3 saveta za brzo, lako i efikasno učenje!

Predstavićemo vam 3 veoma efikasna saveta koja će vam pomoći da lako zapamtite pročitani tekst i da učite bez puno muke.

Kada moramo da naučimo nešto što nas ne interesuje često se veoma teško odlučujemo da uzmemo knjigu u ruke, medjutim, postoje odredjene metode koje nam mogu pomoći da lako i brzo naučimo i zapamtimo gradivo.

Motivacija je nešto što oduvek igra glavnu ulogu za sve što radimo u životu. Ako smo dovoljno motivisani bez problema ćemo odradjivati stvari koje je neophodno raditi u tom trenutku.

Ove tri metode potiču od francuskih psihologa koji žele da rad sa njihovim učenicima bude veoma lak i efikasan, i da pritom da velike rezultate.

Prva metoda koju oni ističu jeste ta da uvek sebe nagradite nakon truda koji ste uložili. Napišite na papir šta biste voleli da radite nakon učenja, i to stavite pored sebe kako bi vas podsećalo. Bitno je samo da vam to ne odvlači pažnju. Taj papirić neka vam bude povremeni podsetnik da ćete nakon napornog učenja počastiti sebe i imati odmor, a uspeh koji ćete postići radeći na sebi neka vam uvek bude na prvom mestu! Kada budete ostvarili svoje želje onda ćete verovatno imati dosta više vremena da uživate.

Druga metoda se zasniva na timskom radu. Medjutim ovde se ne misli na timski rad sa drugarima koji će vas ometati i time vam samo skrenuti misli sa učenja. Za partnera odredite osobu koja je odgovorna i koja je na neki način i bolja od vas u učenju. Tako će vas ona opominjati i ispravljati ako negde budete pogrešili, a vi ćete imati i dozu pozitivnog straha da je ne razočarate. Na taj način ćete brzo i efikasno naučiti sve, jer ćete imati pomoć i satisfakciju.

Treća metoda vam pomaže u tome da odredite vaš kranji cilj obrazovanja. Slično je kao kod prve metode. Pored toga što ćete napisati šta ćete raditi nakon završetka učenja tog dana, zapišite šta ćete raditi, odnosno čime ćete se baviti, kada završite školovanje. Okačite pored sebe sliku uspešnih ljudi, ekonomista, slikara, pesnika, pravnika, učitelja, ili ko god vam je uzor. Ako nemate uzor već želite biti samo uspešni onda okačite sliku luksuznih putovanja, hotela, veliku kuću ili šta god vas asocira na luksuz.

Sve što radite u životu, morate raditi temeljno i sa puno vere i ljubavi prema tome. Uspeh će tada doći zasigurno. Svih trenutnih ’muka’ kasnije ćete se sećati kroz osmeh, jer će vas one ojačati i od vas načiniti ono što želite da budete!