Verovanje da crna mačka donosi nesreću je prošlost. Pogledajte odakle potiče taj mit i kako je razbijen!

Nije oduvek postojalo verovanje da crne mačke donose nesreću.

U Egiptu, još davne 3000te godine pre nove ere, mačke su bile najviše poštovane medju životinjama. Kada bi neko ubio mačku dodelila bi mu se čak  smrtna kazna!

To se promenilo u srednjovekovnoj Evropi, popularost mačaka je počela drastično da opada, a naročito crnih. Crne mačke su tada povezivali sa vešticama, a veštice su povezivali sa crnom magijom, koja je tada harala Evropom. Dobre i siromašne dame koje su brinule o macama su tada optuživali za veštičarenje.

Priča o sinu i ocu iz Linkolnšira je dodatno podstakla to verovanje. Priča kaže da su sin i otac putovali jedne večeri i da im je put prešla crna mačka. U tom trenutku su oni uzeli kamenje kojim su je gadjali sve dok povredjena mačka  nije pobegla u kuću stare bake, za koju su od tada svi pričali da je veštica. Sutradan sin i otac su sreli tu staru baku i primetili su da ima po sebi puno modrica, i da hramlje. Oni su smatrali da to nije slučajno. I od tog dana postoji verovanje da se veštice pretvaraju u crne mačke noću, i da tako neprimetno šunjaju ulicama.

I dan danas se veštice i crne mačke povezuju, a najčešće tokom praznika poznatog kao Noć veštica, koji je najpre imao sasvim drugo značenje. Na taj način je mačka, životinja koja je nekada bila izuzetno važna, postala predmet sujeverja u gotovo svim delovima sveta.

Medjutim, u pojedinim kulturama, crna mačka i dalje simbolizuje sreću i veoma je cenjena.

Najbolje mišljenje o njoj imaju Škoti koji veruju u to da kada vam crna mačka dodje do ispred vrata kuće, očekuje vas prosperitet.

PROČITAJ OVO  NAUKA POTVRDILA: Ljubav prema životinjama čini nas boljim osobama.

Nasuprot tome, pirati misle da je dobro kada mačka ide od vas, a ne ka vama.

Ipak, ostaje nam da verujemo u to da crna mačka donosi loše, ili da crna mačka donosi dobro. A naše verovanje kerira stvarnost, tako da na nama ostaje da odaberemo u šta ćemo verovati.