnosti. Ona nam daje ključeve, koji čine teoriju učinkovitom. Tijekom Venerine godine svima je dozvoljeno da malo zagrabimo u “zdencu mladosti” kojeg nam Boginja ljubavi stavlja na raspolaganje. Upravo u vrijeme, u kojem vladaju rat i nasilje, značajke Venere su jedine koje mogu omekšati boga rata, utjelovljenog u Marsu.

2018.: godina Venere

U godini Venere, vladarice astroloških znakova Bika i Vage, glavnu će ulogu nesumnjivo imati dva velika planeta na samom početku svojih dugih vladavina, Saturn u Jarcu i Uran u Biku. Koliko je Saturn u Jarcu prirodan i srodan, toliko je Uran u Biku ekstravagantan i čudan – a da bi njihov utjecaj bio kompletan, pomažu drugi planeti. Jedan od tih katalizatora energije svakako je i vladar Bika: Venera. Kao vladarica Bika, Venera poznaje Uransku energiju, jer osim zemljanog Bika vlada i zračnom Vagom, a Vaga je svojim elementom povezana kako sa Uranom, tako i sa Saturnom (Vodenjak, Jarac). Taj planetarni ples elemenata Zemlje i Zraka mogao bi prerasti u umjetnost sposobnosti za otvaranjem prema onome što doista želimo u svojem životu. Da bismo to postigli, Venerin tranzit ima svoju energiju i značajku: otvorenost prema uživanjima u životu.

PROČITAJ OVO  Ljubav koja je više od volim te! Da li je Vaš životni partner već unapred odabran?

Jer, nesumnjivo je da je Venera planet koji nam svojim prolascima kroz Zodijak ili tranzitima donosi darove, a većina ljudi želi znati kako ih dobiti što više. Svi žele još: još ljubavi, još novca, još sreće. Žele biti više privlačni, poštovani. Planet Venera simbol je prihvaćenosti u društvu, samopouzdanja i prihvaćanja vlastitog izgleda, iskustva ljubavi, ljubavnih veza, estetike i potrebe za ljepotom, kreativnosti, novca, seksa, sreće… ali društvena epidemija niskog samopouzdanja, brakovi bez strasti i rad bez radosti samo su dokazi koliko nam nedostaje Venera i njeni afiniteti, odraz naše čežnje za nečim što nemamo, što nam nedostaje, a tako jako treba. Izazov? Naravno.

Istina je: naše najbolje značajke izviru tek kada nešta nemamo. Dva najčešća prigovora kojima opisujemo svoje prigovore Venerinom utjecaju je da nas je taj planet razočarao, da Venera te i te godine nije donijela vječnu ljubav ili financijsku sigurnost. Na žalost, uz sav hedonizam i ljepotu, ne postoji Venerin prikaz kao božice kako broji snopove novca ili obznanjuje svoju vjernost jedinoj istinskoj ljubavi. Ona je nesvjesna potrebe za stabilnim investicijama i promiskuitetna, i kao takva ukazuje na nešto posve drugo od Saturnove lekcije: ona ne mari za trajnost, uživa u sadašnjem trenutku.

Venerin prolazak kroz astrološke znakove može donijeti materijalnu korist, ona vlada divnim stvarima i ljepotom, skreće naš fokus na lijepu melodiju, parfem koji nam zatitra u nosnicama (i sjećanju). Ona uživa u dobroj hrani i ne brine je li zdrava, u vinu bez razmišljanja gdje je granica, i eksponira sebe gdje god osjeća da će izazvati divljenje. Ona je naše tajno oružje, samopouzdanje bez temelja, razoružavanje smješkom ili pogledom. Možda baš zato njen tranzit jača naše zavodničke sposobnosti – jer privlačnost koju donosi budi iznutra. Utjecaj Venere u 2018. godini definitivno jača šarm u odnosu na agresiju i svi pokušaji Urana da silom mijenja okolnosti padaju u vodu okrenemo li se Venerinim tehnikama.

Opasnost od hedonizma postoji itekako – Venera nije sklona moralnim propitivanjima, ne misli na posljedice i uvjeravat će nas kako možemo izbjeći Saturnove lekcije – no, ne vjerujte joj. Njena blizina Suncu daje joj samouvjerenost, no retrogradno kretanje predstavlja odmak od sretnih dana uživancije. Druga polovica 2018. godine bit će prava slika tog odmaka: već 2. rujna osjećat ćemo usporavanje i posustajanje energije lakoće i lepršavosti, da bi stvarno razdoblje retrogradnosti trajalo od 5. listopada do 16. studenog, nakon čega će sve do 17. prosinca planet godine svakako hvatati korak i vidati rane nastale spoznajom kako (ipak) nemamo ono bez čega ne možemo. Možda bi, da to dobijemo, trebali posegnuti za energijom nekog drugog planeta? Ne probamo li, nećemo ni znati.

Godina 2018. bit će obilježena smaragdnom bojom, a kako je, uvjetno rečeno, doba Venere odnosno njene energije između 14 i 21 godina, možemo govoriti o osjećajima kakvi nam trebaju za lakše podnošenje svih životnih teškoća kojih smo u toj dobi pošteđeni. Venerin dan je petak. I da ne zaboravite: U godini Venere, Venera neće posjetiti samo jedan znak – Strijelca, što nikako ne znači da pripadnici tog vatrenog znaka neće biti spremni, sposobni i željni ljubavi. Ipak, kako će u njihovom znaku biti Saturn, čini se da će to ljubav kakvu Saturn dopušta i omogućava – trajna, stabilna i bez leptirića.