Promjena stanja svijesti – umjetna meditacija

Promjena stanja svijesti - umjetna meditacija
U Americi i Europi može se jedan sat za nekoliko dolara ili eura koristiti uređaje za promjenu stanja svijesti, i tehnologiju koja podiže stupanj inteligencije! Ta je tehnologija namijenjena ljudima koji se svakodnevno nalaze pod stresom. Marco Bischof piše o koristima, ali i opasnostima, koje donosi takvi postupci u fitness salonima, gdje se izvode takozvane ljekovite kupke mozga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svemir – to si ti, Promjena stanja svijesti, Centar mira, ili pak Valovi mozga, imena su fitness centara za mozak, koji su rašireni, prije svega, u Kaliforniji i u New Yorku, ali ih sve više ima i u Europi.

Uđete li, primjerice, u salon Svemir – to si ti, ili Tvoj Svemir u San Franciscu, ponajprije ćete naići na bogato uređenu čekaonicu sa simbolima yina i yanga, sa slikama tolkinškog čarobnjaka i romantičnog vodopada.

Ključ vaše sreće naći ćete u polumračnoj prostoriji pored. Tamo će vas dočekati zidovi obloženi ogledalima, ugodni ležajevi i ogroman model egipatskog obeliska, navodno magijskog središta. U unutrašnjosti obeliska se nalazi uređaj koji neprekidno emitira valove određene frekvencije, koji će vas umiriti.

Ljekovita kupka za mozak

No, sve je ovo tek dodatak glavnom jelu. Posjetitelji, koji su se u međuvremenu udobno smjestili, žele se priključiti na takozvani Synchro – Energizer – uređaj koji proizvodi takozvanu sinkronu energiju, čija je gradnja koštala 50.000 dolara. Na uređaj se istovremeno mogu priključiti 32 takva joggera koji tragaju za ugodom i usavršavanjem svog mozga. Za svega 10 dolara, mogu koristiti energetske vibracije što ih on proizvodi. Tako povoljnu cijenu teško da će naći negdje drugdje.

A tada počinje igra bez granica: posjetitelji stavljaju na oči specijalne naočale u obliku školjke, a u uši slušalice. Operator sjedi za svojim uređajem na čijem se ekranu vrti niz brojeva i jedna digitalna kazaljka, da bi uključio u rad energetski sinkronizator. Na staklima naočala klijenata ritmički bljeskaju četiri bijela svjetla, a u slušalicama se čuju pulsirajući zvukovi. Neki od njih podsjećaju na udaranje srca, a drugi nalikuju na šum morskih valova. Povremeno su isprekidani zvukovima kakve proizvode delfini i kitovi.

Cilj svega jest potpuno, duboko opuštanje klijenata. Na kraju, operator dovodi svoje klijente u stanje budne koncentracije, tako da mogu ponovno voziti auto i raditi. Studio Svemir – to si ti naziva taj postupak Ljekovita kupka za mozak. Namijenjen je prije svega menadžerima koji su pod neprekidnim stresom, burzovnim špekulantima i poslovnim ljudima koji nemaju vremena tražiti opuštanje u meditaciji.

Voditelj Svemira – to si ti je Stevens koji je prije bio noćni čuvar u Muzeju znanosti. U novoj si je ulozi nadjenuo zvučno ime Randy Adamadama. Evo kako Randy tumači svoj bussines: Yogiji su ispali iz igre. Gurui su također out. Stvarčice koje ovdje srećeš, dignut će te za petnaestak minuta na razinu meditacije koju nećeš dosegnuti s učenjem yoge ni za deset godina!

To cijene njegovi klijenti, što se može vidjeti i iz svjedočanstva Carola Cramera: Pokušao sam s meditacijom, ali mi je to oduzimalo previše vremena. Zbog toga volim brže i lakše metode, kao što je ova ovdje. Pri tome nije potrebno nikakvo naprezanje. Ovdje dolazim svaki dan.

Arthur Knadler je stručnjak za financije. On ništa ne drži do tog mističnog cirkusa, a sebe naziva skeptikom. No i on dolazi u Svemir – to si ti nekoliko puta tjedno. Od svega, on vidi korist u osjećaju ugode koji je prisutan dok je priključen na Synchro – Energizer, a pri tome se ne treba naprezati.

Promjena stanja svijesti – dostupna svakome

Ovo što je sada u modi, ipak je bitno različito od ostalih oblika tipično američkog ponašanja poput aerobica, bodybuildinga ili salona s igrama na kompjutoru.

