Meditacija za trudnice – za dobro zdravlje bebe i lakši porodjaj

Takozvano New Age doba sve češće propagira meditaciju kao najbolji vid opuštanja i održavanja zdravlja čitavog tela. Mi bismo se složili sa tim, s toga i želimo da vam u ovom tekstu predstavimo njene blagodeti. Fokusiraćemo se na one kojima je opuštanje i zdrav način života više nego neophodan – trudnicama.

Meditacija u dvoje mogla bi da bude vaše najbolje iskustvo u životu, zbog toga što se u tom trenutku spajate sa vašom bebom na jedan poseban način. Tako jedno drugome šaljete energiju i bezuslovnu ljubav, koja će vam pomoći da održite zdravlje i da se kasnije, kada dodje vreme za to, lakše porodite.

Ukoliko ste trudnica verovatno već dobro znate da se pojedinih loših životnih navika morate odreći ukoliko želite da vaša beba bude zdrava, jer bebino zdravlje uveliko zavisi od toga kako ćete se hraniti i ponašati tokom tih 9 meseci trudnoće.

Beba sve oseća, od prvog dana ona oseća svaki vaš pokret, energiju i sve ono što činite sebi, zapravo sada činite za dvoje – za vas i vašu bebu. Zbog toga želimo da skrenemo pažnju svim trudnicama, ili onim devojkama koje nameravaju da u budućnosti postanu mame, na zdrav način života i njegove prednosti.

Meditacija je svakako jedno divno iskustvo, koje postaje sve divnije sa redovnim praktikovanjem. Stavljamo akcenat na to da je bitno meditirati tokom trudnoće, ali želimo da napomenemo da je meditacija bitna tokom čitavog našeg života.

Kroz meditaciju upoznajemo pravog sebe, spoznajemo naše iskrene želje i namere i postajemo spremni da se suočimo sa našim strahovima. Redovna meditacija pomoći će našem telu da obiluje zdravom i čistom energijom koja će nam pomoći da kroz život idemo lakše i smirenije. Očistiće našu podsvest i pomoći će nam da na život gledamo kao na jedno sveukupno pozitivno iskustvo.

Meditacijom spoznajemo ko smo, a kada spoznamo ko smo sve ostalo postaje lako rešivo i dostupno.

U daljem tekstu ćemo napisati nešto više o tome kako bi trebalo da meditiraju trudnice, na šta da obrate pažnju i kako da meditacija tokom trudnoće postane njihovo najbolje iskustvo.

Kako, kada i gde izvoditi meditaciju?

Danas možete saznati za mnoge meditacije, koje se praktikuju na različite načine. S obzirom na to da smo svi različiti i da su svačije potrebe drugačije, tako će se i oblik meditacije menjati u zavisnosti od toga. Ipak, postoji jedna vrsta meditacije koja bi trebalo da odgovara svakome, a idealna je kada želite da se potpuno opustite, ali i afirmirate sebi.

S obzirom na to da se trudnicama ne preporučuje preterana fizička aktivnost već češće relaksiranje, rešili smo da vam predstavimo meditaciju koja će vam dodatno pomoći u tome – relaksirati vas, opustiti i dopustiti vam da se osećate srećno.

Kada je meditacija u pitanju, naročito ako ste početnik ili niste baš vešti u dostizanju meditativnog stanja, preporučujemo da uvek odaberete tiho mesto. Tokom meditacije ne bi trebalo niko da vas uznemirava, jer je to vaše vreme. Potrebno je da bude tiho i da budete fokusirani i odlučni da se opustite.

Ne morate da budete u zamračenoj prostoriji, jer vam se može desiti da tokom meditacije zaspite. Ne zaboravite na to da ona potpuno opušta, a mrak proizvodi melatonin koji naš organizam tera u san. Zbog toga bi bilo dobro da prostorija osim mira poseduje i dovoljno svetlosti.

