8 mirisa koji čine ljude srećnim: Udahnite barem jedan danas, i osetite promenu!

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, ako vas svečana aroma bora podseća na zimske praznike, ako volite miris sveže isečene trave – niste jedini. Ovi mirisi usrećuju čoveka, piše Newsweek.

Bor

Istraživanje je pokazalo da svečana aroma bora, koja nas često podseća na zimske praznike, pomaže u umanjivanju stresa. Studija koju je sproveo Univetzitet u Kjotu ispitivala je japanski običaj šetnje kroz borovu šumu, takozvanu “šumsku kupku” ili šinrin joku na japanskom, a rezultati su pokazali da anksioznost, depresivnost i nervoza skoro potpuno nestaju u naradnim danima nakon šetnje.

Limunasto voće

Ako vam je potrebno nešto da vas podigne, a niste raspoloženi za kafu, probajte sa mirisom limunastog voća, odnosno bilo koje vrste citrusa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji čak i preko mirisa dobro utiče na energiju i budnost individue. Studije su pokzale da miris limuna umanjuje stres i pojačava pozitivne emocije.

Krema za sunčanje

Ako vas miris kreme za sunčanje podseća na dane provedene na plaži i tropska zadovoljstva, niste jedini. Pozitivan efekat ovog mirisa povezan je sa asocijacijom upravo na odmore i vreme bez stresa, kada smo bitno opušteniji i srećniji nego inače.

Sveže isečena trava

Ako do sada niste bili skloni da šišanju travnjaka, mogli bi da probate. Australijski naučnici otrkili su da sveže isečena trava ispušta hemikaliju koja opušta i čak izaziva osećaj zadovoljstva.

Miris je toliko moćan da neki naučnici smatraju da česta izloženost njegovoj aromi može smanjiti rizik od demencije.

Lavanda i jasmin

Ako ste ljubitel ruža, razmislite da svojoj dragoj nekada poklonite lavandu ili jasmin za promenu.

Izvor: lovesensa.rs