Životinje u svemiru: Eksperimenti sa zivotinjama

Životinje u svemiru: Poznati eksperimenti sa zivotinjama
Zanimljivosti o životinjama

Kada su u pitanju eksperimenti sa životinjama i životinje u Svemiru, najpoznatiji svemirski pas bila je Laika, lutalica pronađena na ulicama Moskve. Laika je bila prva životinja ikada poslana u orbitu sa samoubilačkom misijom, s brodom Sputnik 2.

Sovjetski astronaut Jurij Gagarin postao je 12. travnja 1961. godine prvi čovjek u svemiru. Međutim, on je bio daleko od prvog živog bića na putovanju izvan Zemljine atmosfere. U prošlom stoljeću čovječanstvo je imalo veliku tradiciju vezanja raketa za životinje i lansiranja njih u svemir. Neki od njih su se trebali vratiti, no za neke nikada nije ni planirano da ponovno vide Zemlju.

Životinje u Svemiru – Psi

SSSR je bio poznat po slanju niza pasa u svemir. Prirodna pretpostavka bi bila da Sovjeti koriste rasne, laboratorijski podignute uzorke, ali su psi zapravo bili lutalice, izabrani zato što su znanstvenici vjerovali da će imati bolju konstituciju nego laboratorijske životinje ili kućni ljubimci. Psi su izabrani zbog lakoće u njihovu osposobljavanju i njihove udobnosti u ograničenim prostorima. Svi psi koji se koriste bile su ženke, jer je bilo lakše dizajnirati svemirsko odijelo za prikupljanje otpada ženki.

Najpoznatiji svemirski pas bila je Laika, lutalica pronađena na ulicama Moskve. Laika je bila prva životinja ikada poslana u orbitu sa samoubilačkom misijom, s brodom Sputnik 2. Dok je većina životinja poslana u svemir s namjenom za kasnije preuzimanje, Laika nikada nije trebala preživjeti. Nakon određenog razdoblja, oni bi je nahranili otrovanom hranom da izbjegne agoniju umiranja od gladi. Međutim, letjelica je bila na visokim temperaturama i Laikini znaci života prestali su između pet i sedam sati nakon lansiranja.

Godine 1960., dva psa po imenu Belka i Strelka postali su prve životinje koje su preživjele putovanje u orbitu. Sljedeće godine, Strelka je dobila mlade. Kao znak dobre volje, Sovjetski premijer Nikita Hruščov dao je jednog od psića, nazvanu Pushinka, kćeri Johnna F. Kennedyja Caroline kao poklon.

Eksperimenti sa životinjama – Pauci

Pauci su predmet nekoliko svemirskih projekata. Godine 2011. dva pauka, Gladys i Esmeralda, bili su smješteni na Međunarodnoj svemirskoj postaji, gdje su pleli mreže i lovili u mikrogravitaciji. Pauk skakač po imenu Nefertiti također je živjela u Međunarodnoj svemirskoj postaji 2011. Nije isplela mrežu, no usredotočila se na svoj plijen. Nulta gravitacija imala je mali utjecaj na njene tehnike lova.

Životinje u Svemiru – Vodeni medvjedi

Kada je suočen s teškim okolnostima, vodeni medvjed ulazi u fazu gdje se njegove biološke funkcije gotovo potpuno gase, što mu omogućuje da živi godinama, bez jela i pića – na temperaturama vrenja i granicom s apsolutnom nulom. Godine 2007. oko 3000 ovih stvorenja uzeto je za Foton – M3, misiju Europske svemirske agencije i pokazalo se da mogu izdržati vakuum svemira.

