Psi i mačke: Znate li koliko oni imaju godina?

Psi i mačke: Znate li koliko oni imaju godina?
Način života, kao i to koliko brinete o životinji, značajno utječe na duljinu njenog života.

Kada su u pitanju kućni ljubimci psi i mačke, većina ljudi misli da je preračunavanje dobi pasa i mačaka u “ljudske godine” prilično jednostavno i uvriježilo se mišljenje da je dovoljno njihovu dob pomnožiti sa sedam. Po toj bi računici, na primjer, četverogodišnji pas ili mačka zapravo imali 28 godina u ljudskim godinama.

No, znanstvenici kažu da nije sve tako jednostavno: Uzmemo li u obzir da bi jednogodišnji pas tada bio “vršnjak” sedmogodišnjaku, teško je spojiva činjenica da su već na polovici tog razdoblja psi spolno zreli, a često i seksualno aktivni i spremni za reprodukciju.

Iako to ovisi i o vrsti pasmine, kao i o tome je li riječ o velikom ili manjem psu, veterinari koji proučavaju dužinu života pojedinih životinja došli su do zaključka kako za preračun trebamo složenije formule. Tako se za prosječnog psa primjenjuju slijedeći ekvivalenti:

MALI (do 10 kilograma)

SREDNJI (10-25 kilograma)

VELIKI (iznad 25 kilograma)

Psi i mačke: Prosjek života

Psi

Psi u prosjeku žive 10 do 12 godina, no veći psi žive kraće i mogu se smatrati starijima već nakon pete godine, dok manje pasmine starost dostižu tek s 10 godina. Jedno njemačko istraživanje pokazalo je da svaka dva kilograma težine skraćuju psu život mjesec dana.

Navodi se nekoliko mogućih uzroka, uključujući i činjenicu da veći psi ranije počnu patiti od staračkih oboljenja i problema, te da ubrzani razvoj velikih pasmina doprinosi razvoju abnormalnih stanica i time veću vjerojatnost da će razviti neki oblik tumora.

Mačke

I za prosječnu mačku preračun nije posve jednostavan. Naime, znanstvenici smatraju da je jednogodišnja mačka jednaka 15-godišnjem čovjeku, a dvogodišnja mačka 24-godišnjem čovjeku. Nakon toga dodaju se po četiri godine za jednu godinu života. Mačke se manje razlikuju po veličini, pa su manje izražene razlike u duljini života s obzirom na vrstu i pasminu.

PROČITAJ OVO  Napuštene životinje psi i mačke trebaju pomoć

U prosjeku općenito žive između 12 do 15 godina, no kućni ljubimci u prosjeku žive dulje. Životinje koje žive na otvorenom u prosjeku žive i manje od 10 godina. Naravno, i način života, kao i to koliko brinete o životinji, značajno utječu na duljinu njihovog života. Tako će životinje koje su pretile u prosjeku živjeti kraće i veće su šanse da se kod njih dogode brojne zdravstvene komplikacije.

Izvor: zabavninet.info

Da li vam se sviđa ovaj članak kada su u pitanju psi i mačke i njihov životni vijek? Možete na reći svoje iskreno mišljenje. Zahvaljujemo unaprijed!