Ljubavni problemi i moć ljubavi kod ljudi

Ljubavni problemi i moć ljubavi kod ljudi
Ljubav

Onaj ko ne voli sebe ne voli ni druge kako treba. Ono što osjeća prema drugima nije prava ljubav. Zbog toga nastaju problemi. Ljubavni problemi nastaju samo onda kad nema prave ljubavi.

Ljubavni problemi i naše potrebe

Osim toga ljubavni problemi nastaju i kad se vezanost i zavisnost pogrešno tumače kao ljubav. Kad nam voljena osoba prestane zadovoljavati naše potrebe i udovoljavati našim željama, tad pogotovo nastaju problemi, ali samo zato što se ne radi o pravoj ljubavi. Kad nekoga stvarno volimo onda nam je sreća te osobe važnija od naše osobne.

“Ako hranimo ego, ljubav ostaje gladna.”
– Talidari

“Ako je osoba sposobna pravo voljeti, ona voli i sebe;
ako voli samo druge, tada uopšte nije sposobna pravo voljeti.”
– Erich Fromm

Tanka je linija između ljubavi i egoizma. Voljeti sebe ne znači biti egoističan, sebičan, arogantan, narcisoidan ili tašt. Ljubav i ego su dvije suprotne stvari. Možete imati jedno ili drugo, ali ne oboje u isto vrijeme. Na svakome od nas je da odaberemo ono pravo u svakom trenutku. Ponekad nam odgovara odlučiti se za ego, ali ono što nam odgovara ne znači da je to u redu, da je to ispravno. Prilikom svake odluke odabiramo bilo odgovarajuće ili ispravno. Molim te, odluči se za ispravno, jer je na kraju to bolje za tebe kao i za druge. To je stvar odluke.

Staviti sebe na prvo mjesto

Kad se kaže da je ponekad dobro biti sebičan, pritom se misli na ljubav prema sebi, a ne na zakidanje drugih. U ovom slučaju bi možda bolja riječ od ‘sebičnosti’ bila ‘biti odgovoran za sebe’. Staviti sebe na prvo mjesto trebamo jedino zato da bismo mogli bolje i sigurnije drugima pomagati. Nismo od nikakve pomoći ako smo sami jadni i nezadovoljni. Baš kao što nam stjuardese u avionu daju upustva da prilikom avionske nesreće treba staviti masku s kisikom prvo sebi a tek onda djeci, tako i u drugim životnim situacijama trebamo prvo namiriti svoje osnovne potrebe kako bismo bili u stanju drugima pomoći, među osnovne potrebe osim zraka, hrane i pića spada i ljubav. Baš kao što ne očekujemo od drugih da nas moraju namiriti zrakom i hranom, tako nas ne moraju namiriti ni ljubavlju. To možemo i sami.

“Oni koji vole očekujući nešto zauzvrat, samo gube vrijeme.”
– Paulo Coelho

Kada nastaju ljubavni problemi

Ljubavni jadi nastaju kad ne volimo sebe kako treba, pa očekujemo od drugih da nas vole i zadovoljavaju naše potrebe. Osoba koja sebe voli i poznaje pravo značenje ljubavi je sretna kad voli. Takva osoba nema potrebu da drugi zadovoljavaju njene potrebe, jer voljeći sebe može sama zadovoljiti svoje potrebe. Takva osoba nema potrebu da se oslanja na druge, jer je oslonac pronašla u sebi. Ljubavni problemi nastaju kad je osoba nesigurna u sebe pa time i u druge.

Najbolja pouka koju sam dobila od svojih roditelja je da mi niko nije ništa dužan. To me je ponukalo da od nikog ništa ne očekujem i sama si ostvarim sve svoje želje i potrebe.

Cijena koju često plaćamo za utjerivanje pravde u odnosima je otuđenje koje vodi u samoću i/ili agresivnost. Prava sreća ne dolazi kroz druge nego kroz našu sposobnost da se otvorimo, volimo svim srcem i budemo u potpunosti slobodni (i od prohtjeva, od zavisnosti o tuđim raspoloženjima i sposobnostima da nas usreće). Kad uspijemo postići da naša osobna sreća ne zavisi o vanjskom svijetu, vanjski svijet je neće moći uništiti. Kad se uvjerimo da nam drugi nisu ništa dužni i da sami nismo nikom ništa dužni onda postajemo slobodni i spremni za pravu ljubav, neograničenu i neopterećenu.

IZVOR: kako-lijecit-svoj-zivot.blogspot.com