Izmedju biti ljubazan i biti u pravu, uvek birajte da budete ljubazni! Poznati psiholog objašnjava zašto.

Poznati psiholog i pisac motivacione literature Dr. Dajer nam je zadao zadatak da jednu rečenicu ponavljamo sebi kada god nas neko kritikuje. Ta rečenica glasi: ONO ŠTO VI MISLITE O MENI, ZAPRAVO, NIJE MOJA STVAR.

Razlog tome, kaše Dr. Dajer, jeste taj što ne trebate trošiti energiju na raspravljanje. Tudje mišljenje ne bi trebalo da vas dotiče jer  – VI ZNATE ŠTA JE JEDINA ISTINA.

Kako biste uspešno usvojili ovo razmišljanje, potrebno je da se oslobodite potrebe za ugledom. Ne bi trebalo da vas zanima ono što misle ljudi koji vas ne poznaju dovoljno dobro, a da li vas iko ustvari poznaje bolje od vas samih?

Takodje, pored potrebe za uvažavanjem, javlja se i potreba da stalno budemo u pravu. To je zapravo i povezano. Kada budete u situaciji da se raspravlja o nekoj osobi, i da se pritom o njoj govori loše, suzdržite se. Zapitajte se šta biste mogli lepo reći za tu osobu. Ako nemate šta lepo reći, onda ćutite.

Takodje, ako ste u direktnom sukobu sa nekim, uvek razmišljajte o pozitivnim stvarima koje ste prošli sa tom osobom, i uvek se potrudite da izvučete najbolje, i da se ta osoba pored vas oseća dobro. Ne dozvolite da rasplamsate odnose na gore, već se potrudite da to bude na bolje. Nekada ta druga osoba to neće dozvoliti jer nije spremna, ali ne marite, kada bude vreme stvari će se izgladiti.

Bitno je da vi ostanete pozitivni i svesni toga da ste uradili sve što je bilo do vas. Često na spoljašnje okolnosti i druge osobe ne možemo uticati, ali možemo na sebe, i na svoju unutašnjost.

Uvek podsećajte najpre sebe, a zatim i druge, da smo svi mi duhovna bića i da svi zajedno prolazimo kroz razna iskustva koja su nam potrebna za dalji napredak. Ne zamerajte drugima, to je njihov put i njihova slobodna volja. A kako je imaju oni, imate je i vi, pa se potrudite da vašom upravljajte na najbolji mogući način.