Synchro – Energizer i njemu slični uređaji kojima se djeluje na mozak klijenata i njihovo tijelo, tek su najmlađa djeca dugogodišnjih eksperimenata. Oni objedinjuju najnovija znanstvena saznanja o mozgu i o svijesti, kao i najnovija dostignuća biofizike.

Promjene stanja svijesti, a kojima su se ranije bavili isključivo sveučilišta, istraživački laboratoriji i znanstvene ustanove, sada su dostupne širokom krugu interesanata, zahvaljujući spretnim poduzetnicima.

Jesu li nove tehnike doista alternativa metodama meditacije, disanja, yoge, autogenog treninga ili hipnoze? Vjerojatno su dobra zamjena za kemijska sredstva kojima se postiže promjena stanja svijesti, jer ona, kao što je poznato, imaju niz popratnih, neželjenih učinaka. Činjenica jest da učinci metoda ljekovitog kupanja mozga i na taj način postizanje promjene stanja svijesti, gledano dugoročno, nisu poznati. Uza sve to, tehnika koja se pri tome koristi, može se bez grižnje savjesti svrstati, uz pojedinačne iznimke, u eksperimentalni, dakle početni stadij.

Frekvencije pobuđuju obrambene snage

A sve je započelo još 1924. godine, kad je njemački liječnik Hans Berger započeo s istraživanjem fenomena telepatije. Pri tome je otkrio da mozak emitira električne valove koji se mogu snimiti encefalogramom.

Jedan od najznačajnijih istraživača valova mozga bio je engleski istraživač William Grey Walter. On je postavio temelje moderne tehnologije strojeva za obradu mozga. Godine 1943., Walter je otkrio takozvane theta – valove, a već je 1946. godine eksperimentirao s ritmičkim podražajima, svjetlosnim munjama i stroboskopima, čije je djelovanje ispitivao kako na otvorene, tako i na zatvorene oči sudionika eksperimenata.

Pri tome je ustanovio da pri određenim frekvencijama podražaj ne izaziva promjene samo u centru za vid, nego da zahvaća cijeli mozak i dovodi njegove valove u sinkrono titranje. Walter je, dalje, otkrio da frekvencije između jednoga i tri herca pobuđuju obrambene snage organizma, a R. Frances je 1956. godine pokazao da određena muzika i drugi akustični podražaji mogu sinkronizirati moždane valove i frekvenciju srca. Val psihodelije, koji se bavio promjenom stanja svijesti pod djelovanjem droga 60 – ih godina prošlog stoljeća, dao je nemjerljiv doprinos istraživanjima na tom području. Taj se interes ubrzo proširio i na promjene stanja svijesti koja nisu izazvana drogama, a to su snovi, meditacija i hipnoza. Pri tome su središnje mjesto zauzele posve nove metode za izazivanje promjena stanja svijesti, a to je prvenstveno bio takozvani biofeedback. Radi se o tehnici kojom se nesvjesni ili pak neželjeni procesi u tijelu dovode na razinu percepcije osjetila, kako bi mogli biti pod kontrolom razuma.

“Govor” moždanih valova nije više tajna

Pedesete godine su donijele eksplozivni napredak elektronike. On je omogućio mjerenje i najmanjih elektrofizioloških signala. Tijekom biofeedback treninga ti se, inače neprimjetni, signali pojačavaju i može ih se vidjeti odnosno čuti i mjeriti. Na taj način, osobe koje se bave biofeedbackom mogu dovesti, inače neprimjetne informacije koje se odvijaju tijekom tog treninga, na razinu svijesti. A to omogućuje osmišljavanje tehnika psihosomatske samokontrole.

John Basmajian je, primjerice, razvio takozvani elektromiografski feedback – metodu diferenciranog treninga mišića tjelesnih invalida. Jedan od pionira istraživanja na tom području biofeedbacka je Joe Kamya. On je otkrio da su određena stanja svijesti povezana s različitim vrstama valova mozga.

Danas se zna da u budnom, svjesnom stanju kod čovjeka dominiraju beta valovi, frekvencije između 12 i 30 herca. Oni su tipični za našu svakodnevicu. Gornja područja frekvencije beta valova govore o jako izraženoj aktivnosti mozga. Ljudi kod kojih dominira takva frekvencija beta valova su prema istraživanjima Barbare Brown – prepuni briga, razdražljivi, sumnjičavi, nestrpljivi, s naglašenim darom pronalazaštva, a skloni su nemiru i stresu. Vjeruje se da su takve osobe sklonije psihosomatskim bolestima od ostalih.

