Agorafobija – Simptomi i lečenje straha od otvorenog prostora

Svi oni koji imaju bilo kakav strah, duboko u sebi, znaju koliko je teško nositi se sa tim osećajem. Ono što blokira naše telo i naš duh, jesu upravo strahovi, a oni mogu biti izazvani iz mnogo razloga. Neke zastrašujuće situacije koje smo potisnuli u datim trenucima, situacije kroz koje smo osetili jaku bol i neprijatnost, ostaju zapisane duboko na našoj duši.

Ukoliko potisnemo odredjenu emociju, a najčešće bol i patnju, ona nam se kasnije kroz godine vraća u raznim oblicima. Može se javiti u vidu bolesti, kako telesnih tako i duševnih, a može se javiti i u vidu fobije. Tim gore, jer je fobija stanje u kojem se blokira naše telo u potpunosti. U trenucima kada moramo da se suočimo sa strahom, naš mozak i naša duša postaju blokirani, i osećamo kao da se ceo svet ruši. A zajedno sa njim i mi.

Jedna od najčešćih strahova jeste upravo strah od otvorenog prostora, odnosno ljudi i spoljašnosti. Osobe koje pate od ove fobije, preživaljavaju strašne i intenzivne osećaje, svaki put kada izadju na ulicu i nadju se u gužvi. To predstavlja ogroman problem, iz razloga što normalan život u ovom svetu ne može da se odvija samo u kući.

Zbot toga bi osobe koje imaju strah od otvorenog prostora, trebale da postepeno upoznaju sebe sa svojim strahom, da ga prihvate i na kraju prevazidju. Bežanje od realnog problema je samo produbljivanje istog, s toga, suočavanje je jedini način da se oslobodite bilo kakvog straha. Niko ne kaže da će biti lako, ali ćete nakon pobede osetiti olakšanje kakvo niste mogli da zamislite!

Simptomi agorafobije

Ono što predstavlja problem kod ove fobije, kao i kod gotovo svake druge, jeste upravo vaše razmišljanje, neposredno pre suočavanja sa vašim strahom. Tačnije, ono što budi vaš strah jesu upravo negativna razmišljanja o tome šta bi moglo da se desi. Kada bi vas neko pitao: Čega se zapravo plašite? – Da li biste znali da mu odgovorite? Osobe koje imaju bilo kakvu fobiju, nemaju precizan uvid u ono čega se one zaista plaše.

Problem nije sama situacija, odnosno taj izlazak vani medju ljude, već problem nastaje kada vi razmišljate o tome šta bi moglo da se desi kada izadjete. Možda vam se sloši a u blizini nema nikoga ko bi mogao da vam pomogne? Ili, možda se desi neka situacija a vi nećete moći da se izvučete iz mase ljudi? Kada osećate o zarobljenosti logično je da će vaše telo postati uplašeno. Vaše misli kreiraju vaše stanje – najpre razmišljate o neugodnoj situaciji, pa se potom ta neugodna situacija desi, a onda se dogodi i vaš strah. Tako nastaje jedan začarani krug.

U tim trenucima kada razmišljate o neprijatnim situacijama, vaše telo reaguje tako što se postepeno ekstremiteti oduzimaju, odnosno tako što vaše ruke i noge počinju da trnu a vaše telo da se trese, potom počinjete da se znojite, a srce da lupa sve brže. Zatim se javljaju pomešana osećanja jer u tim trenucima razmišljate o tome da ste životno ugroženi, uplašeni za svoje zdravlje razmišljate o gubitku svoga tela i konačno smrti.

Svaki strah je zasnovan na strahu od smrti. Kada se ne bismo plašili smrti, tada se ne bismo plašili nijedne situacije u životu. Jer, ono što vas zabrinjava jeste upravo gubitak našeg tela, a strah od smrti počiva na nerazumevanju da mi nismo telo.

Lečenje agorafobije

Osobi koja pati od agorafobije preporučuje se terapija koja se sastoji iz dva tretmana. Odnosno, prvi tretman podrazumeva pripremu klijenta za suočavanje sa postojećim strahom. Tim pristupom, stručno lice oboleloj osobi ukazuje na njeno ponašanje i pokušava da joj prikaže njena razmišljanja kao neosnovana.

