Propolis ima veliku kvalitetu za zdravlje čovjeka

Nakon meda, propolis je najzastupljeniji proizvod u apiterapiji, tj. liječenju pomoću pčelinjih proizvoda. Ako vas boli grlo, prvo ćete posegnuti za sprejom ili pastilama na bazi propolisa. Tako se nećete samo riješiti bolova – već ćete i ojačati imunitet. Inače, kvaliteta propolisa ovisi o biljkama s kojih su ga pčele sakupljale. No, koji god da koristite, nećete pogriješiti.

Propolis ima veliku kvalitetu za zdravlje čovjeka
Zdravlje iz prirode

Uvijek imajte bar jednu bočicu kapi pri ruci, jer bez njega se ne može zamisliti kućna ljekarna!

Propolis ubija bakterije, glivice i viruse

Upravo je to razlog što prvo posegnemo za propolisom kad se jave gripa i prehlada. Osim u borbi s virusima koji izazivaju gripu, propolis se pokazao djelotvornim i u slučaju herpesa, pa čak i HIV-a.

Vida rane

Ako se porežete i ogrebete, nanesite na ranu propolis. Time ćete spriječiti da se rana kontaminira, tj. da bakterije i drugi patogeni mikroorganizmi izazovu infekciju. Osim toga, propolis ubrzava i zarastanje rana, potičući regeneraciju kože. Ovo vrijedi i za dijabetičare, koji s velikom pažnju moraju tretirati i najsitniju ranicu koja im se pojavi na nogama. Zahvaljujući snažnom antibakterijskom djelovanju, propolis je idealan i za uklanjanje, kao i sprječavanje bubuljica. U tu svrhu, pomiješajte ga s gelom od aloje i nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta, a zatim to direktno nanesite na bubuljice. Ponavljajte to više puta dnevno.

Miks za jačanje imuniteta

Sastojci:

• 500 g livadskog meda
• 30 ml propolisa
• 50 g peludnog praha
• 25 g samljevenih sjemenki koprive
• 25 g kakaa

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ostavite mješavinu da odstoji tri dana na hladnome mjestu. Uzimajte triput dnevno po žličicu.

Propolis štiti desni

Ako imate problem sa zubima ili desnima, u svakodnevnu oralnu higijenu uključite i propolis. Tako ćete spriječiti gingivitis, kao i karijes. Propolis možete dodati vodici za ispiranje usta, ili ga nakapati u šalicu tople vode. Koristite to za ispiranje najmanje jednom dnevno. Tako se možete osloboditi i zadaha.

Propolis potiče rast kose

Opadanje kose veoma je čest problem, a brojni su i oni kojima kosa opada u pečatima. I njima može pomoći propolis. Naime, ovo pčelinje blago sadrži flavonoide, koji poboljšavaju cirkulaciju i hrane folikulu dlake. Osim toga, propolis sprječava upalu i suzbija mikrobe koji uzrokuju alopeciju. Možete ga dodati balzamu ili maski za kosu i ostaviti da djeluje najmanje 15 minuta, ili ga direktno nanijeti na vlasište.

Usporava širenje raka

Laboratorijska istraživanja otkrila su da propolis može biti dragocjen saveznik u terapiji malignih bolesti. Tajna je u obilju polifenola sa snažnim antioksidansnim djelovanjem. Propolis zaustavlja širenje malignih stanica i sprječava nastanak metastaza. Osim toga, ublažava posljedice kemoterapije.

Univerzalni melem od propolisa

Sastojci:

• 20 kapi propolisa
• 1,5 žlica naribanog voska
• 8 žličica kantarionovog ulja
• 10 kapi eteričnog ulja lavande
• 10 kapi eteričnog ulja čajevca

Priprema: Otopite vosak na pari. Sklonite to sa štednjaka i dodajte preostale sastojke. Miješajte sve dok se svi sastojci ne povežu. Prebacite melem u staklenku. Zatvorite staklenku i ostavite je u hladnjaku. Možete ga koristiti za sve kožne tegobe.

IZVOR: www.ljekovitapriroda.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!