Bundeve su važan sastojak zdrave prehrane

Bundeve su važan sastojak zdrave prehrane

Bundeve su važan sastojak zdrave prehrane
Zdravlje čovjeka

Meso bundeve ili pulpa jako povoljno utječe na regulaciju probave. Količinu bundeve u prehrani trebali biste povećati patite li od zatvora, te ako imate osjetljiv ili bolestan želudac ili crijeva. Bundeva je prirodni diuretik te bi je trebale jesti osobe s upalama mokraćnih putova, upalom bubrega, mjehura i žući, te bolesnom prostatom.

Bundeve su jako korisne

Bundeva sadrži veliki postotak vode (do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama.
Meso bundeve je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrijednost bundeve je oko 26 kcal na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B skupine, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom.

Od bundeva možete pripremiti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela. Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.

Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve. Kuhane bundeve možete upotrijebiti s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.

Sjemenke bundeva

Uz jela od bundeva koriste se začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta. U prehrani se sve češće koristi i bundevino ulje. Ulje sadrži sve vitamine i minerale poput pulpe bundeve, ali u znatno većim količinama. Ulje sadrži korisne esencijalne masne kiseline, a zanimljivo je da je ulje bundeve izvor alfa linolenske oleinske kiseline koje često nedostaje u našoj tradicionalnoj kuhinji.

PROČITAJ OVO  Ruski naučnici dokazali da je MOLITVA najbolji LEK!

Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesna ulja. Sjemenke bundeve imaju također veliku hranjivu vrijednost. Energetska vrijednost sjemenki dvadeset je puta veća od mesnatog dijela bundeve. Ali su one i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Sjemenke bundeve su odlično sredstvo protiv crijevnih parazita, a preporučuju se kod dječjih glista.

Sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrijednost, ali se treba pripaziti da se ne ukloni tanka, sivkasto-zelenkasta opna. Bundevi uvijek prije pripreme ogulite koru, iznutra nožem izdubite i vlaknastu sredinu. Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.

IZVOR: prirodomibiljkamadozdravlja.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!