Sirutka je dobar regenerator jetre

Sirutka (ili surutka) je zelenožuta tekućina koja predstavlja sporedni proizvod u proizvodnji sira tj. koagulaciji kazeina. Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kg sira i 9 litara sirutke. Iako je sirutka stara kao i sirevi, ova dragocjena tekućina se najprije bacala, a potom koristila isključivo kao krmivo. Njezina primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je izvanredan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina. Stoga je ovaj nusproizvod u proizvodnji sira, koji su mnoge mljekare ranije smatrale otpadom, danas u dijetoterapiji namirnica “broj jedan”. Preporučuju je i liječnici i dijetetičari jer ima ljekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.

Sirutka je dobar regenerator jetre
Zdravlje iz prirode

Sirutka je idealna za jačanje imuniteta

Ono što sirutku čini izuzetno zdravom su, prije svega, bjelančevine, koje ovdje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je ova supernamirnica nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjeni apetit, pogotovo poslije bolesti ili kod starijih osoba. Osim što podiže imunitet, te je zato glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje, koristi se i u proizvodnji hrane za bebe te je i pravi izvor proteina u prehrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za bjelančevinama.

Preporuča se svima pod stresom

Sirutka se preporučuje svima koji su pod stresom jer luči serotonin – hormon zadovoljstva – te eliminira umor i grčeve u mišićima. Još jedna velika dobrobit sirutkinih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu – razrijđenost kostiju karakterističnu za to životno doba. Kako su pokazale studije provedene na Bostonskom sveučilištu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrijeđenja kostiju, posebno bedrene i kičme, a sirutka ih može nadoknaditi, čak i obama koje su alergične na laktozu (mliječni šećer).

Sirutka čisti krvue žile od kolesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regenerira i čuva jetru. Uz to, proteini iz sirutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućujući brzi oporavak mišića poslije treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Sirutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i dišnih putova.

Sirutka je eliksir za crijeva

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, poput neredovite stolice, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, te kod začepljenih artertja. Sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale: natrij, kalij, fosfor, magnezij, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Poput kiselog mlijeka i jogurta, i sirutku treba uzimati redovito, pogotovo kod nadutosti, neredovitih stolica, divertikulitisa, kolitisa i kronične upale crijeva. Sirutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osjećaj sitosti jer utječu na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

Štiti nas od bolesti i brani od upala

Bjelančevine iz sirutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, veže kalcij i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju. Osim alfa-laktalbumina, sirutku čine i imunoglobulini (oko 10% sirutke), kao i laktoferin (oko 2% bjelančevina u sirutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprječavanju upala.

Patogene bakterije i gljivice koriste željezo kako bi se širile i rasle, a pošto laktoferin veže željezo, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je također bjelančevina iz sirutke, a – poput laktoferina – sprječava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala. Svakodnevno uzimanje sirutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika žlica sirutke u čašu vode i pije se uz svako jelo – to će regulirati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu. Sirutka se može naći u tekućem obliku i u vidu praška.

Sirutka regenerira jetru

Možda i najznačajnija stvar kod sirutke jest ta da ona regenerira jetru. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini unutarnji organ koji ima moć regeneracije. Bolesti jetre su česti uzročnici smrti, pa je vrlo važno da se brinemo o njoj tijekom života. Jetra obavlja veoma brojne, složene i bitne funkcije u našem organizmu; ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u tijelo, važna je u detoksikaciji organizma, pa nas tako štiti i od raznih toksina kojima je naše tijelo izloženo.

Kemijski proizvedeni lijekovi, koje kupujemo u ljekarni, opterećuju jetru jer sadrže strane i neprirodne tvari za organizam. Baš zbog toga preporučuje se konzumirati sirutku u slučaju duže i jače terapije komercijalnim lijekovima. Terapija se provodi tako da se u dužem periodu svakodnevno pije od pola litre do jedne litre sirutke dnevno. Pri tom se izbjegava masna hrana, alkohot, cigarete i druge tvari koje oštećuju jetru. Kako bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovito u prehrani upotrebtjavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, na prazan želudac.

IZVOR: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje, obavezno se obratite svome liječniku!