Eksperimenti sa životinjama – Čimpanze

Kao najbližeg živog rođaka ljudi, doprinos čimpanze u svemirskom programu od posebnog je značaja. Prva čimpanza u svemiru bio je Ham, divlji majmun uhvaćen u Kamerunu 1959. godine. Strogo je uvježbavan u jednoj zrakoplovnoj bazi. Ako bi Ham učinio ono što njegovi treneri žele, dobio bi komadić banane. A ako ne bi slušao upute, dobio bi blagi strujni udar. Hamov probni let nazvan ‘Merkurov crveni kamen 2’, poletio je iz Capea Canaverala na Floridi u Americi 31. siječnja 1961. godine. Bilo je nekoliko kvarova tijekom leta, ali Ham se ponašao dobro, a njegovo odijelo ga je štitilo od zračenja. Kada se vratio na Zemlju, nastavio je živjeti u VVashingtonu. Živio je u Nacionalnom zoološkom vrtu i u zoološkom vrtu Sjeverne Karoline. Umro je u 26. godini života.

Životinje u Svemiru – Majmuni

Nekoliko vrsta majmuna poslato je u svemir, uključujući i vjeveričaste majmune, macaques, te rezus majmune. Poznat po svom doprinosu u medicinskim istraživanjima, rezus je vrlo inteligentan i imao je čast biti prvi, ikada kloniran primat.

Albert II, rezus, bio je prvi majmun u svemiru, no ugušio se tijekom leta. Nasljednici Alberta – III, IV, V I Vi – također su umrli. Albert IV umro je samo nekoliko sati po povratku na Zemlju. Nekoliko različitih zemalja, uključujući Argentinu, Francusku i Rusiju, također su koristile majmune za svemirske letove. Nažalost, mnogi od njih nisu preživjeli svemirsko putovanje.

Eksperimenti sa životinjama – Gliste

Crvi i gliste su također nekoliko puta išli u svemir, i bili u pratnji misije Apolo 16 na Mjesec. Godine 2003. svemirski brod Columbia raspao se kada je ponovno ušao u Ze-mljinu atmosferu. Sedam astronauta na brodu je poginulo, no ipak nije sve bilo izgubljeno. Ormarić u kojem su bile gliste za eksperiment izvučen je iz olupine, a unatoč lošim izgledima, crvi su još bili živi. Ove gliste otkrile su da je njihova vrsta pretrpjela neke od istih posljedica kao i ljudi kada putuju u svemir, uključujući propadanje mišića i simptome dijabetesa.

Životinje u Svemiru – Vodozemci

Vodozemce, kao što su žabe, žabe krastače i daždevnjaci, dugo vremena znanstvenici koriste za mjerenje čistoće okoliša. Deseci žaba su poslani u svemir. Iberijski rebrasti daždevnjaci također su napravili nekoliko svemirskih letova, počevši od SSSR-ovog Bion 7 1985. godine. Znanstvenici su bili zainteresirani za to kako svemirsko okruženje može utjecati na sposobnost daždevnjaka da se obnove.

Eksperimenti sa životinjama – Mačke

Francuzi su prvi poslali mačku u svemir 18. listopada 1963. Je li to bio mačak lutalica zvan Felix ili njegov ženski ekvivalent Felixida ostaje pitanje. Felixovo putovanje je prošlo dobro, ali idući let, tjedan dana, bio je poguban za ovu mačku lutalicu. Pedeset godina kasnije iranska je vlada izjavila da želi lansirati perzijsku mačku u svemir u prvih nekoliko mjeseci 2014. Nije poznato jesu li to zbilja i napravili.

Životinje u Svemiru – Glodavci

Glodavci imaju dugu povijest u svemiru: miševi, štakori, hrčci i zamorci – svi su bili lansirani u svemir. Biomedicinski inženjer Ted Bateman, koristio je miševe za testiranje proteina osteoprotegerin. Vjerovali su da protein može biti koristan u zaustavljanju gubitka koštane mase što je povezano sa starenjem, a budući svemir ubrzava proces starenja, to je bilo savršeno okruženje za istraživanje. Eksperiment je uspio.

Izvor: zabavninet.info