Na putu do uspeha često zaboravimo ovu najbitniju stvar:

Jedan biznismen našao se u dugovima do grla, i u svom očaju, nikako nije uspijevao da pronađe rješenje za svoju situaciju. Podigao je više kredita i posuđivao novac od zelenaša, a sada su svi oni zahtijevali svoj novac koji on nije imao.

Izašao je prošetati parkom u nadi da će mu to skrenuti misli, ali bio je još očajniji. Razmišljao je o mogućim načinima da se spasi od bankrota dok je šetao, a onda mu je prišao jedan starac.

„Vidim da vas nešto muči. Možda će vam biti lakše ako se nekom izjadate?“ rekao mu je starac.

Očajni biznismen mu je ispričao cijelu svoju situaciju, a starac je šutio, ne prekinuvši ga ni jednom. Kada je biznismen završio, starac je rekao:

„Mislim da Vam mogu pomoći“.

Pitao je biznismena kako se zove. Ovaj mu je odgovorio, pa je starac izvadio ček, zapisao ime biznismena i predao mu ga.

„Uzmite ovaj novac. Naći ćemo se ovdje za točno godinu dana, i tada ćete mi ga vratiti“ – rekao je starac i nestao u masi prije nego što se biznismen snašao da kaže bilo što.

Pogledao je u ček – starac mu je dao 500.000 dolara, a ime starca bilo je John Rockfeller – najbogatiji čovjek na svijetu!

„Mogu riješiti sve svoje probleme ove sekunde!“ pomislio je biznismen, ali je umjesto toga riješio da ček stavi u sef. Dovoljno mu je bilo to što zna da u sefu postoji rješenje za njegov problem, pa je sada mogao pokušati da se sam izvuče.

Tako ohrabren tom sigurnosnom mrežom koju je imao u sefu, uspio je malo pomalo ponovo stati na noge. Kroz pola godine, uspio je vratiti dugove, a onda je počeo zarađivati.

Godinu dana kasnije, vratio se u park s čekom u ruci.

U zakazano vrijeme, starac se zaista pojavio. Biznismen je taman krenuo ka njemu kako bi mu se zahvalio i vratio mu ček, kada se iza starca pojavila medicinska sestra.

„Tako mi je drago što sam ga pronašla! Nadam se da vam nije smetao. Umije odlutati iz bolnice i da govori ljudima da je Rockefeller“ – rekla je sestra.

Biznismen je bio zapanjen. Godinu dana je bio uvjeren da ima magično rješenje u sefu, koje će ga spasiti od moguće propasti, a zapravo nije imao ništa!

Tada je shvatio da nije novac – bio on pravi ili ne – taj koji mu je preokrenuo život. Život mu je preokrenulo novostečeno samopouzdanje.

Izvor: NovaSvest.com