Tipovi Affiliate Programa

U svetu aff. programa, negde oko 80% se zasniva na PPS (pay per sale)  prevedno – provizija po prodaji. Affiliate mreže ili programi imaju nekoliko različitih načina moguće zarade:

– Platiti po kliku (Pay-per-click): Vi ste plaćeni svaki put kad neko klikne na link ili oglas. Najpopularnija plati-po-kliku je affiliate mreža Google AdSense.

Još jedan od primera je i InfoLinks, pri postavljanju njihovih linkova na svoje stranice i pri pojavi njihovog lebdećeg oglasa posetilac klikne na njega vi ćete biti plaćeni.

– Pay-per-lead: Ova je opcija za oglašivače koji su u potrazi za ljudima da se pridruže ili registruju. To je najčešće za financijske usluge, gde su firme u potrazi za prodaju proizvoda, kao što je osiguranje. Najpopularnija pay-per-lead affiliate mreža je Commission Junction.

 Plaćanje-po-prodaji (Pay per sale): Vi postavljate affiliate link na vaš sajt. Kad posetilac klikne na postavljeni aff. link i dođe na sajt prodavca i izvrši kupovinu, vi dobijate procenat od prodaje. Najpopularniji affiliate mreže su Commission Junction, Linkshare, Clickbank, Amazon, Aliexpres i druge.

– Plaćanje-po-postu: Ova opcija je usmerena gotovo isključivo prema blogerima. Pay-per-post kako stoji u prevodu, vrši plaćanje po proviziji kada napišete blog post o svojim oglašivačima.

Ne može, a da se ne spomene još jedna vrsta affiliate markentinga tzv. CPA mreže (Click Per Action), vi zarađujete samo kad se obavi tražena akcija, odnosno kada posetioca navedete na željenu akciju.

CPA mreže naprave kontakt između oglašivača i krajnjih korsnika, a u saradnji sa posrednicima (affiliates) i sa uređenim sistemom plaćanja. Preko referral (affiliate) linka vrši se spajanje između posrednika i proizvoda koji se nudi. Ovaj affiliate link može biti:

– u vidu slike,

– da se nalazi na YouTube videu u prozorčiću teksta dok se video gleda,

– klasično u vidu tekstualnog linka,

– ili da sa jedne straice vodi (redirektuje – prebaci) na drugu stranicu.

Evo još nekih tipova aff. programa koji se najčešće koriste:

E – commerce ili web trgovina. To su platforme kod kojih vi posredujete u prodaji, npr. Aliexpres ili Amazon, a one vam još nude poređenje proizvoda od različitih proizvođača.

Međutim, postoje i platforme koje daju alate ili čitava rešenja za e-commerce gde su vaše muke oko programiranja za ovakvu vrestu web sajtova bespotrebne.

Autoresponderi aff. programi. Autoresponder je skoro nephodan alat u aff. markentingu zbog stvaranja svoje baze – mailing liste. Znači to su alati za prikljupanje i povećanje mailing liste (sve je legitimno) koji uglavnom rade na principu autopilota. Već je ustaljeno da se kaže da jedna email adresa vredi 1$. Sa što većom mailing listom veći je broj konverzije i ponuda za prodaju. Postoje free autoresponderi i oni koji se plaćaju.

– Web sajtovi sa kuponima i promocijama.

– Sajtovi o recenziji proizvoda.

Hosting aff. programi. Za ozbiljnu zaradu i rad preko interneta danas je nezamislivo da se ne poseduje hosting i domen. U zadnje vreme sve veći je broj hosting provajdera koji doprinosi i većoj  ponudi affiliate i tehničkih uslova.

Sport aff. programi. U svetu jedan od top aff. programa, dok na našim područiju tek počinje da se pridaje neki značaj.

Healt and beauty aff.programi. O zdravlju i lepoti svesni ste kolika je zainteresovanost kao i koliki je markentinški prostor i sama ponuda proizvoda. Uvek interesantan affiliate program.

Travel affiliate programi. Program o ponudi turističkih aranžmana također je među top ponudom affiliate programa.

Software, SEO i Web dizajn aff. programi. Ove programe sam ostavio za kraj jer su možda u jednoj od najvećih primena.

Ovo je jedan deo programa koji se najčešće koristi i koji je najaktuelniji. Vremenom se svi aff. marketari preusmeravaju na programe koji njima najviše odgovaraju. Ukoliko se opredelite za neki od ovih programa ili neki koji nije naveden na ovoj stranici, bio bih vam zahvalan da iznesete svoje utiske.

Možete da date komentar ili da u kontaktima dostavite vaša zapažanja.