Razgovor sa životinjama – Kako razgovarati i zašto je to dobro?

Ne trebate biti Dr. Dolittle da biste uspostavili komunikaciju sa životinjama. Zapravo, jednostavnije je nego što mislite. Činite to svaki put kad ste u interakciji sa životinjom, verovali ili ne.

Trik je u prepoznavanju onog što vi govorite njima i onog što oni govore vama, a potom u komuniciranju na način na koji životinje mogu razumeti ono što im govorite. Uz malo vežbe, svako može usvojiti tu veštinu.

Ključ leži u strpljenju i ljubavi!

Započnite nečim jednostavnim

Najbolje je da za početak vežbate s kućnim ljubimcem kojeg dobro poznajete, npr. mačkom ili psom. S mačkama zna biti mrvicu teže jer su izbirljive kad je u pitanju osoba s kojom će komunicirati i koju žele slušati. Ako već nemate zdrav odnos s mačkom, razmislite o psu. S njima je obično lakše raditi jer su čoporativne životinje i biće voljnije uskladiti se s vođom čopora, u ovom slučaju – vama.

Nežno i tiho – formula za uspeh

Započnite tako što ćete psa odvesti u sobu koja nije bučna. On prepoznaje ton vašeg glasa pa ste vi u prednosti. Sednite na pod pored njega ili neka on sedne pored vas na krevet, ako mu je dozvoljeno. Gladite ga po omiljenom mjestu dok se ne opusti. Zatim mu počnite tiho i nežno govoriti. Nađite jednu kratku rečenicu ili reč i stalno je ponavljajte. Na primjer: „Zdravo slatkice, zdravo slatkice“. Svako ima neku svoju frazu. Nazvaćemo je ključnom frazom.

Nakon što desetak puta izgovorite ključnu frazu ritmičnim glasom, zatvorite oči i ostanite u tišini. Prestanite milovati psa i u umu počnite formirati sliku onog što želite da sada uradi. Nemojte se zaplesti u „mentalnu sliku“. Radije zamislite da vi i on delite svest, i da su vam misli i emocije povezane. Prizovite osećaj kada mu dajete nagradu i on uzvraća.

Životinje poput mačaka, pasa i nekih većih sisavaca prilično to brzo osete. Ako želite da stavi glavu u vaše krilo, zamislite da to radi i da ga vi za nagradu mazite po omiljenom mjestu. Možda će biti dobro i pogledati ga u oči i mentalno/emocionalno mu preneti informacije. Ako mislite da će pomoći, možete zamisliti da se istovremeno stimulira i vaše i njegovo treće oko, iako će se to ionako dogoditi kada usmerite pažnju na misli koje se razmenjuju među vama.

Kada to uradite, izgovorite opet ključnu frazu i pošaljite sliku u njegovu glavu, kao da je nošena oblakom. Ponavljajte to dok ne ustane i ode ili dok vam ne stavi glavu u krilo. Ako se radi o izrazito teritorijalnom nekastriranom mužjaku, mogao bi jednostavno ustati i otići. Ako to uradi, sledite ga i pokušajte ponovno. Važno je da znate da ako pas ustane ili ne obraća pažnju, ne znači nužno da vi nešto radite pogrešno. Možda ga jednostavno nije briga, ne želi pokušati ili nije usklađen s vama u tom trenutku i misli o nečem sasvim drugom.

Mnogim psima je lako odvući pažnju, na što utiču brojni razlozi– godine, prehrambene navike (jel hrana uvek dostupna ili ga vi redovito hranite?), o svemu tome zavisi uspeh. Obično se kastrirani mužjaci i ženke s radošću prepuste vizualiziranom obećanom češkanju pa će vam položiti glavu u krilo. Ako upali, čestitke! Bila je to vaša prva komunikacija s psom!

Tvrdoglava i svojeglava

Pređimo sada na mačke. Ne ulazeći u diskusiju o ljubiteljima mačaka/pasa, poznato je da su mačke mrvicu tvrdoglavije. Ako su raspoložene primiti vaš slikovni razgovor, primit će ga. Ako nisu, neće, i Bog vam pomogao ako im pokušate narediti da urade nešto što ne žele! Psi će poslušati i uključiti se vama za ljubav. Mačke neće. Morate im dati bolji podsticaj.

Ako se radi o izrazito umiljatoj mački, svakako vizualizirajte kako je mazite po njenom omiljenom mestu. Ako nije, probajte joj pokazati da će dobiti omiljenu poslasticu. Izgovorite opet ključnu frazu. Znate kakav ton glasa voli. Govorite tonom koji biste upotrebili kada joj dajete hranu. Nakon što pet puta (mačkama brzo dosadi) kažete ključnu frazu i pogladite mačku, stanite i počnite uspostavljati vezu.

