Citati o čokoladi su predobri citati za čitanje

U ovoj objavi su vam na raspolaganju za čitanje neki zanimljivi citati o čokoladi. Nadamo se da će vam se ti citati svidjeti i ako vas zanima, pogledajte neke citate o čežnji.

Citati o čokoladi su predobri citati za čitanje
Čokoladni svijet

Najbolji citati o čokoladi

9 od 10 osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvijek laže. Autor: John Q. Tullius

Nema ničeg boljeg od dobrog prijatelja, osim dobrog prijatelja s čokoladom. Autor: Linda Garson

Nakon dvadeset godina braka napokon sam počeo da shvaćam površinu onoga šta žene stvarno hoće. Odgovor uvijek leži negdje između razgovora i čokolade. Autor: Mel Gibson

Najljepši citati

Sve je dobro ukoliko je napravljeno od čokolade. Autor: Jo Brand

Put prema mome srcu je belgijska mliječna čokolada. Autor: E. Doneghue

Čokolada nije varanje. Nakon slanog jela čovjek treba nešto da sebi zasladi. To je život, a ne varanje. Autor: A. Landry

Da li vam se sviđaju ovi citati o čokoladi? Recite nam u komentarima. Hvala!

Šta je čokolada?

Čokolada je alkaloidno desertno jelo dobivenog punjenjem zagrijane homogene smjese u kalupe i naglim hlađenjem u obliku pločica iz kakaove mase ili kakaova praha i šećera s ili bez dodataka (mirodija, mlijeka, voća i prerađevina, aroma, emulgatora, lješnjaka, badema, ekstrakta kave, sušenog voća, vanilije). Prema pravilniku, čokolada koja je u prodaji u ukupnoj suhoj tvari mora sadržavati 35% kakaa, uključujući najmanje 18% kakao maslaca, 14% bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova i najviše 65% šećera.

Riječ čokolada potječe od astetske riječi “xocolatl”, što znači “gorka voda” (xoco što znači gorko i atl voda), od čega se dalje proširila po drugim indoeuropskim jezicima, pa je ušla u engleski kao chocolate, njemački Schokolade, španjolski chocolate, francuski chocolat. U današnjem nahuatlu zove se xocolātl. Astetski je vladar Montezuma, vjerujući da djeluje kao afrodizijak, svaki dan pio velike količine nezaslađenog, vrlo gorkog napitka dobivenog iz plodova kakaa.

PROČITAJ OVO  Citati Ernesta Hemingwaya su zanimljivi citati

Čokolada je sirovina za konditorske proizvode (čokoladni umaci, preljevi, kreme, bomboni, deserti, sladoled), napitke (čokoladno mlijeko), kulinarstvo (čokolada za kuhanje) i farmaceutske proizvode ili se, kao lakoprobavljiva i kalorična hrana (više od 2000 kJ/100g), prodaje kao konzumna čokolada.

IZVOR: Wikipedija