Štaviše, bilo bi dobro da odaberete neko tiho mesto u vašoj bašti ili dvorištu, jer bi svež vazduh mnogo doprineo. On sam po sebi nosi životnu energiju, a u kombinaciji sa svesnim opuštanjem donosi najbolje rezultate. Ako ipak niste u mogućnosti da meditirate napolju, onda pre meditiranja možete proluftirati sobu tako da udje dovoljno svežeg vazduha.

Kada je “teren” spreman, potrebno je pronaći i odgovarajuću pozu u kojoj ćete se osećati najudobnije. Susreli ste se verovatno do sada sa idealnim položajem za meditaciju – prekrštene noge, ruke na kolenima, kažiprst i palac spojeni, ledja prava ali potpuno opuštena.

Ako ste u odmakloj trudnoći i stomak vam je veliki, možete sami pronaći pozu koja vama odgovara. Ona u kranjem slučaju i nije toliko bitna, ono što je bitno jeste da se vi osećate udobno. Potrebno je da ramena i kičma budu opušteni, takodje i ostatak tela. Možete meditirati i u ležećem položaju, možete sesti na stolicu ili na fotelju.

Kada se smestite i pronadjete pozu u kojoj se osećate udobno, možete najpre uraditi par vežbica kako biste dodatno opustili vrat i ramena. Vrtite glavom u krug laganim pokretima, zatim par puta duboko i polako udahnite i izdahnite, osetite kako se stomak ispunjava energijom. Sada kada ste se opustili, vreme je da zakoračite duboko u meditaciju

Vizualizacija

Najpre vizualizujte slike koje će učiniti da se osećate srećno, vizualizuje ono što u vama budi samo najlepše. Stupite u kontakt sa bebom. Zamislite kako svakim dubokim uzdahom unosite svetlost u vaš stomak, i kako ta svetlost čuva i hrani vašu bebu. Dopustite osećaj sreće tokom kojeg vidite vašu bebu zdravu i zaštićenu…

Tokom dubokog izdaha zamislite kako izbacujete sve negativno. Ukoliko ste u toku dana bili ljuti, osećali se povredjenom ili slabom, sada imate priliku da te negativne emocije izbacite izdahom…

Nastavite da tokom svakog udaha u sebe unosite svetlost, zamšljajte da je to čista i zdrava energija koja vaše telo ispunjava zdravljem, zatim ide dalje do bebe i nju takodje ispunjava zdravljem. Neka svaki vaš izdah izbaci sve loše iz vas. Kada se napokon osetite potpuno spokojno, neka sada i svaki udah i svaki izdah unose u vas čistu energiju…

Zamišljajte svetlost, zamišljajte sjajne čestite zdrave energije kako obnavljaju svaki vaš delić…

Zamišljajte još kako svaki naredni dan protiče u miru, kako se osećate dobro i zdravo…Zamišljajte kako porodjaj protiče lako, zamislite taj osećaj kada prvi put uzmete bebu u vaše naručje… Zadržite se u tom trenutku i upijte svu tu čistu ljubav…

Dalje zamišljajte kako je svaki naredni dan od porodjaja ispunjen srećom jer Vam je Bog podario veliki dar. Budite zahvalni!

Pokušajte sada da odstranite sve misli iz glave, potreban je samo mir, i ništa. Prepustite se sadašnjem trenutku i stopite se sa njim…

Dozvolite sebi meditativno stanje dokle god smatrate da vam je neophodno. Na kraju, kada izadjete iz meditativnog stanja osetićete ogroman osećaj ljubavi i zadovoljstva. Zahvalite Bogu na tom trenutku.

Ne brinite ako iz prvog puta ne dostignete stanje praznih misli, ili ako vam od ruke ne podje vizualizacija. Sve što je potrebno jeste da pokušavate, da odvojite za sebe nekoliko minuta u toku dana, i iz dana u dan svedočićete napretku. Vremenom će osećaj sreće i blagostanja postati deo vas… 🙂

Ukoliko osećate da vam ovakav vid meditacije ne odgovara, imate pravo da potražite i istražujete dokle god vam ne podje za rukom. Možete se priključiti raznim tečajima koji služe da nauče trudnice meditaciji i zdravom načinu života. Želimo vam svu sreću!