U drugom tretmanu, koji se naziva asertivni tretman, stručno lice razgovora sa obolelom osobom o njenim osećanjima, i uči je kako da ih iskaže bez bez straha od odbacivanja. Takodje, osoba se uči kako da izražava sve svoje emocije i kako da udovolji sebi.

Kada je u pitanju prevazilaženje bilo kog straha, najpre je potrebno strpljenje. Nešto što se taložilo godinama ne može se prevazići preko noći. Stručno lice koje radi sa osobom koja pati od agorafobije mora biti veoma strpljiva i detaljna, tako da pronikne u najdublja osećanja i izbaci ih na videlo. Tada je potrebno da osoba prihvati svoja osećanja i prihvati svoj strah, zatim da ga otpusti.

Najpre, pre nego što se obratite stručnoj osobi, pokušajte sa radom na sebi. Odvojite barem pola sata dnevno za sebe, tako da se opuštate i upitate sebe šta je ono što zaista volite, šta je ono što vas ispunjava, ali i šta je ono što vas čini nervoznim i tužnim?

Iskreni odgovori na ova pitanja će vam najviše i najefikasnije pomoći u prevazilaženju vašeg straha.

Kako smo već pomenuli, svaki strah je zasnovan na strahu od smrti. Svaki ishod i svaka situacija o kojoj razmišljate za krajnji cilj ima gubitak vašeg tela. Ono što vam značajno može pomoći jeste najpre svest o tome da vi niste telo. Vi ste duša, vaše telo je u ovom životu samo vaš pomoćnik da proživite život, i to život kakav želite! Nemojte se skrivati pred strahovima i dozvoljavati da vas oni blokiraju, tako da nikada ne iskusite i ne proživite ono što vaša duša želi.

Smrt ne postoji kao takva, smrt je samo prelaz jednog stanja u drugo, tako da je svaka pomisao na strah besmislena. Dok ste ovde, na Zemlji, i dok imate telo i želje, trudite se da ih iskoristite maksimalno. Budite zahvalni svaki dan na svemu što vam je Bog podario. Na svakom novom danu. Radujte se! Pevajte! Igrajte! Činite ono što vas ispunjava.

Kada budete spoznali istinsku lepotu života, strah će početi da se plaši vas. Idite mu u susret. Pre samog izlaska medju ljude, razmislite, zapitajte se šta je najgore što može da se desi? Smrt? Jednom će se sigurno desiti, a ako se svakoga dana budete plašili nikada nećete živeti. Ko vam garantuje da ste u kući sigurni? Ne postoji mesto na ovom svetu koje je potpuno sigurno, svuda vreba opasnost na razne načine. Ali, nije na vama da brinete o tome. Na vama je da živite!

Nemojte dodatno opterećivati sebe time kako morate to da prevazidjete. Već ste svesni svog straha, sada je vreme da se polako suočite. Korak po korak. Ukoliko ne možete sami da spoznate šta vas to ispunjava i čini srećnim, potražite pomoć od osobe koja ume da prodre do suštine vaše duše i probudi je.

Nakon spoznaje postanite zahvalni za nju, i ubrzo ćete videti kako vaš strah nestaje pred vašim očima. Postepeno ćete iz faze zabrinutosti i patnje preći u fazu sreće i radovanja, tako da ćete bez bojazni živeti ovaj život. Budite jaki, jer vi to možete. Možete sve što zamislite!

Zbog toga ne zamišljajte sebe kao uplašenu osobu, koja se boji života, već zamišljajte sebe kao osobu koja živi život!

Mi verujemo da vi to možete! Na našem sajtu možete potražiti tekstove koji govore o smislu života, kao i odgovore na životna pitanja: Ko sam? Gde sam? Kuda idem? Rad na sebi i samo razumevanje života će vam pomoći da pronadjete sebe u ovom svetu, da najpre zavolite sebe a onda i svet oko sebe. Tako svaki strah odlazi, i dopušta vam da živite.