Ljubav prema sebi je ključ stvaranja stvarnosti kakvu želimo!

Postoje 3 osnovna koraka koja su ključna za izgradnju ljubavi prema sebi. Svi mi imamo nekakve negativne navike uma koje nas sputavaju i koje nam ne daju da izgradimo ljubav, a njihovim uklanjanjem možemo sebe da prihvatimo i zavolimo baš onakve kakvi jesmo i da u potpunosti uživamo u sebi.

Koliko god mi smatrali da nešto želimo na svjesnom nivou, koliko god se trudili da to i postignemo, zapravo toliko podsvjesno ne vjerujemo da je to moguće i da to zaslužujemo, zbog toga se to nikada neće ni desiti. Borba sa bilo kakvim negativnim navikama i obracima ne donosi ništa jer na taj način, se upravo na to i fokusiramo.

Zbog toga je ljubav prema sebi je  ključ stvaranja stvarnosti kakvu želimo da imamo.

Prve tri negativne navike, odnosno, one kojih želimo da se riješimo su : krivica, strahovi i osjećaj niže vrijednosti, odnosno kritikovanje samog sebe. Ove negativne navike zamijenićemo za one koje će nam donijeti nešto bolje u životu.

Kada je riječ o krivici, kao o destruktivnoj emociji, ona u nas život donosi različite oblike kazne. Osobe koje sebe stalno smatraju krivima za nešto imaju potrebu da se opravdavaju i zbog toga privlače različite vidove kazne kako bi se preds sobom olakšali.

Osjećaj krivice treba zamijeniti za osjećaj odgovornosti za sopstveni život, i tada ne ostavljamo ni sebi ni drugima prostora da nam nabijaju osjećaj da smo nekome nešto krivi, a isto tako nećemo ni druge kriviti za bilo šta. Kada shvatimo da smo, kao i svi ostali, potpuno odgovorni za svako iskustvo u svom životu, za sve ono što volimo i što nas okružuje jeste prisutno u našem životu jer smo mi to sebi privukli, onda shvatimo da imamo i slobodu i moć da to mijenjamo.

Mijenjanjem osjećaja krivice za osjećaj odgovornosti dobijamo i ogroman osjećaj slobode.

Druga destruktivna emocija, odnosno navika uma jesu strahovi, a nasuprot strahu uvijek stoji ljubav, tako da ćemo emociju straha zamijeniti za ljubav i to ljubav prema svemu što nas okružuje.

To može djelovati teško i nedostižno, ali je neophodno zavoljeti sebe, pa čak i one stvari u sebi koje više ne bismo nikad uradili. Te stvari su se dogodile s nekim razlogom, da nas nauče nečemu i da nam ukažu na to šta je to što želimo, i u kojem pravcu želimo da se mijenjamo. Kada god osjetimo strah i neizvjesnost, treba da se sjetimo kako je vanjski svijet i ono što nam se dogadja samo odraz onoga što je u nama.

U tom trenutku je vrlo lako prebaciti se na ljubav, jer znamo da je to čega se bojimo u nama i kad zavolimo i taj dio sebe, taj strah , on će jednostavno nestati. Ono što ostaje je čista ljubav, a ljubav privlači samo one stvari koje želimo i to je najčistija i najmoćnija vibracija na kojoj možemo da budemo.

Treća destruktivna navika, osjećaj niže vrijednosti, ili inferiornosti, kritikovanje samog sebe, dolazi iz naše želje da budemo savršeni i da smatramo da trebamo biti savršeni. Potrebno je odustati od te ideje. Kriticizam mijenjamo za prihvatanje sebe baš onakvima kakvi jesmo u ovom trenutku.

To ne znači da ubuduće ne želimo da budemo drugačiji, nego trebamo krenuti od toga da mijenjamo sebe, ali, uprkos tome, i volimo sebe.

Kada se bavimo kritikovanjem samih sebe, mi se fokusiramo na svoje nedostatke,i zapravo ono što dobijamo je da se ti nedostaci samo povećavaju i dobijamo potvrdu o njihovom postojanju. Dok u drugom slučaju kada se samo prebacujemo na ono što želimo i volimo kod sebe, to dolazi do izražaja , a nedostaci samo od sebe blede.

Ista je situacija i sa kritikovanjem drugih. Treba steći naviku, da umjesto što tražimo nedostatke i kritikujemo druge i sebe, pronadjemo nešto što ćemo pohvaliti i kod sebe i kod drugih. Kada stanete ispred ogledala, umjesto da si tražite mane, pohvalite sebe i ono što vam se u tom trenutku dopada kod sebe.

Potrudite se da i u svakoj drugoj osobi nadjete bar po jednu pozitivnu osobinu, a ono što ćete početi da dobijate od te osobe je, upravo, to – ona će početi da pokazuje svoju najbolju stranu prema vama.

Nedostatak ljubavi prema sebi je ono što nas drži u okvirima istog ponašanja, istih navika, privlačenja sličnih ili istih dogadjaja, priča nam u svom videu  blogerka Divna Milovanović.

Izvor: zakonprivlacnosti.com