Imate mačku? Da li ste znali da onda imate i 40% manje šanse za srčani udar?

Ukoliko imate mačku kao kućnog ljubimca verujemo da je zaista mnogo volite i da ste joj vrlo privrženi, ali pretpostavljamo da niste ni slutili da pored tolike ljubavi koje gajite prema njoj i ona prema vama, to sve ima i pozitivan uticaj na vaše zdravlje?

Da, dobro ste pročitali – gajenje mačke kao kućnog ljubimca ima pozitivan uticaj na vaše zdravlje!

O čemu se tu radi?

Nedavno istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Americi, tačnije u Minesoti je pokazalo da oni ljudi koji nemaju mačku za kučnog ljubimca čak 40% veće šanse imaju da dobiju srčani udar nego oni koji imaju macu.

Takodje, to se ne odnosi samo na srčane udare, već i na sveukupne kardiovaskularne bolesti. Istraživanje je dalo slične rezultate i kada je imanje psa za kućnog ljubimca u pitanju.

Koliko je vremena potrebno da provedete sa svojom mačkom da bi to imalo efekta na vaše zdravlje?

Istraživanje je pokazalo da je dovoljno čak i samo 15 do 20 minuta da provedete družeći se i mazeći se sa svojom macom, da bi to ostavilo pozitivan trag na vaše zdravlje srca i celog kardiovaskularnog sistema. Takodje, pozitivan uticaj ostavlja i na vaše raspoloženje, smanjuje stres i smiruje um i dušu.

Da li ste znali i ovo?

Dok se družite sa svojom macom, u vašem telu se pospešuje lučenje hormona koji su zaduženi za smanjenje stresa i bolji rad vašeg imunološkog sistema, a to su serotonin i dopamin.

Pored svega ovoga, pokazalo se i da su mace zaslužne i da se u našem telu loči hormon oksitocin koji se povezuje sa osećanjem sreće, ljubavi i dobrog raspoloženja.

Pa šta više da čekate? Vreme je da nabavite macu za sebe ukoliko je već nemate! A ukoliko je imate, skoknite do nje i mazite se sa njom. 🙂