Bakterija Escherichia coli i kako se riješiti ove napasti

Bakterija Escherichia coli i kako se riješiti ove napasti
Zdravlje čovjeka

Bakterija Escherichia coli ili skraćeno E. Coli je vrsta bakterije iz roda Escherichia i porodice Enterobacteriaceae i široko je rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomažu u probavi hrane. Ubraja se u grupu tzv. koliformnih bakterija tj. bakterija koje se redovito ili veoma često nalaze u ljudskoj stolici i koje pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikatori fekalne kontaminacije.

U rodu Escherichia nalazi se nekoliko vrsta bakterija, a za humanu medicinu značajna je samo jedna vrsta – Escherichia coli. U toj vrsti nalazi se veliki broj raznih serotipova od kojih neke mogu izazvati bolesti kod ljudi. To je štapićasta Gram-negativna bakterija, neki sojevi imaju kapsulu, većina ima na površini izdanke (flagele) pa su pokretne. Aerobna je i fakultativno anaerobna bakterija, dobro uspjeva u laboratorijskim uvjetima, većini serotipova je optimalna temperatura za razmnožavanje oko 37 stupnjeva C. Pripada prilično otpornim bakterijama: mjesecima može živjeti u vodi i zemlji, a dugo na raznim predmetima. U različitim vrstama hrane i namirnica lako se i brzo razmnožava. Toplina od 60 oC ubija ih nakon 15 min.

Kako se prirodom može riješiti bakterija Escherichia coli

Origano (Origanum vulgare L.)

Vrijeme cvatnje: lipanj-srpanj
Miris i okus: Miris biljke je ugodan, a okus malo gorkast.
Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje s karvakrolom i timolom, gorke tvari, tanin, kamfor, borneol, triterpen, guma, mineralne soli, prirodni antibiotik.

Ulje origana rabi se kao dobar antibakterik koji djeluje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije a koristi se i u liječenju raznih bolesti koje nastaju kao posljedica djelovanja bakterija kao što su: Bacillus suptillis, bakterija Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Rhizobium leguminosum, Staphyococcus aureus, Salmonela thyphimurium. Ulje se može koristiti i za vanjsku i unutarnju upotrebu. Vanjsku(na koži), unutarnju (na svim sluznicama) – pomaže i kod vaginalnih infekcija.

PROČITAJ OVO  Ne dopustite da Vas sunce zatekne u krevetu! Evo zbog čega je dobro probuditi se u 06:00h

ULJE

– 200g usitnjenih suhih cvjetova i listova, litra maslinovog ulja
Priprema: Usitnjeni origano močiti u maslinovom ulju držeći ga na toplom mjestu 30 do 60 dana. Povremeno bocu dobro promućkati. Procijediti.
Uporaba: Uzimati za vanjsku uporabu, a kod unutarnje uporabe tri puta na dan po 10-15 kapi, s medom ili šećerom, rastopljeno u šalici čaja. Za vaginalne infekcije, piti ulje i zakapati 10 kapi na tampon i umetnuti.

TINKTURA

200g svježeg korijena, litra 60 postotnog alkohola
Priprema: Svježi korijen usitniti, staviti u bocu i preliti alkoholom. Držati na toplom mjestu 30 dana, procijediti.
Uporaba: Uzimati tri puta na dan po 5-10 kapi, s malo vode ili čaja.

Papaja (Carica papaya L.)

Miris i okus: Aromatično i ukusno voće.
Branje i prerada: Sabiru se plod, list i sjeme i rade razni pripravci, većinom ekstrakti.
Ljekovit sadržaj: Papin, papajacin, alfa amilaza, karpain, proteaza, lutein, folati 9%,folna kiselina, vitamini A,C,E,K, kalij, kalcij, magnezij.

  • Samo jesti papaju u većim količinama kao pomoć kod bakterijskih oboljenja, pogotovo kod E. colli.

Žutika (Berberis vulgaris L.)

Druga imena: česmika, divlji šimšir, kiseli trn, žuti šipak
Vrijeme cvatnje: Travanj – lipanj
Miris i okus: Miris slab, a plod kiselkast
Ljekoviti sadržaj: alkaloid berberin koji podražuje centar za disanje, velike centre provodnih krvnih žila, suzuje krvne žile, popravlja krvni tok, usporava bilo, sadrži vitamine C, A, E.
PRIRODNI JE ANTIBIOTIK.

ČAJ

– 1 jušna žlica usitnjene kore grana i kore korjena, 2dl vode, 2dl bijelog vina

Priprema: Mješavinom vode i vina preliti koru i kuhati oko 5 min, maknuti s vatre i pustiti da odstoji pola sata, te procijediti.

Uporaba: Piti 1-2 šalice čaja na dan, u gutljajima.

VODENI EKSTRAKT

  • 20g kore s grana i kore s korjena, pola litre vode
PROČITAJ OVO  Mačkino predenje ima isceliteljsku moć! Evo kako mačke utiču na čoveka:

Priprema: Vrućom vodom preliti koru, poklopiti da odstoji 8-12 sati i procijediti.

Uporaba: Popiti tokom dana 2-3 šalice čaja.

OCAT

  • 100g boba žutike, litra jabučnog octa

Priprema: Jabučnim octom preliti bobe žutike, začepiti i držati na toplom mjestu tri tjedna, te procijediti.

Uporaba: Uzimati 1 jušnu žličicu octa razrjeđenog s 1 dl vode ili soka.

SIRUP

Priprema: U široku staklenku slagati red žutike i red šećera naizmenično, sve do vrha. Na toplome mjestu držati 2-3 tjedna i procijediti. Pohraniti u odgovarajuću ambalažu i držati na hladnom i tamnom mjestu.

IZVOR: zdravlje-iz-prirode.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *