Tradicionalni odnos svekrve i snahe: Između dvije žene

Tradicionalni odnos svekrve i snahe: Između dvije žene
Život

Tradicionalni odnos svekrve i snahe, opisan je kao nepodnošljiv, težak i loš, a danas je ova nepodnošljivost, često tema za viceve i ismijavanje. Što bi rekao naš narod: Udri brigu na veselje!

Danas živimo u 21. stoljeću i danas su žene emancipirane. Današnji odnos svekrva – snaha možda više nije tako nepodnodnošljiv i nije više tako krut. Danas se ove dvije žene podnose. Ipak…

Tradicionalni odnos svekrve i snahe i patrijahalno društvo

On ima 34 godine, tri godine je u braku, ali često ima utisak da mu izmiče tlo pod nogama. Dobije iznenadno gušenje i čini mu se da će umrijeti. Napadi panike su počeli da se javljaju prije šest mjeseci. Ali, sada je to tako učestalo da mu onemogućava svakodneno normalno funkcioniranje.

Veoma lijep muškarac, odjeven sa posebnim ukusom, radi kao modni dizajner u jednoj tekstilnoj industrijskoj firmi, čija je vlasnica njegova majka i sama modna dizajnerka. Majka živi u velikoj obiteljskoj kući sa njegovim ocem, odnosno svojim mužem, a njih dvoje imaju kuću na periferiji, nekoliko kilometara udaljenu od majčine.

Kao i drugi klijenti koji imaju panične napade, tako ni on nije znao uzrok, ali malo-pomalo, shvatila sam da je problem u tom trokustatom hijerarhijskom poretku.

U patrijarhalnom društvu podrazumijevalo se da svekrva ima dominaciju nad snahom i generacijski se prenosila s koljena na koljeno. Svaka svekrva je bila i snaha i, samim tim, bila pod strogim režimom svoje svekrve, pa je ovakav odnos, zapravo osveta jedne žene, (starije) nad drugom (mlađom). Ovakav odnos, možda je najbolje ispričan u bajci „Šuma Striborova“, pa ova bajka nije samo priča o „zloj snahi“, nego je posve stvarna i ispričana iz iskustva.

Ljubomora

Nažalost, lančane veze teško je prekinuti, pa i danas, ovakav odnos svekrve-snahe, često susrećemo.

PROČITAJ OVO  Zaglavljenost u STRAHU tera reku ljubavi da uvek teče pored vas..

Kao što je u bajci predstavljeno, svekrva je ljubomorna na snahu zato što ona preuzima vlast i nad sinom i nad domaćinstvom. Osim toga, snaha je mlada, dok je svekrva ogrnula jesenje boje. Pred snahom je perspektiva, a svekrva gleda zalazak sunca. Ova svekrva u bajci, kao i mnoge svekrve u stvarnom životu, od njihovog braka napravila je pakao. Klevetala je snahu, kao, ona ima zmijski jezik i zla je, te da sin treba da se riješi takve žene čim prije.

Naravno, obiteljska drama ovog momka, je slična kao u ovoj u bajci i, kada sam shvatila zbog čega se javljaju njegovi napadi panike, ispričala sam mu ovu bajku. U početku nije razumio, ali, kada smo počeli rasčlanjivati bajku, ostao je zaprepašten. Poslije izvjesnog vremena shvatio je da ima dvije jake žene pored sebe, koje ne žele izgubiti moć nad takvim muškarcem.

Loš tradicionalni odnos svekrve i snahe

Majka olajava snahu kad stigne i sve s argumentima, tako da je on počeo sumnjati u odanost svoje žene. Sumnja izaziva nemir, nemir eskalira u svađu, a majka širi svoje ruke i tješi ga. I govori:

„Rekla sam ti odmah na početku. Zaista bih voljela kada bi vaš brak opstao, ali s takvom ženom, teško. Nezahvalna je i obična pokondirena tikva. Kao da ne zna da imate sve zahvaljujući meni, ali zbog tebe neću da pokrećem pitanje oko imovine. Treba samo da joj pokažem da su sve nekretnine upisane na moje ime…“

Ovaj muškarac nije bio emocionalno nezreo, ali financijski je zavisio od dobre volje majke, odnosno, imao je posao i dobru poziciju zahvaljujući njoj i, kada je shvatio o kakvom snažnom utjecaju majke se govori, morao je da nađe balans. Ne želi izgubiti financijku sigurnost, ali ni ljubav supruge, koja je uvidjela sa kakvom svekrvom ima posla, pa ju je počela izbjegavati. Snaha je svojim dolaskom narušila harmonične odnose i nametnut joj je status stranaca, pa se tako počela i ponašati. Sin, uvidjevši da gubi suprugu, otišao je u bolest, jer nije mogao urediti život. Nerijetko, muškarci koji imaju ovakve probleme i koji se ne snađu, odu u neuroze.

PROČITAJ OVO  Ljubomora se počinje javljati još od malih nogu

Partnerska terapija

Nakon nekog vremena, a kada je naučio otvoreno komunicirati, muškarac iz primjera se odlučio na partnersku terapiju. Zajedno sa suprugom, shvatio je da se majka osjeća ugroženo i razumjeli su poziciju iz koje majka nastupa. Naučili su da joj treba drugačije prići. Ponekad su čak tražili neke savjete od nje, a ona se tada osjećala cijenjeno i sama promijenila svoje ponašanje prema snahi. Naučili su da budu dorasli situaciji i kao prave zrele i odrasle osobe, počeli su da vode brigu o sebi, ali s obzirom da su finansijski zavisili od majke, naučili su da balansiraju, da je pitaju za mišljenje i dali joj na važnosti. Uvažili su njene godine i iskustvo. Samo su pokazali da ju poštuju i uvažavaju i svoj život su uredili kako njima paše. A svekrva i snaha su naučile da se podnose.

IZVOR: doktoricazaljubav.wordpress.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *