Kako Zaraditi Sa AdSensom?

Jedan od najboljih načina zarađivanja je izrada svojih sajtova (ili blogova ili You Tube) i pristupanje u Google AdSense . To je tzv. PPC (Pay Per Click) program, koji vrši plaćanje po kliku na postavljenu reklamu od posetilaca na vaše sajt.

Odmah u startu da istaknem da je strogo zabranjeno (čak i slučajno) da sami kliknete na reklamu ili da nekoga nagovorite da klikne na reklamu („Google sve vidi“). Znači ne postoji mogućnost za neku prevaru i odma sledi trajno zatvaranje računa.

Pa da krenemo na ono što smatram da vas najviše interesuje, a predpostavljam da je u pitanju zarada od Google reklama tj. AdSense.

Postoje dva načina:

1. Na osnovu broja prikaza stranica (postova) sa oglasima.

2. Na osnovu klikova na reklamu od samih posetilaca sajta.

Cena klika zavisi da li je sajt na našem jeziku ili nekom drugom. Za naše oglase tj. Naše govorno područije je min. 0,015 € pa više, dok za npr. USA je min. oko 0,2 $.

Mada napominjem da cena klika zavisi od:

– tematke vaše niche (niše – teme sadržaja),

– načinu prilagođavanja oglasa sa sadržajem,

– broju pregleda stranica od jednog korisnika i vremena zadržavanja na vašem sajtu,

– i još nekih stvari, koje će te vremenom naučiti.

Ukoliko ste se odma razočarali, zapitajte se otkud svakim danom sve veći broj pojave svakojakih sajtova. Većina ima zaradu od AdSensa jer je to do sad najsigurnija i najbolja zarada sa urednom isplatatom.

Isplata:

Kada zaradite 70 € ili 100 $ onda ste stekli uslov za potraživanje vaše zarade. Prvo očekujete pismo od Googla kad na vašem računu bude 10 €. Ustvari vi će te dobiti kontrolni PIN koji je potrebno ukucati u AdSense račun i na taj način izvršiti verifikaciju.

Uglavnom sve zavisi od broja posetilaca vašeg sajta.

Da malo detaljnije pojasnim koliko se može zaraditi sa Google AdSense?

Od Googla možte tražiti isplatu:

– Putem čeka, koji vam stiže na kućnu adresu.

– Putem Western Uniona.

– Isplata direktno na račun banke (devizni račun) preko SWIFT CODE.

Primer:

Ukoliko vaš sajt ima 2000 posetilaca dnevno, a svega 2% njih klikne oglas, pri tom da je vrednost oglasa npr 0,015 €, onda je zarada za mesec dana: 61000 x 0,02 x 0,015 = 18,3 €.

Ovo se odnosilo na jednu oglasnu jedinicu, a na sajtu ih možeti imati više. Takođe, se odnosilo za sajtove za naše govorno područije i za min. cenu oglasne jedinice.

PROČITAJ OVO  Kako Zaraditi Dodatni Novac Sa Neobuxom?

Neko uspe da dođe sa jednim ili više sajtova do 100.000 dnevnih posetilaca i zaradom od 30 do 40 € na dan. Tako da je sve do vaše kreativnosti i znanja, a sve je upravo samo do vas.

Znam osobe koje imaju samo od AdSensa oko 3.000 € mesečnog prihoda, sa minimalnim radom. Da se razumemo na početku se mnogo truda i znanja treba uložiti, a kasnije je to mnogo manje rada i sa dobrom organizacijom ovo može postati deo pasivnog prihoda, ali zapamtite dodatne edukacije nikad dosta – ona mora biti večna i da se odvija sa uživanjem i zadovoljstvom.

Neki osnovni pojmovi koje morate znati:

Pošto je sajt namenjen za početnike, prvo morate da savladate osnovne pojmove koji se koriste za rad sa AdSense.

Pa kreninimo :

Page views –ovo je broj pregleda stranica sa Google AdSense oglasima.

PPC oglašavanje (Pay PerClick – Platim ti po kliku), znači preko platforme Google AdSense plasiraju se oglasi oglašivača na vaše web sajtove ili YouTube kanal. Svaki posetilac sajta ili YT kanala, kada klikne na oglas vama ide zarada.

CPC – je cena klika.

Page CTR – je procenat posetilaca na vaš web sajt ili YT kanal, koji kliknu na oglas.

PPV; PPI; CPM; CPI – Pay Per View ili Pay Per Impression – ovi pojmovi označavaju plaćanje po pregledu (impresiji). Malo detaljnije objašnjenje je da vi ustvari zarađujete kada posetilac otvori vašu stranicu na kojoj se nalazi postavljeni PPV oglas, bez obzira da li je to urađeno sa namerom ili slučajno te da li je posetilac oglas primetio ili ne.

CPM – Cost Per Mile, cena oglasa na 1000 impresija.

Page RPM – zarada od 1000 impresija.

Kako Google vrši odabir reklama za vas?

Google vrši prikupljanje podaka svih trendova prilikom pretraživanja i na osnovu history, pa nakon obrade i analize odlučuje koje su reklame najpovoljnije za prikaz na vaš web sajt za mogući klik na njih.

Veliku ulogu u obardi i anlizi imaju ključne reči tj. keywords. Oglašivači preko AdWords-a mogu ponuditi različite iznose za ključnre reči, a Google odlučuje o najvećoj ponudi i postavlja oglas najboljem ponuđaču na vaš web sajt. Takođe, Google analizira ključne reči svake stranice da bi ustanovio relevatnost oglašavanja. Ovo je samo neko osnovno objašnjenje funkcionisanja Google AdSensa.

PROČITAJ OVO  Kako Zaraditi Dodatni Novac Sa Clixsense?

Tako da vaša zarada će biti veća ako vaš web sajt tj. stranica sadrži ključne reči iz konkuretnih niša. Što znači, da neki oglašivač će platiti više za pretraživanje ključne reči „vodoinstalaterski radovi“ nego što bi za „najbolje igrice“, pa onda prva ključna reč može biti vredna 2 € po kliku, dok druga može imati vrednost od 0,05 €.

Najbolje je ukoliko se napravi balans između ključnih reči visokih vrednosti i ključnih reči manjih vrednosti.

Ustvari da bi imali maksimalnu zaradu od AdSense najbitnije su tri stvari:

1. Kreativnost,

2. Inteligencija i

3. Možda najvažnija stvar u svemu istrajnost i upornost u teškom radu.

Birajte niše koje vas privlače o kojima volite da pišete i gde poznajete materiju o kojoj pišete. Što više unikatnog teksta i sadržaja, to je veća poseta, a to je ono što vam treba.

Kako započeti bez ulaganja?

Google nam je i tu izašao u susret. Korišćenjem Blogger-a (ili blogspot) ne morate razmišljati u startu za domen i hosting. Sve je besplatno.

Evo par reči kako da počnete sa radom na Blogger platformi.

Kad odradite jedno 25- 30 tak postova kvalitetnim sadržajem probajte aplicirati za Google AdSense.

Nekoliko malih trikova koji mogu mnogo da znače.

Jedan od binih faktora za zaradu je poseta (traffic).

Da bi imali što veću posećenost moraju postojati razlozi za to, a to je:

– Kvalitetan sadržaj samoga sajta.

– Tekstovi jednog post-a da ne budu manje od 400 reči.

– Ponudite moguća rešenja vašim postiocima iz niša o kojim pišete.

– Vaš napisani sadržaj delite putem društvenih mreža, foruma i komentarima na sličnim web sajtovima ili YT kanalima.

– Edukujte se što više, pokušajte savladati SEO, HTML, CSS, za ostalo će te već sami znati šta vam je neophodno za usavršavanje znanja.

– Nikad se nemojte predavati i obeshrabljivati – jednostavno krenite u akciju i pronađite ono šta vas motiviše i inspiriše.

Morate pokušati sve ono što mislite da će vas dovesti do uspeha, a pogotovo ako je besplatno. Onda se samo zapitajte šta možete izgubiti, a šta dobiti? Nekome neće ići AdSense, nekome neće se svideti Affiliate program zarade, ali neko će sa oba načina raditi i zarađivati.

Jedno je sigurno dok ne probate nećete znati na čemu ste. Krenite u akciju.

Ukoliko vam je ovaj tekst nešto značio, prreporučite ga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *