KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK – Saznajte koje su to 3 navike najvećeg genija svih vremena!

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali što je doprinijelo tome?

Postoje li “trikovi” kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primijenimo kako bismo postali uspješniji?

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sustava izmjenične struje, ali je pored toga njegovo ime oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tijekom života,Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizirao do kraja. Posljednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta.

Stranica lifehacker.com sastavila je popis navika kojima je Tesla uspio buiti neprikosnoveni inovator.

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite prije nego što nešto učinite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojevi i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji.

Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačan proizvod.

Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces: “Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti.

Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici.

Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga, navodi lifehacker.com.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko “eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih.

Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tijekom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: “Um je oštriji ii koncentriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakav veliki laboratorij.

Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koji nam štete kreativnom umu. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.

Izvor: OazaZnanja.com