Umijeće opuštanja ili relaksacija: Opuštanje tijela i uma

Umijeće opuštanja ili relaksacija: Opuštanje tijela i uma
U ovom članku možete pročitati što je to relaksacija, kolika je njezina važnost te kako je i zbog čega primjenjivati u vlastitom životu.

Veliku moć u postizanju svojih ciljeva može imati umijeće opuštanja ili relaksacija. Da bi se naučili opustiti, potrebno je početi s potpunim opuštanjem mišića.

Opustiti mišiće možete sjedeći na stolici, fotelji ili ležeći u krevetu. Ako sjedite, leđa moraju biti uspravna, kralježnica potpuno naslonjena na naslon stolice.

Noge su blago razmaknute i potpuno opuštene tako da osjetite njihovu težinu. Ruke slobodno leže na koljenima, također opuštene i teške. Ramena se upiru o naslon stolice, glava je zabačena unatrag.

U tom položaju misaono ponavljamo u sebi: “Ja se odmaram. Moj mozak se odmara. Moje tijelo se odmara. Ja sam potpuno opušten(a).”

Umijeće opuštanja ili relaksacija prije spavanja

Prije spavanja, kako bi se potpuno opustili, možete koristiti autosugestiju. Misaono “putujete” po cijelom tijelu, odozgo prema dolje, govoreći u sebi: “Moj mozak je opušten. Mišići glave su opušteni. Mišići vrata i ramena su opušteni”. I tako do vrhova nožnih prstiju.

Zatim recite sebi: “Ja sam potpuno opušten(a). Ništa drugo ne želim, osim dubokog, potpunog sna. Ja sve više i više želim spavati”. No, treba znati da se sve teškoće i neugodnosti moraju ostaviti iza vrata spavaće sobe.

Ne pokušavajte izlaz iz složene situacije tražiti ležeći u postelji. Zaspati u uzbuđenom stanju je isto kao staviti sebi otrov u hranu. Zdrav i potpuni san je još jedan korak prema stvaranju jake živčane snage.

Zašto relaksacija?

Ovladavši mehanizmom relaksacije, možete lako uspostaviti kontrolu nad svojim mislima. Svi prirodni procesi zasnovani su na međusobnom smjenjivanju pojava.

Iza dana nastupa noć, zimu smjenjuje proljeće. Isto tako je ljuskom organizmu nakon napetosti potrebno opuštanje.

Suvremeni život od nas zahtijeva stalnu napetost duhovnih i fizičkih snaga. Pojam “stres” postaje dio svakodnevnice.

PROČITAJ OVO  Da bi zakon privlačenja delovao, najpre morate razumeti ovo:

Stres negativno utječe na cjelokupni rad organizma: napetost narušava intelektualan rad i otežava cirkulaciju. U slučaju produljenog stresa krvne žile se skupljaju, što izaziva povišeni tlak.

Učestali stres vodi ka depresiji, riziku od dijabetesa, čirevima, snižavanju razine spolnih hormona i općem smanjenju sposobnosti imunog sustava da se bori s bolestima.

Trombociti zbog stresa mogu postati ljepljiviji nego što trebaju biti, izlažući tako čovjeka velikom riziku od srčanih poremećaja. Kad stres prođe, balans kemijskih tvari organizma se obično uravnotežuje.

No, kad je stresova puno, razina sadržaja tih tvari i u periodima bez stresa može ostati na visokim vrijednostima, u skladu s velikom brzinom rada organizma.

Koliko je važno umijeće opuštanja ili relaksacija?

Relaksacija je od temeljne važnosti za fizičko, psihičko i duhovno zdravlje. Ona pomaže otkloniti emocionalnu napetost, normalizirati rad kardiovaskularnog i probavnog sustava, otklanjaju se smetnje iz podsvijesti i jača centralni živčani sustav.

Ovladavši tehnikom relaksacije, možete se opustiti i otkloniti nastalu napetost u bilo kojoj situaciji.

IZVOR: jurekaroglan.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakvu dijagnozu ili liječenje, obavezno se obratite svome liječniku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *