Lav Nikolajevič Tolstoj – biografija i citati

Lav Nikolajevič Tolstoj rodjen je 1828 godine 9. septembra, u Rusiji. Potiče iz veoma cenjene porodice od oca Nikolaja Iliča Tolstoja. Pripada najvećim ruskim realistima toga doba. Njegova dva nejveća dela su Ana Karenjina, po kojem je možda i najpoznatiji. Takodje i po delu Rat i Mir, koja opisuje kako društvenu tako i psihološku sliku Rusije 19. veka.

Tolstoj je bio dramatist, esejista, filozof i kritičar, ali i pacifista. Od strane 125 američkih književnika, proglašen je za najkvalitetnijeg pisca, i to u poslednjih 200 godina.

Dugi niz godina je imao učitelje, medjutim, kada su mu roditelji umrli prešao je da živi sa rodjacima. Studirao je orijentalne jezike i pravo na Kazanjskom fakultetu. Pre toga je, 1844 godine, napustio učenje arapsko-turskog jezika. Medjutim, napustio je i Kazanjski fakultet, i počeo je da se podučava samostalno.

U to vreme počinje da piše dnevnik, koji je vodio do samog kraja njegovog života. Veći deo života je proveo u Sankt Peterburgu i Moskvi. Kada je napustio seoski život, i otišao na Krim, postao je vojnik. U tom period napisao je svoje prvo delo „Detstvo“, koje nije ostalo nezapaženo, već je dobio dosta priznanja.

Nešto kasnije, piše delo „Otročestvo“, koje takodje opisuje život heroja od njegove desete godine. U tom delu prikazano je nevino i radosno detinjstvo. Nakon toga, godine 1855., objavljuje delo „Sevastopoljske priče“, koje se vodi kao autobiografsko, zbog toga što je u tom delu opisan vojnički život jednog momka.

Ostala životna dela su: „Porodična sreća“, „Mladost“, „Vaskrsenje“, „Kozaci“ … i tako dalje.

Tolstoj se 1862 godine 23. septembra oženio Sofijom Andrejevom, sa kojom je imao čak trinaestoro dece, od kojih je živo ostalo 8. S obzirom na to da je Tolstoj u svojim delima jasno iznosio sve njegove životne avanture, sa ženom je imao veoma skladan i brak pun ljubavi.

Njegov vredan život pun avantura završio se u njegovoj 82. godini života, tačnije 20. novembra 1910 godine. Umro je od zapaljenja pluća, nakon duže bolesti. O njemu su brinule supruga i ćerka do same smrti. Na sahrani su prisustvovali njegovi brojni obožavaoci, kao i potomci i porodica.

Kako je njegov život bio uzbudljiv, pun dobrih i poučnih priča, ovaj književnik je za sobom ostavio dobra dela i dobre reči. Neke od najboljih citata možete pročitati u daljem tekstu:

Lav Nikolajevič Tolstoj – citati

„Svi misle kako bi promenili svet, a niko ne misli kako da promeni sebe.“

„Čovek može da živi i da bude zdrav a da pritom ne ubije životinju zarad hrane. Dakle, ako jede meso, on time učestvuje u oduzimanje jednog života zbog apetita.“

„Sve što sam u životu razumeo, razumeo sam zato što sam voleo.“

„Ako želiš da budeš srećan – budi!“

„Ukoliko postoji puno ljudi, puno umova, onda sigurno postoji puno srca i mnogo vrsti ljubavi.“

„Dosada je želja za željom.“

„Vreme i strpljenje su dva najjača ratnika.“

„Kada kažemo da je neka umetnost dobra, ali da je ne razume većina ljudi, isto je kao kada kažemo da je neka hrana dobra, ali da većina ljudi ne može da je jede.“

„Jedan od zaveta sreće jeste da veza izmedju prirode i čoveka nikada ne bude prekinuta.“

„Nemoguć je život bez spoznajte o tome ko sam,i zbog čega sam ovde.“

„Pravi život se dogadja onda kada se dogadjaju male promene.“

„Istina se dobija baš kao i zlato – ne rastom, već uklanjanjem onoga što nije zlato.“

„Istoričari podsećaju na gluve ljude, koji odgovaraju na sva pitanja koja im niko nije ni postavio.“

„Veličina ne postoji tamo gde ne postoji dobrota, iskrenost i jednostavnost.“

„U čitavoj istoriji, ne postoji ni jedan jedini rat kojeg nisu započele vlade, nezavisno od potreba ljudi, za koje je rat ionako ogromna nevolja, bez obzira bio uspešan ili ne.“

„Boga je veoma teško spoznati, ipak, to ne znači da Boga nema, već znači da je to znak njegove veličanstvenosti, i naše slabosti.“

„Bojimo se jedino od onoga što volimo.“

„Neka tijezik odmara više nego ruke.“

„Dobrota je ta koja svemu odoljeva, a sama po sebi je neodoljiva.“

„Pričaj samo o onome što razumeš, u suprotnom ćuti.“

„Znanje se može nazvati znanjem tek onda kada je stečeno naporom uma, a ne pukim pamćenjem.“

„U životu, isto kao i u šahu, primećujemo svoje greške, tek onda kada se drugi njima služe.“

„Prava sreća nije u tome da pronadješ istinu, već da je tražiš.“

„Kako plod nikne iz semena, tako delo nikne iz misli.“