Zašto je tetka važna osoba u životu svakog mališana..?

Osim što su bliski rod, tete imaju važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan.

One s mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

Teta je “cool” odrasla osoba!

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu teta može jednostavno pokazati svoju dječju stranu.

Sjećanja na tetu uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Teta može pustiti mašti na volju i biti pravi zabavljač.

Ona je pouzdan savjetnik!

Djeca nerijetko s tetama mogu razgovarati o temama o kojima im je neugodno govoriti s roditeljima.

Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Teta može biti prava riznica savjeta.

Tu je kada ostali nemaju vremena!

Ona će naći vrijeme da sašije haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigrati s nećakom. Teta može biti značajan dio životnog iskustva djeteta.

Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim takmičenjima, na maturi, na vjenčanju… Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisustvu tete.

Teta je uzor!

U ovo moderno doba, više nego ikada, djeca su pod utjecajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor.

Teta može biti alternativni primjer obitelji, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.

S obzirom na to da je teta odrasla s ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje razumjeti dečje frustracije i probleme i njihove točke gledišta. Kod sukoba s roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, teta može biti od velike koristi.

Djeca će se povjeriti teti ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u obiteljskim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Teta može zamjeniti roditelje

Naravno, ne doslovno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tete mogu puno pomoći pružajući pažnju i ljubav. Pored toga, tu je i praktična pomoć.

Ako je mama odsutna, teta može pripremiti obrok ili pomoći oko domaćeg zadatka. Poslije roditelja, teta može postati najbliža osoba djetetu.

Ona je tu da ohrabri!

Teta će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesu djeteta. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, teta može uvijek pronaći način da pruži ohrabrenje.

Tete mogu biti najveći obožavatelji svojih nećaka i nećakinja, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.

Izvor: oazaznanja.com