Osobe, kod kojih dominiraju alpha valovi, frekvencije od 7 do 12 herca, nalaze se u opuštenom, ali energetski nabijenom stanju koje je čak i budnije od onog kod osoba s odgovarajućom frekvencijom beta valova.

Alpha stanje se javlja najčešće uoči sna. Prema Barbari Brown, značajke alpha stanja su logično razmišljanje, intelektualno poticajno ponašanje, naglašeni osjećaji, veselost, nostalgija, sanjalaštvo, neutralnost, tolerancija, fascinacija i “uzvišeni osjećaji”.

Područje theta valova obuhvaća frekvencije od četiri do osam herca. Ono dolazi do izražaja tijekom sna, ili u dubokoj meditaciji, kad je otvoren pristup podsvijesti. Tom je stanju Barbara Brown pripisala sljedeće značajke: maštovitost, mističnost, neodređenost, površnost, umor, pospanost, bezbrižnost, nesigurnost, kolebljivost.

Theta područje je u tolikoj mjeri zanimljivo u kojoj omogućuje imaginaciji da se razvije u cijelosti i koliko dozvoljava pristup slikama duboke podsvijesti.

Delta valovi, frekvencije između jednog i četiri herca javljaju se, u pravilu, samo u najdubljem snu, pa ih svijest teško registrira. Sporija valna područja, od alpha do delta pogoduju, prema rezultatima brojnih istraživanja, tjelesnom i psihičkom zdravlju. Vjerojatno zato što prate opuštanje i cjelovito funkcioniranje organizma. Područje delta valova od jednog do četiri herca, bilo je prvobitno vezano s pojavom tumora i drugih teških bolesti. Kasnije se, međutim, ustanovilo da se takvi valovi javljaju u trenucima kad dolazi do aktiviranja procesa ozdravljenja i pozitivnih imunoloških reakcija.

Tisuću godina staro znanje – klinički potvrđeno

Nalazimo se u središtu znanstvene revolucije, koja snažno drma našim temeljnim spoznajama vezanim uz ljudski organizam. Dobar primjer su spoznaje o procesima ozdravljenja. One pokazuju da su ozdravljenja moguća, najvjerojatnije, samo u određenim stanjima mozga. Hipnoza, meditacija, duboko opuštanje – dakle stanja u kojima EEG pokazuje alpha, theta i delta valove – imaju direktno djelovanje na tjelesne stanice i na razinu kortisola imunološkog sustava. Oni spuštaju razinu stresnih hormona adrenalina i norepinephrina.

Poznato je da emocije snažno djeluju na procese ozdravljenja. Negativne emocije, uz ostalo, pojačavaju lučenje norepinephrina, koji potiskuje imunološke reakcije. Neki su istraživači uvjereni da svakom stanju duha odgovara određeni stupanj imuniteta, a naravno, vrijedi i obrat.

Pozitivna, opuštena i negativna stresna stanja kao da su povezana s obje polovice mozga. Ozljede desne polovice mozga i isto takve ozljede lijeve, ne djeluju jednako na imunitet. Ako je teško ozlijeđena lijeva polovica mozga, ustanovili su francuski istraživači, smanjuje se obrambena moć organizma. Ako je to slučaj s desnom polovicom, broj obrambenih stanica se ne mijenja, a aktivnost stanica se čak i pojačava.

Elemer i Alice Green su istraživanjima potvrdili da čovjek doista svjesno, odnosno voljno može kontrolirati temperaturu tijela, napetost mišića, krvni tlak, frekvenciju rada srca i pojavu moždanih valova.

Prije toga se vjerovalo da sve te funkcije pripadaju autonomnom vegetativnom sustavu, koji je izvan kontrole ljudske svijesti, odnosno čovjekove volje.

Zanimljivo je, da su na taj način samo potvrdili ono što šamani, yogiji i iscjelitelji znaju već stoljećima. Potvrdili su ono što yogiji i sufiji već odavno pokazuju.: da je moguća svjesna kontrola tijela, duha i emocija, da se možemo, zahvaljujući snazi duha, mijenjati psihološki i fiziološki, da možemo sami u sebi pokrenuti procese iscjeljivanja i koješta drugo, što sada počinje prihvaćati i znanost.