Manjak vitamina i minerala u organizmu: Tijelo se žali, ovo su signali!

Manjak vitamina i minerala u organizmu: Tijelo se žali, ovo su signali!
Ako se stalno osjećate poput isprebijane mačke, moguće je da vam nedostaje željeza! Namirnice koje obiluju ovim mineralom su žitarice, grah i nemasni dijelovi mesa. Također, možda vam manjka vitamina B12, koji ćete naći u jetri i školjkama!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umorni ste i nakon osam sati sna? Oči su vam suhe, koža vam se peruta, prehlade se nižu jedna za drugom, čak i ljeti, a iz nosa vam svako malo ide krv? Ne paničarite: svi ovi simptomi mogu ukazivati na puki manjak vitamina i minerala u organizmu. Prehrana bogata ribom, voćem i povrćem brzo će vas oporaviti.

Glavobolje – ako vas često boli glava, provjerite imate li dovoljno magnezija u organizmu! Taj mineral, kojim obiluju orasi, grah i zeleno lisnato povrće, pomaže zdravom funkcioniranju živčanog sustava, te održava razinu šećera u organizmu u granicama normale.

Suhe oči – problem može biti posljedica alergije, predugog nošenja kontaktnih leća, ali i nedostatka omega – 3 masnih kiselina u organizmu. Ribe, osobito losos, najbogatija su riznica ovog nutrijenta.

Suha koža – perutanje, suhoća, svrbež i crvenilo kože, sve ono što karakterizira dermatitis, može biti posljedica kontakta s nekim nadražajnim sredstvom, ali i manjka vitamina B2. Jaja i neke vrste zelenog povrća, poput brokule i šparoge, bogati su vitaminom koji pomaže rastu i razvoju stanica te njihovu pravilnom funkcioniranju.

Krvarenje iz nosa – nije prirodno da vam često ide krv iz nosa. Ako vam se to događa, možda vam nedostaje vitamin K, nutrijent ključan za zgrušavanje krvi. U organizam ćete ga unijeti povrćem poput kelja i špinata. Ipak, kako krvarenje iz nosa može imati i niz drugih uzroka, nije naodmet da o tome prvo porazgovarate s liječnikom.

Stalan umor – ako se osjećate poput isprebijane mačke i nakon osam sati sna, moguće je da vam nedostaje željeza (namirnice koje obiluju ovim mineralom su žitarice, grah i nemasni dijelovi mesa) ili pak vitamina B12 (naći ćete ga u jetri i školjkama). Oba navedena nutrijenta važna su za zdravlje crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik do svih organa i tkiva u tijelu.

Ispadanje kose – ako na četki ili češlju primjećujete više dlaka nego što je to uobičajeno, pojačajte unos željeza!

Krvarenje desni – najvjerojatniji uzrok toga problema jest bolest desni, ali ga može izazvati i manjak vitamina C. Prehrana bogata povrćem i agrumima osigurat će vam dovoljnu količinu ovog nutrijenta.

Stalne prehlade – ako u organizmu nemate dovoljno vitamina C i E, antioksidanasa koji jačaju imunološki sustav, moguće je da češće patite od prehlada.

Afte – još se ne zna što točno uzrokuje te neugodne ranice u usnoj šupljini, ali ih mnogi stručnjaci povezuju s manjkom cinka (kojeg ima u kamenicama, orasima i grahu), folata (ima ih u šparogama, prokulici i narančama), željeza i vitamina B12.

Ispucane usne – baš poput osipa na koži, stvaranje takvih ranica često je uzrokovano manjkom vitamin B6. Ima ga u mesu peradi, ribi, povrću koje sadrži škrob (poput krumpira), te voću poput grožđa i jabuka.