Jasna, ali brzo poslana slika najbolje pali kod mačaka. Ipak, nemojte ništa tražiti. Samo pošaljite sliku ljubavi za početak. Vizualizacija hranjenja (pre stvarnog hranjenja) često upali. Jel vam prošlo mislima: „Naravno, ako to uradim pre hranjenja, svakako će otrčati prema posudi“? Apsolutno ste u pravu. U tome i jest poenta. Mačka će se naviknuti na to da joj govorite da dobre stvari dolaze u vreme kada dolaze. Kasnije joj možete iznenada poslati sliku nečeg sasvim drugačijeg i razumeće vas.

Manje životinje, ptice, gmazovi

Kada razgovarate s manjom životinjom, morate imati na umu da ima manji mozak. Primanje slika ići će sporije i trajat će duže. Njihov nivo svesti puno je niži od nivoa svesti mačaka i pasa, pa je i njihova sposobnost usklađivanja puno ograničenija.

Ako je životinja kućni ljubimac, trebala bi biti naviknuta na zvuk vašeg glasa. Ako životinja nije vaša, stvarno ne biste trebali odmah razgovarati s njom. Imajte strpljenja. Jednom kad ovladate čavrljanjem s kućnim ljubimcem, ostalo će samo uslediti. Ako životinja ne reaguje na ključnu frazu, a dosta ovih vrsta neće, pronađite neki zvuk. Možda tiho „ččč“ ili nježno „ššš“. Pokazalo se da, iz nekog razloga, „ččč“ pali kod gmazova i drugih hladnokrvnih životinja, a „ššš“ kod ptica.

Neki gmazovi uživaju u ljudskom dodiru, ali većina ne. Isto je i s pticama, kornjačama, žabama itd. Ako životinja ne želi da se dira, držite se nježnog „ššš“. U početku ritmično proizvodite ključni zvuk. Kada se životinja navikne na njega, brzo zamislite jednostavnu sliku, bez puno detalja. Treba biti jasna, ali jednostavna, a vi trebate biti brzi. Vizualizujte i odmah ispalite vizualizaciju! I zapamtite, vežbom do savršenstva.

Pružanje pomoći

Ako se vaš ljubimac povredi ili ne izgleda dobro, možete ga pitati što ga boli ili zašto se tako ponaša. Pitanja se mogu formirati na isti način, samo trebate odaslati sliku životinje tačno onakve kakva jeste, i pokazivati jedan po jedan deo njenog tela dok vam ne da znak da se zaustavite. Može vas polizati, promeškoljiti se, presti, a ako ste vrlo skoncentrirani, životinja vam može i reći što je tačno problem.

Ovaj naučeni talent nužno je koristan kada naiđete na povredjenu životinju. Naravno, ako ne poznajete životinju, pametno je ostati na sigurnoj udaljenosti. I sa udaljenosti možete komunicirati i umiriti preplašenu ili povredjenu životinju. Možete slati slike koje prikazuju životinju u trenutku kada se oseća dobro. Možete čak i jednako slati ljubav. Ljubavi nisu potrebne vizualizacije i slike. Slanje smirujućeg, blagog osećaja mira može učiniti čuda.

Koristite reči

Kod komunikacije sa životinjama povezanost raste kako se sa životinjama zbližavate. Svako verbalno komunicira sa svojim životinjama. Mnogi psi, pa čak i mačke, počnu shvatati šta znače određene reči, pogotovo one kao što je „hrana“. Što više vežbate i što se više povezujete s njima, uskoro vam reči neće ni trebati. Tada postaje čarobno.

Odgovaraju li?

Odgovaraju li? Odgovaraju. Na razne načine. Neki od većih sisavaca su već na tom nivou svesnosti da vam odmah odgovaraju. Npr. postoje psi koji uvek mogu jasno reći šta žele, bilo da je u pitanju češkanje ili hrana/voda. Kod nekih možete odmah znati kada nisu dobre volje, a kada zadovoljni. Jednom kad počnu tako dobro komunicirati, komunikacijski kanal valja održavati otvorenim.

Psihičke sposobnosti

Svakako, najveće pitanje je: Da li je potrebno da imam razvijene psihičke sposobnosti kako bih mogao razgovarati sa životinjama? Odgovor je: Da, trebate. Ipak, ne brinite, svi mogu razviti svoje psihičke sposobnosti! Svi mi to imamo u sebi. Možda još nisu usavršene, možda su uspavane i dobro bi im došlo malo rada tu i tamo… ali, važno je to da stanje možemo promeniti.

Možemo poboljšati određene moždane funkcije jednostavnim činom ponavljanja, vežbanja, proučavanja i primenjivanja. Isto je kao i sa dizanjem tega – ako želite mišićavo telo, morate ga pokrenuti i održavati aktivnim. Darovi su tu. Trebamo ih upotrebiti. Razgovaranje sa životinjama nam često može dobro doći.

Izvor: Atma.hr