TUMAČENJE SNOVA – Šta san predstavlja?

Često puta se probudimo i ne možemo se sjetiti sna. Ili ga se sjećamo djelomično.

Pokušavamo protumačiti što smo sanjali pomoću jedinstvenih simbola zapisanih u sanjaricama… No, osoba koja najbolje može protumačiti svoj san ste vi sami.

Činjenica je da se u snu oslobađa naše nesvjesno ja i kreira slike i događaje. Oni su zapravo potisnuti dijelovi naših želja, osjećaja, misli, zatrpani realnošću našeg svakodnevnog života i našim obrambenim mehanizmima.

Što vama znači kada sanjate da letite? Strah, izazov, smrt ili čežnju. Ili nešto treće. Odgovor se nalazi u nama. I koji je glavni osjećaj nakon sna – ugodan ili neugodan? Što vas se dojmilo najviše? Podsjeća li vas to na neki osjećaj koji ste doživjeli u stvarnom životu? Ako da, na koji?

Vaše vas podsvijesno ja vraća na taj događaj čak i kroz san. U tom događaju postoji nešto što vas još uvijek tišti i vi to želite ‘proraditi’ pa vam to podsvijest donosi u san.

Snove je teško ‘uhvatiti’. Ako želite pokušati, možete pored kreveta imati papir i olovku pa zapisati nešto što će vas sjetiti na san. To nije garancija da ćete se stvarno sjetiti. Moguće je da će vam ujutro to izgledati posve nepoznato. A možda probudi sjećanje.

Ako na taj način gledate vaše snove, oni postaju mrvice koje pokazuju put prema vašoj unutrašnjosti, vama samima.

Pođite za njima kad vas zovu! Ne otvarajte sanjarice, razne narodne knjige. One imaju onoliku moć koliku im daju nevješti sanjari vjerujući u istinitost svega tamo napisanog. Pa dolazi do samoispunjavajućeg proročanstva. Događa im se točno ono u što su vjerovali.

Vi pokušajte drugačije. Pođite putem vašeg srca.

Ivana Grabar, gestalt socioterapeut, prof.pedagogije
Krugovi, udruga za edukaciju i savjetovanje, www.krugovi.hr

Izvor: Mudrac.com