Srdjan i Dijana Đoković otkrivaju kako se odgajaju prvaci! 5 zlatnih saveta:

Potpuno je prirodno da volimo našu djecu najviše na svijetu i da želimo da ona postanu najbolja u tome što rade, ali ponekad i pretjerujemo, otkriva otac najboljeg tenisača svijeta

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković svoj uspjeh uvelike duguje svojim roditeljima.

Njegovi roditelji, Dijana i Srđan Đoković, podržavaju svog sina od malih nogu, a o tome koliko je podrška najbližih važna u postizanju uspjeha djeteta ispričao je otac najboljeg tenisača svijeta.

Srđan i Dijana podijelili su nekoliko savjeta:

1. Budite realni kada očekujete nešto od svog djeteta

Jedna od najvećih grešaka nekih roditelja je to što previše očekuju od svoje djece. Dijete kome su nametnuti nerealni zadaci ne samo da neće uspjeti ih ostvari već će se zbog toga osjećati loše, misleći kako nije dovoljno dobro. Nasuprot tome, dijete kome su zadani realni ciljevi koje može ispuniti, vjerovat će u svoje sposobnosti i osjećat će se sretno i zadovoljno.

Srđan Đoković pričao je o razdoblju otkrivanja Novakovog talenta i ukazao na to koliko je bitno da roditelji sagledaju mogućnosti svog djeteta iz kuta realnosti, bez umišljanja da je njihovo dijete superheroj samo zato što ga oni toliko vole:

“Potpuno je prirodno da volimo našu djecu najviše na svijetu i da želimo da ona postanu najbolja u tome što rade, ali ponekad i pretjerujemo. Jelena Genčić rekla je da poslije Monike Seleš nije vidjela tako talentirano dijete, ali nisam ostao kod njenog mišljenja, već smo pitali i druge stručnjake i, kada su svi to rekli, onda je bilo najnormalnije da uložimo sve što je u našoj moći. “

2. Borite se za prava svog djeteta

Djeca nisu uvijek u stanju prepoznati što je dobro, a što ne za njih. Kako bi umjeli da razaznaju dvije krajnosti, tu su roditelji da im ukažu na to zašto je nešto dobro ili loše, kao i da stanu u njihovu obranu kad god je to potrebno. Podsjećajući se odlaska na natjecanje u francuski grad La Bol, Srđan Đoković dočarao je uvjete u oficijelnom hotelu za igrače – pansion bez klime dok je vani visoka temperatura nije bio adekvatan smještaj za sportaša koji uskoro treba pružiti maksimum na terenu. Novakov otac je morao odmah poduzeti sve što može kako bi svom djetetu osigurao potreban odmor pred natjecanje.

“Tražio sam direktora turnira i rekao sam mu da je to sramota i da hoću normalan hotel za Novaka. Moj sin mora imati prave uvjete, da se odmori na pravi način da bi sutra na terenu pokazao pravo lice.”

Đokovići su se premjestili u novi hotel, ali uz obaveznu doplatu, međutim, poslije Novakove pobjede na natjecanju direktor je poručio da nisu dužni platiti išta, zahvaljujući se na ukazanoj časti da tenisač gostuje na turniru.

3. Ponekad morate biti i strogi

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da djecu nauče disciplini, a da ona ne podrazumijeva da se dijete osjeća sputano i kao da mora raditi stvari po kazni. Disciplina znači da roditelji pruže djeci određeni sustav vrijednosti, rutinu u svakodnevnim zadacima, kao i vještine koje će im pomoći da izrastu u zrele, odgovorne i zadovoljne osobe. Dječaku koji najveći dio dana provede trenirajući tenis, a onda i radeći domaće zadaće, nije ostajalo mnogo vremena za igru. Tako je velika želja današnjeg najboljeg svjetskog tenisača bila da ode na ekskurziju sa svojim vršnjacima, ali je Novak, nasuprot tome, otputovao u München kako bi se potpuno posvetio tenisu.

Njegovi roditelji bili su mu najveća podrška, iako je to nekada zahtijevalo i da budu stroži nego što bi to sami željeli, o čemu govori Srđan:

“Više puta sam ja bio stroži nego što je možda trebalo biti. Iako je to bilo mnogo teško za mene, pred njim nisam mogao nikad da pokažem slabost, da bi on shvatio da jedino uz najozbiljniji rad može postići to što želi postići . “

4. Naučite dijete da uvijek promatra život s pozitivne strane

Djeca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspješne osobe koje posjeduju praktične vještine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dijete odmalena treba usmjeravati biti optimist i da pozitivno razmišlja o budućnosti. Koliku ulogu optimizam ima u uspjehu Novaka Đokovića, svjedoče brojne anegdote, a jednu od njih otkrio je otac tenisača, pričajući o US Openu:

“Na najvećem teniskom stadionu, koji prima negdje oko 24 tisuće ljudi, jedno 23 tisuće je navijalo za Federera uzvikujući Roger, Roger, a Nole mi kaže poslije tog turnira da je čuo da oni sve vrijeme govore Nole, Nole. Znači on je sebe toliko istrenirao da je tu negativnu energiju koju je imao oko sebe pretvorio u pozitivnu. “

5. Pružite pomoć u donošenju odluka i budite podrška djetetu

U razvoju djeteta i njegovih talenata ključna je podrška roditelja, što govori i slučaj Novaka Đokovića. Sumirajući djetinjstvo najboljeg tenisača sveta i ulogu obitelji u njegovom uspjehu, Srđan je ukazao na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoju djecu i trebaju im pokazati koji je pravi put, ali i da djeca sama moraju odlučiti o svojoj sudbini.

“Vi držite vašu sudbinu u vašim rukama i nemojte je ispuštati i dozvoliti da o njoj odlučuje netko drugi. Vi ste avangarda i preteča svega dobrog što se treba dogoditi u budućnosti i, prema tome, svoj život u svoje ruke”, poručio je Srđan Đoković mladima.

Izvor: Atma.hr