Prestanite sa žaljenjem i vežbajte zahvalnost! 5 koraka do srećnijeg života:

Jeste li ikada na par minuta sjeli u miru, zatvorili oči i razmislili na čemu i komu ste sve zahvalni u svom životu? Koliko je zahvalnost inkorporirana u vaš način života?

Iznenađujuće je kako jedan jednostavan i pozitivan čin kao što je zahvalnost može promijeniti puno toga u životu svake osobe.

Upravo je moć zahvalnosti ogromna i može bitno utjecati na naš život… učiniti nas pozitivnijim, produktivnijima i uspješnijim osobama. To naravno ne znači da time postajemo savršeni, jednostavno sretniji. No, zahvalnost treba biti inkorporirana u naš način života… zahvalnost treba svakodnevno živjeti.

Evo nekoliko jednostavnih načina koje možete primjeniti u svom životu (slobodno izaberite ono što smatrate da se uklapa u vaš način života):

1. Jutarnji ritual zahvalnosti

Svako jutro uzmite 1 minutu svog vremena i promislite o ljudima koji su učinili nešto lijepo za vas i o stvarima na kojima ste zahvalni u svom životu. Naravno, nemojte se truditi obuhvatiti sve u svom životu, neka bude spontano. Jedna minuta je dovoljna ako ste svoju pozornost posvetili iskreno i kvalitetno.

2. Kad imate težak dan, napravite listu zahvalnosti

Svi mi ponekad imamo “loše” ili stresne dane. Jedan od načina kako možemo takav dan pretvoriti u puno bolji je napraviti listu svih stvari na kojima smo zahvalni u životu. Uvijek postoje mnoge stvari na kojima možemo biti zahvalni, od osoba koje volimo, do zdravlja, posla, krova nad glavom, hrane, odjeće… i života općenito.

3. Umjesto ljutnje ili kritike, iskažite zahvalnost

To zahtijeva veliku promjena u ponašanju. Zapravo totalni preokret… i da, nije nimalo lak zadatak, ali donosi ogromne dobrobiti. Ako ste primjerice ljuti na suradnika, jer je nešto krivo učinio, pokušajte ne reagirati ljutito već udahnite duboko par puta, smirite se i pokušajte razmišljati o razlozima za što ste zahvalni toj osobi. Što je ta osoba učinila lijepo za vas? Što je ta osoba odradila dobro? Iako je to težak zadatak, pronađite nešto.

Fokusirajte se na one stvari koje vas čine zahvalnim i to će polako promijeniti vaše raspoloženje, a dugoročno poboljšati vaš odnos i pomoći da stvari funkcioniraju bolje. Isto je i s kritikom, posebno u emocionalnim odnosima. Važno je moći međusobno dijeliti probleme, ali ne na način kritiziranja, već iz pozicije učenja i zahvalnosti. Na taj način odnos će postati jači i pun ljubavi.

4. Budite zahvalni kad se suočavate s izazovima

Mnogi ljudi vide poteškoće kad se suočavaju s teškim situacijama. Kad nešto pođe krivo, odmah pronađu razlog žaliti se i sažaljevati sebe, a to ih neće odvesti nikamo. Umjesto toga, naučite se biti zahvalni na izazovima. To je prilika za učenje i osobni rast, te će vas transformirati iz osobe koja se žali u pozitivnu osobu koja se stalno unapređuje, a tako ćete unaprijediti svoj život.

5. Budite svjesni onoga što imate, a ne onoga što nemate

Jeste li se ikada osvrnuli oko sebe i zapitali kada ćete konačno imati tu kuću ili auto iz snova ili shvatili da vaši prijatelji imaju bolje uređaje ili karijeru od vas? Budite zahvalni na onome što već imate i shvatite da sreća nije odredište, ona je već tu gdje jeste.

I ne zaboravite biti zahvalni samom sebi, za sve što ste do sada učinili… važno je prepoznati vlastita postignuća.

Na čemu upravo sada možete biti zahvalni?

Sa sajta – quantumzona.com; Izvor – atma.hr