Zanimljivosti o životinjama koje možda niste znali

Zanimljivosti o životinjama koje možda niste znali
Cool zanimljivosti – životinje

Ispod možete pročitati neke zanimljivosti o životinjama koje vam do sada uopće nisu bile poznate. Životinje su značajna skupina organizama živog svijeta koji su svrstani u životinjsko carstvo.

Zanimljivosti o životinjama – Pčele dobile svoj put

Nedavno je u Norveškoj otvoren prvi “autoput” za pčele i bumbare. Autoput, odnosno koridor, zamišljen je tako da na svakih 250 metara stoji stanica polena. Zbog nedostatka nektara pčele na sjeveru gladuju i umiru, a to negativno utječe na cjelokupnu prirodu.

Pudle

Pudle su nekad bili lovački psi – aporteri, specijalizirani za vađenje divljači iz vode. Počeli su se uzgajati krajem 19. stoljeća, kao velika (kraljevska) i mala pudla (mini). Bili su cirkusanti, ali i tragači za tartufima.

Zanimljivosti i životinjama – Pametni dupini

Prekrasni dupini najpametnije su životinje na svijetu. I hobotnice mogu složiti puzzle poput njih, vukovi mogu komunicirati međusobno, a vrane koristiti alate. No dupini imaju sve navedene sposobnosti. Zato znanstvenici često kažu kako je jedina životinja pametnija od dupina -čovjek. Dupini nisu ribe, nego sisavci, iako imaju peraje i prilagođeni su životu u moru.

Kad spavaju, uvijek im je “uključeno” pola mozga kako bi pravodobno reagirali nalete li morski psi -njihovi prirodni neprijatelji. Imaju sposobnost eholokacije, tj. “čitanja” signala koji putuju kroz vodu i nekoliko tisuća metara. Koriste šesto čulo, a eholokacija im služi kako bi pročitali emocije drugih životinja te boje li se ili im srce brže kuca. Isto tako, bez pogreške razabiru jesu li im kolege u jatu veseli ili tužni.

Lov

Dupini imaju razvijene metode lova, a nerijetko surađuju i s ribarima, koji ih nagrade ribom. Pametan lov prakticiraju u plitkim vodama južne Floride. Love tako da opkole jato riba neprestano kružeći oko njih i stvarajući muljevit oblak iz kojeg ribe pokušavaju iskočiti -ali zapravo uskaču ravno u usta drugih dupina. Takav način lova primijećen je samo na Floridi. Ostali dupini ponekad pomažu ribarima u “natjeravanju” riba, koje potom stjeraju u mrežu, a za nagradu ih ribari nahrane svježim ulovom, što je samo dokaz da surađuju kako bi riješili problem.

Nekad koriste i oruđe. Iako nemaju ruke, znanstvenici su svjedočili kako dupini u zubima drže vlat trave, poput mamca, kojom privlače plijen, odnosno manje ribe da im se približe. Koriste i neke predmete koje pronađu u bogatom morskom podmorju da si olakšaju, pa nije čudo ako se poigraju i s nađenim plastičnim dihalicama koje su ljudi izgubili.

Ljame

Ljame su bliski rođaci devama, no za razliku od njih-nemaju grbe. Potječu iz Južne Amerike, ali ih sad možemo pronaći u svim krajevima svijeta. Divlje ljame žive u planinama, ali i u pustinjama. One su biljožderi i mogu preživjeti jedući različite vrste biljaka. Vole biti blizu vode jer ne zadržavaju vodu dobro kao deve. Jake su i izdržljive te se zbog toga koriste za prijevoz robe u teško dostupnim mjestima. Vrlo su inteligentne, ali i tvrdoglave. Ako im je teret na leđima pretežak, leći će na zemlju i pljuvati, zviždati, pa čak i udariti vlasnika dok ih ne oslobodi dijela tereta. Vrlo su društvene i žive u krdima koja nekad broje i do 20 članova.

U krdima je uvijek zanimljiv život. Normalna su stalna previranja i međusobne borbe mužjaka za prevlast. Uvijek se mogu pomicati prema gore, ali i prema dolje na društvenoj ljestvici, ovisno o ishodu svađe. Njihove borbe izgledaju vrlo dramatično. Tuku se prsa o prsa, hrvaju i udaraju dugim vratovima, sve kako bi protivnika ozbacili iz ravnoteže. Ljame su poznate po pljuvanju. Obično pljuju jedne na druge kad su izazvane ili se osjećaju ugroženo te tako rješavaju nesporazume unutar krda. Znaju pljuvati i na ljude, ali je to puno rjeđe.

Zanimljivosti o životinjama – Mali leopard ocelot

Jedna od najljepših divljih mačaka je sigurno ocelot. Poznat je i pod imenom obojeni leopard. Samo je dvostruko veći od prosječne kućne mačke i bitno je manji od “pravog” leoparda. Prekriven je prekrasnim kratkim krznom. Dlaka im može biti od zlatno -žute do crvenkasto-sive boje, prošarana tamnim prugama i točkama. Zbog baršunastog krzna bili su na meti lovaca pa su sredinom 20. stoljeća čak bili i pred izumiranjem. Kao i većina mačaka, žive usamljenim životom. Mužjaci prisvajaju terene koji su obično duplo veći od teritorija ženki te se protežu i do 30 četvornih kilometara.

Snažne su i okretne mačke koje su dobre u penjanju, kao i u trčanju. Ocelot je noćna životinja koja provodi dane spavajući u gustoj vegetaciji ili na visokim i lisnatim granama. Kako bi mogli loviti pod okriljem noći, imaju izvrstan sluh i vid, a međusobno komuniciraju tihim mijaukanjem. Plijen najčešće love na tlu. Ishrana im se uglavnom sastoji od malih sisavaca poput glodavaca, ali znaju loviti i guštere, zmije, ptice, ribe, pa čak i majmune, ako se ukaže prilika. Oceloti su zanimljivi i jer se ne boje vode, što se obično misli o mačkama. Vrlo su dobri plivači te su aktivni čak 12 sati na dan.

Izvor: zabavninet.info

Da li su vama poznate neke zanimljivosti o životinjama koje nisu navedene u ovoj objavi? Možete nam navesti u komentarima. Zahvaljujemo unaprijed!