Vijetnam – Škola sa vrtom uči decu o životnoj sredini.

Budući da je tradicionalno poljoprivredna zemlja, Vijetnam se suočavao sa mnogim izazovima na putu da postane industrijska ekonomija tokom proteklih godina. Kao rezultat ovog ekonomskog preokreta zajedno sa ubrzanom urbanizacijom, broj zelenih površina u zemlji je značajno umanjen, čime se drastično izgubila povezanost ljudi sa prirodom.

Sada, arhitekte u Vijetnamu su došle na neverovatnu ideju kako da povrate ovu povezanost i da promovišu održivi način života među mladim generacijama. Projekat Vo Trong Nghia pod nazivom ”Vrt u školi” je predškolska ustanova sa baštom na krovu i tri dvorišta za igranje pokrivena travom. Svi ovi zapanjujući zeleni objekti imaju za cilj da nauče decu teorijskim i praktičnim aspektima održivog razvoja – tokom specijalnih časova, kada deca vežbaju u vrtu i upoznavaju se sa ekološkim načinom života.

Škola sa vrtom na krovu
Izvor: Hiroyuki Oki / Vo Trong Nghia arhitekte

Locirana u tropskom regionu Dong nai, jugoistočni Vijetnam, na 3.800 kvadratnih metara, škola trenutno ima 500 učenika, od kojih većina dolazi iz porodica radnika zaposlenih u obližnjim fabrikama obuće.

Krov zgrade je napravljen tako da se spušta prema dvorištu, što omogućava deci da lakše pristupe krovu zgrade i vrtu koji se nalazi na krovu, gde imaju mogućnost da se bezbedno igraju i da nauče kako da uzgajaju svoju hranu. Kao rezultat, učenici se ne bave samo problemima životne sredine, već uče praktične veštine i stvaraju navike koje mogu koristiti u svakodnevnom životu.

Škola sa vrtom na krovu
Izvor: Hiroyuki Oki / Vo Trong Nghia arhitekte

Škola je sagrađena korišćenjem jeftinih lokalnih materijala, kao što su beton i pločice, a opremljena je sa solarnim panelima i sistemom za reciklažu otpadnih voda, što ima za cilj ne samo da smanji troškove održavanja škole, već da ukaže na značaj i prednost održivog razvoja i zaštite životne sredine. Reciklirana voda se koristi za navodnjavanje vrtova škole i zelenih površina.

Istovremeno, škola nema klima uređaje, iako se nalazi u tropskim predelima. Umesto toga, inovativni dizajn konstrukcije sa prozorima na obe strane omogućava protok vazduha i prirodno osvetljenje. Pored toga, vrt na krovu omogućava sjajnu izolaciju za samu zgradu škole.

”Vrt u školi” je svakako primer koji treba da slede i druge zemlje. Odgajanjem dece bliže prirodi i sticanjem navika u školi može biti odličan način da se stvaraju generacije ekološki svesnih pojedinaca koji brinu o našoj planeti i preuzimaju odgovornost za svoje postupke i način života. To je ono što nam je zaista potrebno.

Izvor: ForensicSoul