Kako da zapamtimo snove koje smo sanjali?

Nasuprot činjenici da postoje osobe koje ne pamte svoje snove, brojna naučna istraživanja, dokazala su da svaka osoba sanja.

Naime, nakon 70 do najviše 90 minuta od trenutka kada utonemo u san, ulazimo u REM fazu u kojoj nastaju i u kojoj se razvijaju snovi. Značaj REM faze, pa samim tim i značaj nastanka i razvoja snova, ogleda se u procesu očuvanja normalne i zdrave moždane funkcije. U toku trajanja REM faze (dakle u toku trajanja sna), dolazi do pojačane prokrvljenosti mozga i do aktivacije centara u mozgu koji su neaktivni tokom dana i tokom perioda izvan REM faze.

Kada mozak izađe iz REM faze, ulazi u NREM fazu. NREM faza spavanja, predstavlja period spavanja u kojem ne nastaje i u kojem se ne razvija san. U NREM fazi, mozak, kao i čitav ljudski organizam, se odmara.

U toku jedne noći, 4 do 5 puta se smene REM i NREM faza spavanja. 

Kada se osoba probudi u toku trajanja REM faze, ili neposredno nakon što se REM faza završila, uspeće u potpunosti i veoma detaljno da se seti sna koji je sanjala. Međutim, kada se osoba probudi u toku trajanja NREM faze i to dugo nakon što se REM faza završila, osoba može imati poteškoća sa prisećanjem na san i može se dogoditi da je u potpunosti zaboravila ne samo detalje sna, veći da je zaboravila da je uopšte sanjala.

Što duže traje NREM faza spavanja pre buđenja, to je teže setiti se sna.

Međutim, postoje određeni trikovi koji vam mogu pomoći u tome da se setite sna, odnosno da zapamtite san koji ste sanjali.

Nemojte otvarati oči čim se probudite!

Ukoliko imate želju da zapamtite san i da ga odmah nakon buđenja ne zaboravite, potrudite da nakon što se probudite još neko vreme žmurite (bar pola minuta do minut).

U periodu dok žmurite, skoncentrišite se nanameru da se prisetite sna i nemojte razmišljati o drugim stvarima. Primetićete da ćete žmureći uspeti da se prisetite celokupnog sna ili bar važnih detalja koji su obeležili san.

Vodite svoj dnevnik snova…

U nameri da zapamtite snove, u velikoj meri vam može pomoći vođenje dnevnika sna. Naime, uvek u blizini mesta na kojem spavate, imajte priruci svesku i olovku. Kada se probudite, u svesku zapišitesve ono čega neposredno nakon buđenja možete da se prisetite, a što je vezano za detalje sna.

Na osnovu detalja kojih uspete da se prisetite, kasnije ćete se prisetiti i ostalih segmenata sna i povezaćete celokupnu radnju sna.
Prema savetima stručnjaka kako bi ste što uspešnije uspeli da na osnovu detalja kojih se prisećate povežete celokupnu radnju sna, poželjno je da se ciljno prisećate detalja, odnosno da u dnevnik snova upisujete važne detalje, a to su detalji o tome koje ste ljude ili bića sanjali, na kom mestu je bila smeštena radnja sna, šta se događalo u snu (koja je radnja sna), da li je san bio u boji ili nije, da li vam je u snu neko nešto govorio ili ste vi nekome nešto govorili i šta i kakve su vas emocije pratile u toku sna.

Što više pomenutih detalja uspete da navedete u svoj dnevnik snova, to će vam bolje i lakše poći za rukom da se setite celog sna.

U dnevnik snova, redovno zapisujte detalje kakve smo naveli i nakon određenog vremena, pokušajte da na osnovu njih detaljnije izanalizirate svoje snove i da razumete njihovu simboliku.

Kao i u bilo koji drugi oblik dnevnika koji vodite i u dnevnik snova upišite datume, kako bi ste mogli da znate kada ste koji san sanjali.

Ono što takođe možete da uradite u cilju lakše analize sopstvenih snova koje pamtite, odnosno zapisujete, jeste da na kraju dana ispod svakog zapisanog podsećanja na san, ukratko zapišete utiske na dan, odnosno na događaje koji su vam obeležili dan.

Na taj način, moći ćete da protumačite šta je koji simbol sna za vas simbolisao, odnosno kakve vam je događaje tokom dana predskazao.

Izvor: OazaZnanja.com