Al pacino citati i biografija

Njegovo puno ime i prezime glasi Alfredo James Al Pacino. Proslavljen je pozorišni i filmski glumac, dobitnik je Oscar, Tony i Emmy nagrada. Dobitnik Oscar nagrade za najbolju mušku ulogu postao je 1992 godine, igrajući u filmu „Miris žene“. Nijedanput se nije oženio, ali ima blizance (Olivia i Anton), sa glumicom Beverly DAngelo. Takodje i ćerku sa glumicom Jan Tarrant, koja se zove Julie Marie.

Ovaj proslavljeni američki glumac rodio se u Njujorku, tačnije na Menhetnu, 25og aprila 1940 godine. Otac i majka su se razveli kada je on imao samo dve godine, pa je nakon toga živeo sa mamom, bakom i dekom u gradu Bronx-u. Kada je porastao želeo je da pogadja školu glume, što i jeste, i to na Menhetnu gde je i rodjen.

Al Pacino je išao u školu poznatog učitelja glume, Leeja Strasberga, sa kojim je kasnije glumio u flimu „Kum II“. On ni u najtežim vremenima nije odustajao, već je pratio svoju strast i samo napredovao. Njegov talenat je oduvek bio neosporan. Nagradu Obie osvojio je glumeći u predstavi „The Indian Wants the Bronx“, a nagradu Tonny osvojio je kao najbolji sporedni glumac u predstavi „Does the Tiger Wear a Necktie“. Na malim ekranima prvi put smo ga gledali u seriji N.Y.D.P, a nakon toga u filmu „Me Natalie“.

Njegov put do sigurne slave vodio je preko uloge Michaela Cornelonea u filmu Kum“. Takodje i preko filma Serpico“, u kojem je igrao ulogu Franka Serpica. Uloge za ova dva filma dobio je uz pomoć reditelja Coppola, koji je upravo u njemu prepoznao talenat, iako su se za istu ulogu borili i dosta poznatiji glumci kao što su Robert De Niro i Robert Redford.  Kasnije je snimljen film Kum II“ koji je okarakterisan isto kao i prvi deo, što je Pacinu donelo još više popularnosti.

Kada je glumio u filmovima koji su imali stroge kritike, „Cruising“ i „Autor! Autor!“ njegova karijera je postala kritična. Medjutim ponovo se uzdigao i filmom Scarface (Lice sa ožiljkom) u ulozi Tony Montane ponovo zadobio poštovanje. Ovaj film predstavlja i vrhunac njegove čitave karijere, što i on sam navodi.

Al Pacino je poznat i po mudrim izrekama, a ovo su neke od najboljih:

„Oko je lako prevariti, ali je teško prevariti srce.“

„Ili ćemo se lečiti zajedno, kao tim, ili ćemo umreti kao pojedinac.“

„Ja stalno govorim istinu, čak i onda kada lažem.“

„Živimo u svetu u kome što više radimo, imamo sve više posla. To je postala svakodnevnica.“

„Kamera može da snima moje lice, ali ako ne snimi moju dušu, nemate film.”

„Volim žene koje znaju da kuvaju. To je na prvom mestu. Ljubav jeste važna, ali, najpre moraš imati prijatelja – želite da dodjete do tačke kada u kojoj možete reći da je vaša žena i vaš prijatelji.“

„Ispostavilo se da vreme ipak ne leči rane, ali ipak na svoj milostiv način otupljuje ivice pomalo.“

„Ponekada je bolje biti sa djavolem kojeg poznaješ, nego sa andjelom kojeg ne poznaješ.“

„Gledaj, ali ne diraj. Diraj, ali nemoj da probaš. Probaj, ali nemoj da progutaš.“

„Bez kafe nešto nedostaje…“

„Moj najdraži porok je taština.“

„Svako od nas želi pažnju. Razlika izmedju nas i slavnih je samo u tome što oni uglavnom nemaju meru.“

„Ožiljci koji ostaju nakon povreda najbližih, nikada se ne mogu zalečiti. Oni su znali gde udaraju!“

„U životu se zapravo glumi, dok se istina traži u umetnosti.“

„Moj najveći problem jeste u izražavanju. Sa mnom morate biti prijatelj najmanje 50 godina, da biste znali o čemu ja govorim.“

„Novac uistinu život čini dosta lakšim. Ako ste te sreće da ga imate, onda ste i zaista srećni.“

„Nikada nećeš ostati sam ako uz sebe imaš knjigu.“

„Zamolio sam Boga da mi da biciklu, ali sam znao da je neću dobiti. Zbog toga sam je ukrao, pa sam zamolio Boga za oproštaj.“

“Ključ uspeha je san.”

“Što je čovek stariji ima sve manje želje da raspravlja o nebitnim stvarima, jednostavno ustane, poželi sve najbolje i ode.”