Dom za mačku mora biti siguran

Mačka može biti predivan kućni ljubimac no prije nego što dođe najnoviji član vaše obitelji, važno je pripremiti dom za mačku. Budući da su mačke vrlo znatiželjna bića, zbog toga se ponekad mogu naći u nevolji, ugroziti okolinu i uznemiriti vas štetom koju mogu načiniti. Prije nego što donesete mačku, napravite provjeru svog doma kako bi okolina bila sigurnija za vašeg novog ljubimca.

Dom za mačku mora biti siguran
Prije nego što donesete mačku, napravite provjeru svog doma kako bi okolina bila sigurnija za vašeg novog ljubimca

Mali savjeti kako pripremiti dom za mačku

ŽICE

Ponekad mačke zamijene žice za igračke. Mogu ih grepsti, žvakati, a sve to predstavlja ozbiljnu opasnost za vašu mačku, osobito ako su žice oštećene. Ako ne koristite neke aparate koji rade uz pomoć struje, iskopčajte ih i sklonite na mjesto koje mačka ne može dohvatiti. One žice koje koristite smjestite tako da mačka ne može doći do njih (spremite ih u plastične kanalice) ili ih stavite na mjesta gdje ih neće primjetiti. Svakako zamijenite oštećene žice.

VRIJEDNI PREDMETI

Mačke su znatiželjne i to je jedna od njihovih glavnih osobina. Stoga nemojte vrijednu vazu ostaviti na stoliću za kavu. Već biste u prvoj rundi obilaska kuće mogli ostati bez vaze.

LOMLJIVE STVARI

Sklonite sve što je lomljivo na sigurno. Nemojte računati na to da ako nešto stavite visoko, mačka neće moći do toga. Mačkama je skakanje na visoka mjesta (kao što su police, stolovi i si.) urođeno, a pokušate li ju zaustaviti, to će biti stresno za vas i za nju.

NAMJEŠTAJ I TKANINE

Mačići će se penjati po vašem namještaju i zavjesama. Razmislite o tome da prekrijete namještaj zaštitnom tkaninom, plastikom ili barem dekom ili plahtom, kako ne biste bili iznenađeni kad vidite izdrapanu kožnu garnituru. Zavjese ostavite samo u prostorijama koje su van mačjeg dosega. Grebanje je prirodno ponašanje za mačke i ne postoji način da ga zaustavite. Ipak, možete ih spriječiti da izgrebu i oštete namještaj. Za početak nabavite grebalicu. Kupite osvježivač zraka s mirisom citrusa i uključite ga u dnevnoj sobi, u blizini namještaja koji vaša mačka grebe – zaobilazit će taj kraj.

HRANA

S mačkom u kući, teško je ostaviti bilo kakvu hranu na otvorenom. Većina se mačaka bez problema može popeti na kuhinjsku plohu. To uglavnom rade onda kad vi ne gledate. Začudili biste se što su sve u stanju pojesti (ako im se ne sviđa sadržaj kutije, mogu sažvakati i kutiju). Pobrinite se da namirnice pohranjujete u ormariće ili hermetički zatvorene staklene/plastične posude.

OTROVNE BILJKE

Neke biljke su otrovne za mačke i mogu izazvati simptome od povraćanja i proljeva, čak do kome ili smrti. Zato je vrlo važno znati koje biljke ne smijete držati u kući i u blizini svoje mačke. Provjerite prilikom kupnje biljke još jednom da li je otrovna, a ako niste sigurni pitajte veterinara. To su: većina filodendrona, bršljan, božična zvijezda, većina dracaena, iris, ljiljan, azaleja, gladi-ola, hibiskus, hortenzija, oleandar, limun, mandragora, aloe vera, yucca, ficus benjamin, kozlac …

KEMIKALIJE

Sklonite sve kemikalije van dosega mačke. Ako mačka ima pristup garaži, osobito pripazite na antifriz – on je vrlo opasan jer kućne ljubimce privlači njegov okus. Isto tako odmah očistite sva mjesta na koja ste prolili neku kemikaliju. Držite li kemikalije u ormarićima, pripazite jer mačke nauče otvarati ormariće, pa ne bi bilo loše kad biste na te ormariće stavili dodatnu zaštitu (poput dječje zaštite).

Imajte na umu da mačke ne čine nešto kako bi vas naljutile, već ne razumiju opasnosti koje vrebaju u vašem domu, a vi biste ih, kao vlasnik, trebali zaštititi. Uzmete li vremena da zaštitite dom prije nego nova mačka dođe, i vi i ona ćete biti sretniji.

IZVOR: zabavninet.info

Imate li vi neka iskustva i korisne savjete kako pripremiti dom za mačku? Možete nam reći u komentarima. Hvala!