Zaraditi Sa Affiliate Marketingom

Affiliate marketing je široka oblast za zarađivanje novca putem interneta, pa je stoga dosta omiljen kod mnogih marketara. Mnogima pruža udobnost savremenog života. Zahteva izuzetno znanje i kreativnost te poznavanje mnogih šarolikih oblasti iz internet markentinga. Slobodno se može reći da zauzima jedan od vodećih načina online zarade.

Kratka definicija affiliate marketara je: to je osoba koja promoviše proizvod ili uslugu za novčanu nadoknadu. Prosto rečeno to je online prodavač. Znači posao se svodi na to da se uveri osoba ili grupa ljudi da je ponuđeni proizvod ili usluga delotvoran, da bi se obavila potrebna kupovina gde vi zauzvrat dobijate ugovorenu zaradu.

Prilično je jednostavno početi s affiliate marketingom. Kad pronađete proizvod koji vam se sviđa, prijavite se u taj affiliate program te nakon toga dobijete  affiliate link (poveznicu) za praćenje. Nakon toga promovisat ćete svoj affiliate link tehnikama kao što su: upravljanje novostima, pisanje članaka, ili pokretanje bloga…

Osnovni pojmovi koji se koriste u affiliate markantingu su:

Prodavac tj. oglašivač (Advertiser)

Publisher su promotori proizvoda ili usluge.

Glavna odlika affiliate marketinga je njegova jednostavnost. Za par minuta možete zaraditi novac promocijom svog affiliate linka. Ovaj posao može da se odvija bez vaše web stranice. Nema potrebe da posedujete vlastiti proizvod, ne morate da razmišljate o načinu plaćanja i povratu robe i novca, ne morate brinuti o transportu i lagerovanju robe. Najvažnije je da se obezbedi što veća posećenost promovisanog affiliate linka. Drugim rečima ovde je najbitnija vaša kreativnost da affiliate ponudu uradite na svoj način i uvek pronalazite nove kupce. Bukvalno, to je sve.

Prvi primer:

Clickbank je sajt na kojem se prodaju digitalni proizvodi i ukoliko pristupite ovom affiliate programu, možete očekivati zaradu od 50% do 75% po prodaji.

PROČITAJ OVO  Osnovna Pravila AdSensa

Drugi primer:

ukoliko vaš sajt ima 1.000 posetilaca, te ako samo 1% njih klikne na aff. link i ako predpostavimo da se 20% njih konvertuje i kupi proizvod koji je nrp. 20 € onda se dobija sledeće:

– 10 klikova na aff, link.

– 2 će kupiti proizvod.

– Vasa zarada je 40 €.

Normalno da i u affiliate markentingu mogu da se pojave problemi. Pa evo ukratko da vas upoznam o nekim njčešćim problemima:

– Nepostojeći klijenti (fraud led) čiji je cilj da se prevari oglašivača.

– Shaving – oglašivači ne obračunavaju potrebnu zaradu.

– Ne isplaćivanje zarade.

Zbog ovih problema najoomiljeniji sajtovi za pristup affiliate markentingu su Clickbank, Amazon, Commission Junction i još mnogi drugi.

Međutim, zbog želje za što večom zaradom mnogi affiliate marketari se koriste spamovanjem. Oprez za sve početnike, te da se obrati pažnja na razne forume (npr. Warror forum – posebno sekcija WSO ili forum  Blac* h** i sl.) i svakojake ponude gurua i alata koji se nude. Često se početnicima nude stare metode koje ne fumkcionišu više, od iskusnijih marketara, koji žele da zloupotrebe neznanje početnika i izmišljaju lažne metode.

Većina marketara je prošla kroz razne navedene faze, ali izgubili su samo oni koji su odustali. Naglašavam da je oprez u bilo kojem poslu neophodan.

Za kraj samo da dodam da se affiliate markenting može kombinovati sa ostalim načinima online zarade. Sve zavisi kakvi su sadržaji koje stvarate koliko su interesantni posetiocima i kakva je posećenost vašeg sajta ili bloga?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *